Tujina

'Trump bo v primeru zmage hitro zahteval pogajanja med Rusijo in Ukrajino'

London/Budimpešta, 16. 07. 2024 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump bo v primeru zmage na novembrskih volitvah hitro zahteval mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino, je po poročanju britanskega časnika Financial Times (FT) v pismu voditeljem članic EU zatrdil madžarski premier Viktor Orban. Pismo naj bi poslal kmalu po tem, ko je minuli petek obiskal Trumpa na Floridi.

"Do volitev ne moremo pričakovati nobene mirovne pobude s strani Trumpa. Lahko pa z gotovostjo trdim, da kmalu po svoji verjetni volilni zmagi ne bo čakal na inavguracijo, ampak bo takoj pripravljen delovati kot mirovni posrednik. Za to ima pripravljene podrobne in dobro izdelane načrte," je Orban zapisal v pismu, ki ga je poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in voditeljem članic EU.

Donald Trump in Viktor Orban
Donald Trump in Viktor Orban FOTO: AP

Morebitna Trumpova zmaga bi po Orbanovih besedah pomenila, da se mora EU pripraviti na spremembe v politiki ZDA do Ukrajine. Evropa se mora po njegovem sprijazniti s potrebo po mirovnih pogajanjih med Kijevom in Moskvo, ali pa ob nadaljevanju vojne prevzeti še veliko večje finančno breme.

"Naša evropska strategija je v imenu čezatlantske enotnosti kopirala provojno politiko ZDA. Nimamo suverene in neodvisne evropske strategije ali političnega akcijskega načrta. Predlagam razpravo o tem, ali je nadaljevanje takšne politike v prihodnosti racionalno," je še zapisal Orban.

Madžarski premier je v svojem pismu komentiral tudi svoja opažanja po nedavnih srečanjih z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in kitajskim voditeljem Ši Džinpingom, še navaja FT.

Njegova "splošna ugotovitev" je bila, "da se bo intenzivnost vojaških spopadov v bližnji prihodnosti radikalno povečala". Ob tem se je zavzel za ponovno vzpostavitev neposrednih diplomatskih komunikacij med Rusijo in EU ter za začetek pogovorov s Kitajsko, da bi našli mirno pot do konca konflikta v Ukrajini.

Urad madžarskega premierja se ni odzval na vprašanja novinarjev FT, ki so pridobili vpogled v njegovo pismo. Na prošnjo britanskega časnika za komentar se še niso odzvali niti v štabu republikanskega predsedniškega kandidata Trumpa.

Orbanova nedavna srečanja s Putinom, Šijem in Trumpom so zlasti v EU dvignila veliko prahu, številne zahodne zaveznice pa po navedbah FT skrbi, da bo njegova podpora pogajanjem med Moskvo in Kijevom v času, ko Rusija še vedno nadzoruje znaten del ukrajinskega ozemlja in na fronti zlagoma napreduje, koristila ruskim oblastem in spodkopala enotnost Zahoda v podpori Ukrajini.

