Tujina

Trump začel zbirati denar za kampanjo na račun ponesrečenega atentata

New York, 15. 07. 2024 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški republikanci so po sobotnem poskusu atentata na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa začeli nacionalno konvencijo v Milwaukeeju, v četrtek pa bodo republikanci predvidoma Trumpa že tretjič od leta 2016 potrdili za predsedniškega kandidata. Trump je sicer v nedeljo popoldne svojim podpornikom že poslal sporočilo s prošnjo za nakazila za svojo predsedniško kampanjo, ki vsebuje fotografijo ponesrečenega atentata. S poskusom atentata služijo tudi druge organizacije in podjetja. Joe Biden je medtem pozval k znižanju politične temperature.

"Jaz sem Donald J. Trump in nikoli se ne bom predal! Vedno vas bom imel rad, ker ste me podprli. Enotnost. Mir. Naj bo Amerika spet velika," je Trump sporočil podpornikom v elektronskem pismu s povezavo na spletno stran za donacije od 24 do 3300 dolarjev.

Predsednik ZDA Joe Biden je medtem takoj po poskusu atentata ustavil politične oglase proti Trumpu, s katerim se bo predvidoma pomeril na predsedniških volitvah 5. novembra, je sporočila njegova kampanja.

Biden je letos krepko vodil po zbranem denarju za kampanjo pred Trumpom, vendar le, dokler porota na Manhattnu Trumpa ni spoznala za krivega ponarejanja poslovnih dokumentov. Trump je potem nadoknadil zaostanek, poročajo ameriški mediji.

Streljanje na Trumpovem shodu
Streljanje na Trumpovem shodu FOTO: AP

Podjetje Ponosni domoljubi prodaja razglednice s podobo okrvavljenega Trumpa

Trump ni edini, ki skuša zaslužiti s poskusom atentata, poroča Politico. Podjetje Ponosni domoljubi iz Orlanda na Floridi prodaja razglednice s podobo okrvavljenega Trumpa z dvignjeno pestjo za 30 dolarjev. Šlo naj bi prav tako za fotografijo tiskovne agencije AP, ki doslej tega še ni komentirala.

Svoj lonček naj bi pristavilo tudi kitajsko podjetje, ki prodaja majice in torbice, poroča revija Newsweek, prav tako tudi posamezni Trumpovi podporniki, ki prodajajo podobe atentata na spletni strani podjetja eBay.

Republikanci v senci poskusa atentata na Trumpa začenjajo konvencijo

Sicer pa so po sobotnem poskusu atentata  ameriški republikanci začeli nacionalno konvencijo v Milwaukeeju, ki bo potekala do četrtka. 78-letnega Trumpa bodo v četrtek republikanci v skladu z načrti že tretjič od leta 2016 potrdili za predsedniškega kandidata. V pogovoru z mediji na poti v Winsconsin je Trump sobotni incident opisal kot "zelo nadrealistično izkušnjo", za danes pa napovedal govor s pozivom k enotnosti. "Želel sem govoriti še naprej, a so me ustrelili," je dejal z nasmeškom.

Trump je s povitim desnim ušesom za konservativna medija Washington Examiner in New York Post povedal še, da bi pravzaprav "moral biti mrtev", a je ravno v pravem času premaknil glavo in se s tem izognil smrti. "Po sreči ali po božji volji, mnogi pravijo, da sem po božji volji še vedno tukaj," je dodal in ob tem pohvalil tajno službo, ki ga je zaščitila, in "s strelom ravno med oči" pokončala napadalca.

Zaradi poskusa atentata je po lastnih besedah zavrgel govor, ki ga je pripravil za prihajajočo konvencijo. Kot je dejal, je imel pripravljeno ostro kritiko na račun "obupne administracije" predsednika Joeja Bidna, a bo namesto tega govoril na način, da "poenoti državo". "Ne vem, ali je to mogoče. Ljudje so zelo razdeljeni," je dejal republikanski kandidat, ki še vedno ne priznava poraza proti Bidnu iz volitev leta 2020.

Bivši predsednik upa, da mu bo odmevni incident pomagal do vrnitve v Belo hišo, v nedeljo popoldne je tako svojim podpornikom že poslal sporočilo s prošnjo za nakazila za svojo predsedniško kampanjo, ki vsebuje fotografijo ponesrečenega atentata.

Na poti na konvencijo je tudi naša dopisnica iz ZDA, Tadeja Lampret, ki bo poročala o zadnjih informacijah.

