Tujina

Tragičen padec direktorja s požarnih stopnic: 'Ni znakov kaznivega dejanja'

Zagreb, 22. 10. 2024 16.13 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti so po smrti direktorja največje hrvaške bolnišnice na območju zagrebškega kliničnega centra podali prve izsledke preiskave. Kot so povedali, doslej niso odkrili znakov, da bi bila smrt 66-letnega Anteja Ćorušića posledica kaznivega dejanja. Moški je zaradi poškodb po padcu z okoli osmih metrov umrl na kraju nesreče.

Kot poroča Net.hr, je preiskavo smrti 66-letnega direktorja zagrebškega kliničnega centra Anteja Ćorušića ob strokovni pomoči policistov in kriminalističnega oddelka zagrebške policijske uprave vodil namestnik županijskega državnega tožilstva v Zagrebu.

Dan po tem, ko je odjeknila novica, da je vplivni mož v zdravstvenem sektorju umrl, je slednje potrdila tudi policija. "V ponedeljek ob 10.45 so na območju zdravstvene ustanove našli truplo 66-letnega moškega," so sporočili. Med preiskavo tragedije sicer pristojni niso odkrili sledov, ki bi nakazovali, da je smrt Ćorušića posledica kaznivega dejanja.

Ante Ćorušić
Ante Ćorušić FOTO: Profimedia

Moški je zaradi poškodb, ki jih je utrpel ob padcu z višine približno osem metrov, umrl na kraju dogodka. "Truplo so prepeljali na Inštitut za sodno medicino in kriminologijo," so še sporočili s policije.

"Ante Ćorušić je s svojo predanostjo, delom, skrbjo za zaposlene in paciente KBC Zagreb ter svojim prispevkom k razvoju KBC Zagreb in hrvaškega zdravstva v vseh nas pustil neizbrisen pečat. Svojo dolžnost je opravljal častno, pošteno in odgovorno ter s svojimi dejanji in prisotnostjo obogatil življenja mnogih," so se od direktorja poslovili v njegovi bolnišnici.

Kot so povedali, je bil Ćorušić zdravnik, univerzitetni profesor, priznan in cenjen strokovnjak, domoljub in hrvaški veteran. "Njegova predanost in nesebično delo bosta za vedno ostala v srcih vseh, ki smo imeli čast sodelovati z njim. Ta nenadna in boleča izguba je globoko prizadela vse zaposlene v KBC Zagreb, njegov odhod pa bo v naših življenjih pustil veliko praznino," so še dodali.

Oglasil se je tudi nekdanji minister za zdravje Darko Milinović, ki je na družbenem omrežju opisal svoj zadnji pogovor s kolegom in šok ob novici o njegovi smrti. "Naj ti bo lahka ta hrvaška gruda, ki si jo imel tako rad. Hrvaška je izgubila domoljuba, hrvaško zdravstvo in naši sodelavci pa velikega človeka," je zapisal ter njegovi družini in sodelavcem izrekel sožalje.

Sožalje svojcem so izrekli še hrvaški premier Andrej Plenković in zdravstveni minister Vili Beroš ter v Hrvaški zdravniški zbornici (HLK). "Z veliko žalostjo sem sprejel novico o nenadni smrti Anteja Ćorušića, uglednega zdravnika in profesorja. Bil je velik človek in prijatelj," je dejal Plenković in ob tem poudaril, da je Ćorušić veliko prispeval k hrvaškemu zdravstvenemu sistemu.

Ćorušić je bil po poklicu ginekolog in eden najvplivnejših ljudi v hrvaškem zdravstvu, povezujejo pa ga s številnimi aferami. Med gostovanjem v eni od oddaj na Hrvaškem je na primer razkril priimek in zdravstveno zgodovino pacientke, ki ji je leta 2014 po pomoti odstranil jajčnik, več incidentov pa se je zgodilo še pred tem, ko je pred družinskimi člani vzel pištolo in zagrozil, da se bo poškodoval, tri leta kasneje pa je pištolo tudi dejansko sprožil, a poškodovan ni bil nihče. V obeh primerih so ga pridržali ter odpeljali v psihiatrično bolnišnico Vrapče. Ćorušić sicer zaradi omenjenih dogodkov nikoli ni bil kaznovan, v javnosti pa je vse zanikal.

Veljal je za enega najpomembnejših ljudi, prek katerih katoliška cerkev vpliva na zdravstvo. Prek njega naj bi se namreč Cerkev borila proti splavu in oploditvi z medicinsko pomočjo. Ćorušić je bil glasen nasprotnik splava in eden mnogih hrvaških ginekologov, ki so se zgovarjali na ugovor vesti, čeprav so v svoji karieri že izvedli splave. 

Po pisanju hrvaških medijev je bilo leta 2016 načrtovano, da bo Ćorušić postal minister za zdravje v vladi tedanjega premierja Tihomirja Oreškovića, a je stranka Most dala veto na njegovo imenovanje, Ćorušić pa je nato postal direktor KBC Zagreb. Pred tem je vodil odbor stranke HDZ za zdravstvo.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
22. 10. 2024 18.08
+1
Če bi se to zgodilo v Rusiji bi najmanj kar bi novinarji napisali , bilo to , da je umrl sumljive smrti
25.maj
22. 10. 2024 18.07
v moskvi tudi ne
XVXC
22. 10. 2024 17.59
+2
Sami sebe porivajo. Vsi. Pa ponesreči se potopijo med morski pes. Mislite da smo vsi ....... . Mislite. Putinovič
Rookoko
22. 10. 2024 17.44
+0
En Cia agentek je prikorakal mimo...ni znakov kaznivega dejanja...
Lombardo
22. 10. 2024 17.32
+2
A udaj so pozarne, vceraj so bile protipozarne.. da mu ni kdo pomagal.
Jožajoža
22. 10. 2024 17.24
Mason666
22. 10. 2024 17.13
+0
Kaj zdaj pametnjakoviči kdo ga je Janša ali Putin??
Bratje Slovani
22. 10. 2024 16.57
-1
Pa je bil cepljen?
St. Gallen
22. 10. 2024 17.00
+0
Dr.Rugelj
22. 10. 2024 16.53
+2
Na hrvaškem kroži drugačna zgodba,...
Betuul
22. 10. 2024 16.51
+1
Sabotža! Kako niso mogli varnostniki zakleniti in napisati obvestilo o skrušenih štengah!