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
17. 07. 2024 10.53
+1
Putin bo pa ravno Trumpa poslušal , ja tako se bo zgodilo, malo jutri ...
odpisani zasedli vlado
16. 07. 2024 21.40
-2
In neuravnovešenega trumpa bo ravno poslušala Ukrajina.Zanimivo,da ni povedal,da ga je prejšnjo krat ko se je prislinil v ukrajino z takimi bolanimi Zelenski nagnal in je moral zapustiti državo.
bingel
16. 07. 2024 19.03
+0
Ogabno je da neki diktator krade zemljo in se mu kar popušča.Nič govora da se orki umaknejo govori se samo da se ukrajina umakne iz svijega ozemlja.Orbanova ogabnost,tega ritoliznika bi morali vreči iz EU in naj gre v diktatorju
anatomija
16. 07. 2024 18.33
-3
nekatere stranke v evropskem parlamentu so že predlagale , da se Madžarski odvzamejo glasovalne pravice . Kmalu bodo tudi najmočnejše države , Bruto plačnice zahtevale , da se njihov denar ne sme nameniti Madžarski . Orbanu pa bo ostal samo Putin , ki se bo boril za obstanek v obubožani Rusiji . Naslednje leto se bo Ruska inflacija približala 3 mestnim številkam
BUONcaffee
16. 07. 2024 18.23
+5
Glede Ukrajine če zmaga Trump bo edino to novo, da ZDA se bodo umaknile kar se tiče pomoči in delovale kot pravi Trimp, kot mirovnik. Kar se tiče ZDA bodo izgubile kredibilnost kot svetovni policaj. NATO bo izginil in EU bo imela svojo obrambo. Mogoče je res čas, da se ZDA umaknejo iz Evrope in da postanejo regionalna sila. Trimo nekako deluje črnogled na prihodnjost obrambne politike Evrope. Mogoče zato ker smo vajeni kot je sedaj. Očitno prihajajo novi časi!
Zgubica Ukrajini...
16. 07. 2024 18.31
+5
ZDA že tako imajo kvečjemu kredibilnost svetovnega banditskega policaja.
Zmaga Ukrajini ...
16. 07. 2024 18.15
-3
Vidim, da rusofilići še kar bluzijo dalje. Ne glede na to, koga bodo Američani izvolili novembra, in ne glede na to, ali bodo Američani odnehali s pomočjo Ukrajini,... bo le tej Evropa še vedno pomagala po najboljših močeh. Baltske države so se močno oborožile, povečale svoj vojaški proračun, NATO je dobil 2 novi (močni) članici. Bomo pač sami dosegli svoj mir. Moskovija itak prav dolgo ne bo "gvirala", zato ni pričakovati blazno dolge vojne. Pravkar so začeli regulirati cene hrane - ja, daleč je prišlo v moskoviji, vendar nekateri še vedno pravljičarijo o "moskovitski gospodarski rasti". Bo pa z vidika Američanov fino to, da bo potem tudi Evropa gladko "odpikala" Američane, ko bodo ti spet hoteli evropsko "družbo" v kakšni njihovi vojaški "ekskurziji". In to bo daleč najboljša stvar, ki se bo zgodila po ameriškem umiku od evropske zaveznice. ZDA bodo definitivno izgubile določeno moč in vpliv s takimi trampljevimi rokohitrskimi akcijami.
Zgubica Ukrajini...
16. 07. 2024 18.28
+3
Predvsem pa bi bilo potrebno mobilizirati evropske rusofobe. Z Ukrajino bi morali podpisati sporazum, da Ukrajince, ki se upirajo mobilizaciji zamenjajo evropski rusofobi. Tako lahko rešimo številna ukrajinska življenja.
Zgubica Ukrajini...
16. 07. 2024 18.09
+4
Naciukrofili ne želijo pogajanj. V redu. Potem pa nas zbudite, ko dosežete Krim... ali pa vsaj vasico Robotino.
Schnitzel
16. 07. 2024 17.36
-2
Kak pa je trenutno altetnativa Trumpu? Tip, ki je očitno dementen in tako obseden s Putinom, da je Zelenskega zamenjal za Putina.
anatomija
16. 07. 2024 17.34
+0
Rusi imajo neomejene zaloge mineralov . BDP na prebivalca pa skoraj 3 krat manjši kot Slovenija
rdeča petokraka
16. 07. 2024 17.20
-4
Vsakdo, ki ima v mislih mir v Ukrajini je pozitivna oseba. Pozdravljam prihod Trumpa 2025 na oblast v ZDA !
anatomija
16. 07. 2024 17.08
-4
Prav zanimivo bo , ko se bosta na 4 oči srečala 2 ega kot sta Trump in Putin . Vprašanja če bosta oba to preživela
Zgubica Ukrajini...
16. 07. 2024 18.47
+2
Vprašanje, če boste ukrofilići to preživeli.
anatomija
16. 07. 2024 16.56
-2
pred 8 leti je Trump obljubljal , da bo v nekaj mesecih povlekel Ameriško vojsko iz Afganistana in Iraka . Kako to poteka pa smo že videli . Iz Afganistana se je vojska umaknila šele , ko je bil predsednik Biden . V Iraku pa so še sedaj . Da bo Ukrajina predana v roke Putinu so samo sanje Rusofiov . Še počasneje pa bo vse potekalo , ko bo naslednje leto prišla v Rusijo visoka inflacija in bodo vsi samo gledali kako se Putinov režim seseda
periot22
16. 07. 2024 17.02
+1
Seseda se Evropa pod taktirko Amerike, Rusija pa raste!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
16. 07. 2024 17.03
+3
Res je vsi vidimo da globoka država kontrolira zda in predvsem američani imajo tega dovolj. Dovolj imajo tega da delajo 2-3 službe zato da plačujejo davke zato da globoka država financira vas albance in tam neke ukrajince da glumite frajerje ko pa to niste!