Prvi dan konvencije bodo sicer glede na napovedi potrdili tudi platformo, ki jo je na le 16 straneh pripravil nacionalni odbor stranke, potem ko leta 2020 republikanci na konvenciji platforme sploh niso imeli. Na Trumpovo zahtevo platforma ne omenja prepovedi splava, kar je bila sicer stalnica republikanskih platform v zadnjih desetletjih.

Biden pozval Američane k znižanju politične temperature

Ameriški predsednik Joe Biden je v sinočnjem kratkem televizijskem nagovoru Američanom po poskusu atentata pozval k znižanju politične temperature in dejal, da politika nikoli ne bi smela biti dobesedno bojišče, sploh pa ne prostor pobijanja.

Biden se je v soboto nemudoma odzval na strelski napad v katerem je bil Trump med predvolilnim zborovanjem v Pensilvaniji lažje ranjen. Biden praktično od prevzema položaja v začetku leta 2021 obsoja politično nasilje ali grožnje s političnim nasiljem in tudi po poskusu atentata na Trumpa je doslej večkrat obsodil takšna dejanja. Američanom je položil na dušo, da ne smejo biti taki.

"Nocoj bi vam rad govoril o potrebi po znižanju temperature v naši politiki. Politika ne sme nikoli biti dobesedno bojišče, niti prostor za pobijanje. Ne glede na to kako močna so naša prepričanja, pa se nikoli ne smemo spustiti v nasilje. Čas je, da ohladimo razmere," je med drugim dejal Biden v govoru naciji, ki so ga neposredno prenašale ameriške televizije.

"Nekdanji predsednik je bil ustreljen. Ameriški državljan je bil ubit, ko je preprosto uveljavljal svojo svobodo za podporo kandidata po svoji izbiri. V Ameriki ne smemo in ne moremo iti po tej poti. V zgodovini smo jo že prehodili. Nasilje nikoli ni bilo rešitev," je dejal Biden. Biden je pred tem nagovorom večkrat obsodil poskus atentata, že prej v nedeljo pa je dejal, da je imel s svojim republikanskim protikandidatom na letošnjih volitvah Trumpom v soboto dober pogovor.

Poskusa atentata na Trumpa se je sicer zgodil med sobotnim predvolilnim zborovanjem v Pensilvaniji, kjer ga je napadalec ustrelil v uho. FBI je strelca identificiral kot 20-letnega registriranega republikanskega volivca Thomasa Matthewa Crooksa. Preiskava o motivu napada, ki ga obsoja ves svet, se nadaljuje.

Bivšega predsednika ZDA je njegova krogla oplazila po desnem ušesu, druge pa so zadele gasilca Coreyja Comperatoreja in še dva udeleženca zborovanja. Comperatore je bil ubit, druga dva pa resno ranjena.

