Tujina

'To je igra in navadno sranje. 52 jih je izpustil, 53 zaprl. Staro meso je zamenjal za novo'

Beograd, 07. 09. 2024 06.41 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
96

Andrej Gnjot v Beogradu čaka na novice o svoji usodi. Na sodišču se je odvilo še zadnje dejanje sage proti izročitvi 42-letnega režiserja Belorusiji, kjer ga želi režim preganjati zaradi podpore protestnikom, ki so leta 2020 želeli zrušiti režim diktatorja Aleksandra Lukašeka. Izročitev pomeni mučenje in smrt, je prepričan. A dodaja, da ničesar, kar je storil v podporo prodemokratičnemu gibanju, ne obžaluje. Medtem ko Gnjot čaka odločitev oblasti Srbije, se Lukašenko pripravlja na naslednje volitve. Tudi tako, da izpušča politične zapornike. Pa jih res?

Beloruski režim je po protestih leta 2020 obračunal z nasprotniki.
Beloruski režim je po protestih leta 2020 obračunal z nasprotniki. FOTO: Profimedia
Najboljša možna oblika protesta v Belorusiji trenutno je, da sedite doma in ne naredite ničesar. Te volitve je treba ignorirati in poskušati preživeti. Kdor je v zaporu ali taborišču, ne more storiti ničesar. Treba je mirno čakati boljše čase, to je edina strategija preživetja."  

"Nobenih novic ni. Sodišče razmišlja, v katero smer pa ni znano. 30 dni imajo, da sprejmejo odločitev, ki jo bodo nato poslali pravosodnemu ministru in nam," pravi Gnjot, s katerim smo govorili po obravnavi, na kateri so še enkrat predstavili argumente proti izročitvi. 

"Zdaj lahko samo še čakam. Še naprej tudi zbiramo mednarodno podporo. Pismo podpore je doslej podpisalo 750 znanih osebnosti iz sveta ter 70 znanih osebnosti iz Srbije."  Takšna podpora ga je presenetila. "Res sem vesel in hvaležen. To pomeni, da ima tudi samo eno človeško življenje veliko vrednost. In to me navdaja z upanjem in opominja, zakaj sem se pravzaprav uprl diktaturi. Dejstvo je, da sem imel izbiro. Lahko bi sedel doma in si rekel, saj ne gre zame, politika z menoj nima zveze. Jaz sem umetnik, to ni moje delo. Ampak mislim, da se nisem zmotil."

Tudi zato – ne glede na vse, ničesar ne obžaluje. "Ne, če bi bilo treba, bi vse ponovil še enkrat."  

Več o tem, česa ga obtožuje beloruski režim, lahko preberete v spodnjem članku. 

Proteste, kot so se odvijali 2020, je danes nemogoče pripraviti. Lukašenko je spremenil zakone, zaprl veliko ljudi, veliko pa jih je v strahu zapustilo državo. Neodvisnih medijev ni več, prav tako ni več nobene neodvisne civilne družbe, niti sindikatov ali združenj denimo študentov ali športnikov. Imamo pa "seznam ekstremistov" z več kot 4000 organizacijami. V očeh lastnih oblasti so Belorusi očitno najbolj ekstremističen narod na svetu.

Lukašenko je sicer pred dnevi ravno pomilostil 30 političnih zapornikov. Novica je odmevala v svetovnih medijih, Gnjot pa ima o njej svoje mnenje. "To je samo igra in navadno sranje. Imamo statistiko Lukašenkovega početja v zadnjih mesecih. 52 jih je izpustil, 53 pa zaprl. Staro meso je zamenjal za novo. Tako, da se v resnici ni nič spremenilo." 

Prav tako ni povsem jasno, ali so ti ljudje dejansko na svobodi in kje so. Tabor, ki nasprotuje Lukašenkovi vladavini, namreč navedb režima ne more neodvisno preveriti. "Informacije o teh ljudeh je skoraj ne mogoče najti, ker so prestrašeni, njihovi svojci in prijatelji v Belorusiji so v stalnem stanju šoka, ker živijo v enem velikem zaporu, zato nihče ne želi govoriti." 

Analitiki menijo, da skuša Lukašenko z izpustitvami političnih zapornikov nekoliko izboljšati svojo podobo v očeh mednarodne javnosti. Da mi mu to v praksi kakor koli pomagalo, Gnjot dvomi. "Ne, zagotovo ne. V Belorusiji imamo okoli 1500 političnih zapornikov, vsaj za toliko jih vemo. Zdaj pa izračunajte, koliko odstotkov predstavlja izpustitev petdesetih. Ko gre za veliko sliko – nič. Seveda se borimo za vsako življenje, vsakdo, ki preživi, je pomemben, ampak v resnici diktator le trguje z ljudmi, meče drobtinice. Izpustiti bi moral vse. Ampak z diktatorjem se seveda ne da pogovarjati. V celi zgodovini ne boste našli primera, ko je bilo z diktatorjem mogoče komunicirati. Še noben nor diktator ni postal demokratičen voditelj." 

Lukašenko sicer namerava na volitvah prihodnje leto ponovno kandidirati. "To je bilo povsem pričakovano, čeprav je noro. Človek je samooklicani predsednik že trideset let, prihodnje leto, ko bodo "volitve", jih bo 31, želi pa še dodatnih pet, torej 36 let tega režima."  

Pa recimo, da se Lukašenku kaj zgodi, da morda celo umre ... "Upajmo!" vzklikne sogovornik. Ali ima koga iz svojega kroga, ki bi ga nadomestil? "S skoraj 100-odstotno gotovostjo bi rekel, da ne. Tudi če pogledamo zgodovino, diktatorji praviloma niso imeli zaveznikov, ki bi jih lahko zamenjali, če je to potrebno. Od Hitlerja do Gadafija."