marre
16. 07. 2024 17.05
-4
Glavni_Baja
16. 07. 2024 17.08
+3
bingel
16. 07. 2024 19.07
+0
Hehe kje pa rusija raste mogoče v tvoji domišljiji,ta je dobra😂malo poglej na okoli
Rains
16. 07. 2024 16.49
-5
Ovce, ki naivno verjamejo, da bi bil pod Trumpom mir očitno ne vedo za Trumpov govor ko je za IS rekel "I would bomb the shìt out of ’em". In to ne velja samo za IS ampak vsakega drugega, ki se bi upiral Trumpu oz. njegovemu egu. To bi moralo biti zdaj že vsakemu jasno, saj po toliko letih že poznamo njegov karakter.
Glavni_Baja
16. 07. 2024 17.04
+1
marre
16. 07. 2024 16.48
-2
No zato pa upajmo, da temu ne bo tako.. Kot v začetku prvega mandata, bi spet začel izsiljevati Evropo, takrat so bile carine, sedaj bo to vojna.. Putler ne odstopa od svojih "ciljev" tako da niti ne vem kaj bi se sploh pogajal.. Očitno je, da ima tako Orbanček kot mogoče tudi Trump v mislih kapitulacijo Ukrajine in potem bi oni kao izpadl kot neki veliki mirovniki.. Medtem ko bi Ukrajinci trpeli pod okupatorjem, ki jih že čisto odkrito hoče uničit, kar po domače pomenit, uničit Ukrajinsko državo, jezik, kulturo in nacijo.. Tega si Orbanček želi, Trump je pa prebutast in prevelik idi.ot da bi to razumu..
anatomija
16. 07. 2024 16.47
-4
Putinu in njegovim mažoretkama ne uspe spremeniti mnenja Evropejcev , ki so proti Rusiji v vojni v Ukrajini, zato je na pomoč poklical Orbana . Vse to je bilo dogovorjeno že pred meseci . Ni mogoče , da se v nekaj dneh , ko nastopiš mandat predsedujoče države v EU dogovoriš za obisk Kitajske Rusije in Ukrajine . Z volitvami v EU in volitvami v nekaterih velikih državah EU letos so se razblinile Ruske sanje o spremembi politike . Enaka usoda Putina čaka tudi po volitvah v ZDA tudi če zmaga Trump . Prehod Rusije na vojno gospodarstvo zahteva ogromna finančna sredstva in naslednje leto se bo v Rusiji pojavila hiper inflacija . Najprej bo na udaru srednji sloj in na Putina se bo vršil velik pritisk
periot22
16. 07. 2024 17.04
+2
anatomija a bereš Ameriške pravljice o Rusiji!
zrela hruška
16. 07. 2024 16.47
-2
zdaj pa vem rusoljubci od kod vam honorar, da klatite neumnosti!? se bom potrudil, da vam honorar ukinejo ali vsaj obdavčijo. 🤣🤣
Schnitzel
16. 07. 2024 16.37
+6
Problem je v tem, da nekateri enačijo pogajanja s predajo. Pogajanja vodijo v dogovor, kompromis - to pa je zmaga. Kakšen kompromis pa lahko dosežeš, pa je odvisno od tvoje pogajalske moči, spretnosti in okoliščin. Ne moreš se delati večjega kot si in stalno računati na tujo pomoč. Vsak pameten ve, da se z jedrsko in konvencionalno vojaško silo ne vojskuje ampak pogaja. Severno Korejo bi že zdavnaj pogazili po dolgem in počez, če ne bi imela jedrske oborožitve. To je politična realnost, pa če je to komu všeč ali pa ne.
zrela hruška
16. 07. 2024 16.11
+1
en kos madžarske bi priključil k Prekmurju! orban ne bi imel nič proti! en kos rusije cca tja do Moskve pa bi priključil uk. da bo mir je putin to voljan sprejeti. 🤣🤣
Glavni_Baja
16. 07. 2024 16.54
+1
periot22
16. 07. 2024 15.50
+3
Ko zmaga Trump bodo politični Evropski hlapci za na odpad!!!!!!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
16. 07. 2024 15.47
+2
Nato strokovnjak potrdil da je nato v šoku saj mimo zahodne propagande se kaže na terenu da je Rusija in predvsem Kitajka ne inferiorna ampak superiorna zoper zahodno orožje, ki nima nobenega haska v Ukrajini saj se tam Rusija bori takorekoč z eno roko ali 1/4 vojske med tem ko čez milijon vojakov drži v Vojašnicah v primeru spopada z natom in Vojsko v Siriji in drugod po svetu. Zahodni mediji in politiki bodo sedaj počasi morali začeti priznavati javnosti to kar so lagali zadnje dve leti kdo bo kriv ker so lagali...antivakserji?
Rains
16. 07. 2024 16.57
+0
Rusija je superiorna samo proti Ukrajini, ker ima pač številčno premoč. Jih je konec koncev 4x več kot Ukrajincev, orožja imajo pa zaradi sovjetskih zalog tudi 20x več. Proti NATU pa Rusija nima šans. Tukaj bi bila pa ona 4x manjša v vseh pogledih. Tudi rusofili morate biti pač realni.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
16. 07. 2024 17.01
+4
Realni v čem po vaše tudi bosonogi talibani niso imeli šans proti natu pa je nato panično poražen zbežal od tam.
bingel
16. 07. 2024 19.14
+1
Pa dobr id khe vam take budelaštine😂😂😂nobena vojska nima toliko vojakov v pripravljenosti😂NATOVO orozje je prfektno in dobro deluje in 10000krat videno na netu,orki imajo sreco da ukrajini ne dovolijo rušiti orkov v notranjost rusije.Drugace pa ruski tanki iz 60 let prejšnega stoletja je še vse kar orki premorejo!Ruska bedniki se je osmešila in osramotila v ukrajini😂😂😂