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
15. 07. 2024 18.13
To ‘atentat zaušnico’ bi moral prejeti natanjah! Zakaj bog zmerom narobe dela! Mogoč zato…
mackon08
15. 07. 2024 16.56
+0
Trump to Trump ono mrtvega gasilca pa nihče ne omenja. Trumpu je ta pokojni zadnja briga na svetu, čeprav je zaradi njega mrtev.
Ricketts
15. 07. 2024 17.24
-1
Kakšen bedak si. Kje je tvoj IQ? Gasilec ni mrtev zaradi Trumpa, temveč zaradi atentatorja.
Ricketts
15. 07. 2024 17.26
+1
Gasilec ni mrtev zaradi Trumpa, temveč zaradi atentatorja.
mackon08
15. 07. 2024 18.39
+1
Ricketts tvoj IQ pa je sigurnk na višku, če ne kjapiraš kaj sem napisal.
mr.poper
15. 07. 2024 16.50
-1
Državo bi lahko vodili ljudje z doktoratom, brez pa nikakor ne, saj to ni kurja farma , kot si jo nekateri predstavljajo , ki imajo samo tečaj iz ropanja .
nestabilen
15. 07. 2024 16.46
Secret Servise je naredil veliko napako pri izboru lokacije za miting (razen ce ni blo to namerno),dali so strelcu jasno linijo do tarce,kar se obicajno uposteva.Mnogi se tako bojijo zmage Trumpa da ni izkljucen se kaksen atentat.Strelec je bil v preteklosti prisoten v videu/reklami ki ga je posnel Black Rock.Kaj bo se vse prislo na dan!?
mr.poper
15. 07. 2024 16.38
+1
Dvignjena pest Stalin se je zavrtel od sreče !
nebel
15. 07. 2024 15.33
-1
Saj vem, pa me vseeno še kdaj preseneti sveta preproščina trolov tu gori. Kar sam se je dal ustreliti! In tisti okoli njega. O jej jej. V resnici pa je imel zelo redko srečo, da je bil strelec neizkušen in da je ravno v tistem trenutku obrnil glavo v drugo smer.
štrekeljc
15. 07. 2024 16.44
+4
bv takih primerih se moraš vprašati samo eno: komu stvar koristi? Odgovor je zelo jasen!
odpisani zasedli vlado
15. 07. 2024 14.07
+3
Ta incident je več kot sumljiv vendar ni smiselno tukaj pojasnjevati kaj se je v resnici dogajalo in,da je bil ta atentat prirejeno maslo trumpa za pridobitev volilcev.Ta fant je bil žrtev odstranjen,da nebi povedal resnice.Največja škoda pa je,če je res streljal z namenom,da trumpa zadane to,da je zgrešil in se ni bolje pripravil.,
RRfreak
15. 07. 2024 17.59
Zgrešil je baje 8x, kar je še bolj sumljivo ...
mamma mia
15. 07. 2024 13.50
+6
Namesto,da zbirajo za pogreb,zbira za kampanijo.Sreča je opoteča.
MasteRbee
15. 07. 2024 13.12
+1
Trump bo ta neuspeli atentat nanj maksimalno izkoristil. Nasprotniki postajajo še bolj živčni. Kaj sledi?
veneti
15. 07. 2024 12.34
+2
še enkrat kak je bilo to očitno odigrano omg
Dark Knight
15. 07. 2024 12.37
-4
veneti
15. 07. 2024 12.59
+7
ker ta strahopetec stoji na odru kljub temu da so streljali na njega kao. samo zato ker ga poznam, če ne bi bilo uprizorjeno bi se tresel nekje v kotu ne pa da so mu varnostniki pustili da je na odru dvigoval roko ....
MasteRbee
15. 07. 2024 13.18
+6
veneti
15. 07. 2024 16.41
+4
hehehe nisem rekel da niso koga ubili. rekel sem da je bil napad na njega odigran. Če nek gasilec umre jim je čisto vseeno.
misekmali
15. 07. 2024 12.32
+4
Trump lahko tudi s športnimi copati zbere denar za kampanjo. Jasno da mu je ponesrečeni atentat na strežaj odprl še zadnja vrata v Belo hišo.
Iqos
15. 07. 2024 12.30
+10
Kolk je folk lahko zaslepljen. Enmu miljarderju bodo denar zbiral za kampanijo. Če bi pa včeraj bil drugačen razplet, bi pa za pufe plačat, na katerih temelji to bogastvo.
zdravkob
15. 07. 2024 11.28
+4
Ponesrečen atentat!? Pa kam je tole novinarstvo padlo. A če bi uspel, bi bil posrečen atentat?! To je neverjetno.
zdravkob
15. 07. 2024 11.39
+0
Mimogrede, Trump je začel zbirati denar za družine žrtev in ranjenih! Za kampanjo ga seveda zbira tudi še naprej.
Zmaga Ukrajini ...
15. 07. 2024 11.48
-5
Kateri del pa tebi ni jasen? Ja, če bi atentat uspel, potem bi uspel, nasprotno od tega pa je, da ni uspel in se je torej ponesrečil. In kar solze so me oblile ob tolikšnem trampovem človekoljubju - praviš, da je začel zbirat denar za družine žrtev in ranjenih? Ah, kako lepo... Mimogrede, a je slučajno za svojce tistih umrlih, ki so umrli zaradi njegovega hujskanja k napadu na Kongres, tudi zbiral sredstva? In še to - tuji mediji nič ne navajajo, da zbira denar za družine, ampak na račun tega atentata zbira denar. Skratka, če bi že rad dlakocepil, daj bodi bolj natančen.
Polde22
15. 07. 2024 13.25
+4
Trump ni neumen. Tudi nesposoben ni. Je pa popolnoma zaostal, ko pride do čustvene inteligence. Že večkrat doslej je dokazal, da enostavno ne razume koncepta višje sile, naključnih dogodkov... Tako so zanj osebno vsi, ki so na primer v svetovnih vojnah izgubili življenje "looserji". Enako je tudi tokrat. Tisti, ki so bili postranska škoda, pri morda celo zrežiranem napadu, po njegovem osebnem mnenju (sodeč po dosedanjih izkušnjah in izjavah) niso vredni neke pozornosti. Je pa ena od zadolžitev njegove službe za odnose z javnostmi, da tovrstne zadeve poskuša spraviti v čim bolj normalen okvir, ki ga večina ljudi še lahko prebavi. Tako je bila tudi podano DTjevo sožalje in podobno za postranske žrtve. Niti na misel pa mu ne pride, vsaj njemu osebno ne, da bi za takšne "looserje" zbiral denar. V kolikor se to dejansko dogaja, to nikakor ni njegova ideja. Žalostno pri vsem tem je to, da imajo volilci v ZDA izbiro zgolj med narcisističnim pokvarjenim sociopatom in pokvarjenim dementnim modelom. No ja, kot da je pri nas veliko bolje... Ko se zgodijo tovrstni dogodki, kot je bil ta neuspeli, neposrečeni in podobno - atentat, se je morda dobro vprašati, kdo ima največ koristi od tega. Tako se lahko morda ugotovi motiv, z motivom pa lahko pride še vse ostalo, za razjasnitev dogodka. Glede na trenutno stanje anket v ZDA, je jasno kdo ima največ koristi od atentata, kar bi zelo lahko, vsaj tistim s trohico zdravega razuma, morda zbudilo kakšen dvom, da včasih stvari niso čisto takšne, kot izgledajo. Morda pa DT tu ni samo žrtev.
slayer2
15. 07. 2024 11.23
+11
Liberalci so že v paniki,kot kokoši brez glave 🤣🤣🤣
Rains
15. 07. 2024 10.43
-2
A ovčke res verjamete, da bo Trump (če zmaga) dosegel kakšne spremembe? A res mislite, da bo on po nekem čudežu obrnil smer plovbe giganta ZDA? A res mislite, da bo ZDA kar naenkrat obrnila ploščo in skočila v objem Rusiji, Kitajski, Iranu, pa ne vem komu še? Jao ovčke, a vam desetletja zgodovine nič ne povedo? Tako kot se je Trump in ZDA "spoprijateljil" s Severno Korejo (se spomnite njegovega obiska tam?), tako se bo spoprijateljil tudi z ostalimi. Z drugimi besedami, ne bo se. Ampak ovčke kar sanjajte. Bom vsaj imel na koga s prstom kazat in se smejat. Ha ha ha ha ha .....
MajaZzz
15. 07. 2024 10.48
+3
Tole je za kopirat samo priimek naj bo golob. Velja isto za slovenske ovcke.
spoštovanje
15. 07. 2024 11.02
+1
bravo za komentar......tale Trump misli samo na svojo prestreljeno naduto tintaro...nekateri pač ne vidijo 1 meter naprej in okoli sebe
Bambina1968
15. 07. 2024 10.29
-4
škoda ker je zgrešil, ena baraba manj, nato jih je pa še kar nekaj za odstrel
_Heisenberg_
15. 07. 2024 10.31
+7
Take komentarje bi bilo treba prijaviti policiji.
alicante1234
15. 07. 2024 10.35
+10
Ne se čudit, če ti bo kdo od uniformiranih potrkal na vrata
spoštovanje
15. 07. 2024 11.04
+9
bambina...res je ...ostali pa svoboda govora....če lahko eni pišejo kar jim paše, lahko drugi tudi...
Skunk Works
15. 07. 2024 10.23
+7
Zakaj je bil atentator prijavljen kot republikanec?...Zaradi tega, da je dobil dostop do predvolilnih shodov v teh manjši krajih, kamor so vabljeni samo pripadniki republikanske stranke.....Da ne boste spet tople vode izumljali...Siscer je bil pa trd levičar, ki je doniral demokratom.....
_Heisenberg_
15. 07. 2024 10.30
+3
Vsak normalen človek to ve.Celo levičarji to vedo.A raje širijo sovraštvo,ker se nad tem izživlajo.Zlo rado vidi,da kdo trpi.Tudi, če ve, da širi neresnjco.
Skunk Works
15. 07. 2024 10.21
+4
Kljub slabi volji slovenskih levičarjev včeraj in danes, ker zadeva ni uspela, in trudu komentatorjev tukaj, da bi dogodek zminimalizirali, ga popačili, da je zrežiran, oz. da ga je zakrivil nek desničar, to ne bo niti za milimeter spremenilo dejstva, da bo tole odmevalo po svetu kot grom in še bolj ljudem odpiralo oči.....Vse več svetovne populacije in svetovnih držav se ograjuje in odvrača od takega zahoda, ki ga želi obvladovati svetovna globalistična satanistična levica, prav tako vedno več državljanov na zahodu vedno bolj spoznava, za kaj se gre in vedno bolj vidi skozi strupeno popačeno medijsko propagando....
First Last
15. 07. 2024 10.19
+7
Čemu vi vrjamete hehehehe
PIKAPOLONICA1994
15. 07. 2024 09.54
+1
..hm , a je to kaj novega????