Novega vala protestov pred volitvami tokrat ni pričakovati. "Proteste, kot so se odvijali 2020, je danes nemogoče pripraviti. Lukašenko je spremenil zakone, zaprl veliko ljudi, veliko pa jih je v strahu zapustilo državo. Neodvisnih medijev ni več, prav tako ni več nobene neodvisne civilne družbe, niti sindikatov ali združenj denimo študentov ali športnikov. Imamo pa "seznam ekstremistov" z več kot 4000 organizacijami. V očeh lastnih oblasti so Belorusi očitno najbolj ekstremističen narod na svetu."  

Na seznamu je vsakdo, ki kar koli reče proti režimu. Težava je že, če le prebere spletno objavo kakšnega oporečnika. "Če si torej ogledate objavo na mojem Instagramu, uporabljate ekstremistični vir in ste ekstremist."  

Evropski politični pritisk ni dovolj. Žal je "super šibek". Evropska politika igra igro, ki ne prinaša rezultatov. Izrazijo nestrinjanje z režimom, ko pa pogledate gospodarske številke, pa vidite, da se ni nič spremenilo. Lukašenko še vedno dobiva denar preko trgovine z razvitim svetom. In na oblasti ga drži prav denar. Ne gre si torej zatiskati oči, da ga finančno podpira samo Rusija, ker še daleč ni edina, tukaj je še denar iz EU in to je žalostno."

Je torej pošteno reči, da bo imela Belorusija dejanske možnosti za spremembe šele po Lukašenkovi smrti, da je vmes postalo že kar dejstvo, da bo dosmrtni diktator? "Vse tako kaže. Evropski politični pritisk ni dovolj. Žal je "super šibek". Evropska politika igra igro, ki ne prinaša rezultatov. Izrazijo nestrinjanje z režimom, ko pa pogledate gospodarske številke, pa vidite, da se ni nič spremenilo. Lukašenko še vedno dobiva denar preko trgovine z razvitim svetom. In na oblasti ga drži prav denar. Ne gre si torej zatiskati oči, da ga finančno podpira samo Rusija, ker še daleč ni edina, tukaj je še denar iz EU in to je žalostno."

Za podpornike proevropske smeri Belorusije je to razočaranje. "Žal imamo na ta račun več žalostnih šal. Recimo – kaj bi se moralo zgoditi, da bi bila Evropa "samo zaskrbljena, bolj zaskrbljena, zelo zaskrbljena ali globoko zaskrbljena". Na žalost, ko gre za EU, večinoma ostane pri zaskrbljenosti. Evropa ima v zvezi z Lukašenkom "velike skrbi", a denarni tok teče brez težav. In to je realnost, ob katero smo trčili. Čeprav, ko se sprašujejo, kako naj ga prisilijo, da bo bolj demokratičen, je odgovor resnično enostaven. Nehajte trgovati z njim. Samo zares nehajte. Ampak žal gre vedno samo za denar."

Zato je uporniško gibanje v Belorusiji danes precej drugačno: "Najboljša možna oblika protesta v Belorusiji trenutno je, da sedite doma in ne naredite ničesar. Te volitve je potrebno ignorirati in poskušati preživeti. Kdor je v zaporu ali taborišču ne more storiti ničesar. Treba je mirno čakati boljše čase, to je edina strategija preživetja."  

Lukašenkov oglas
Lukašenkov oglas FOTO: A.G.
"Imam  Lukašenkov oglas iz njegove kampanje leta 1994, ki pravi "obdobje 70-letnih politikov je končano". No, danes je sam 70 let star diktator. To je zelo pomembna zgodba za vse o tem, kako se lahko nekdo v 30 letih spremeni v krvoločnega diktatorja, če mu le omogočite dovolj moči, da lahko izrazi svojo resnično osebnost."

Ob tem pa je - tudi za vse izven Belorusije, pomembno, da ne pozabijo, kako je Lukašenko prišel na oblast. Pred tridesetimi leti je namreč beloruska javnost podprla povsem drugačnega Lukašenka. "Takrat je bila v državi zapletena situacija. Ni nam pretila diktatura, ampak vrnitev v komunizem. Sovjetska zveza je razpadla, ljudje pa so se bali vrnitve sovjetskih časov. Ampak na tistih volitvah je bil en kandidat, ki je trdil, da naj bo Belorusija komunistična država, drugi pa je vztrajal, da Belorusija sploh ni država, ampak da naj bo ruska regija. Torej dva katastrofalna scenarija za ljudi, ki so želeli biti svobodni. In tako je mlajši politični krog opozicijo tem načrtom našel v Lukašenku, ki je bil takrat star 40 let in je predstavljal mladost in svobodo. Tako da nihče ni pričakoval, da se bodo stvari obrnile tako kot so se. Ko je pridobival na moči, je porušil vse demokratične strukture."  

"Imam  Lukašenkov oglas iz njegove kampanje leta 1994, ki pravi "obdobje 70-letnih politikov je končano". No, danes je sam 70 let star diktator. To je zelo pomembna zgodba za vse o tem, kako se lahko nekdo v 30 letih spremeni v krvoločnega diktatorja, če mu le omogočite dovolj moči, da lahko izrazi svojo resnično osebnost."

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
10. 09. 2024 17.43
+2
Če damo na tehtnico , kdo je naredil več škode držvljanom. Ali proruski Lukašenko v Belorusiji ali pa proameriški Zelenski v Ukrajini. No zame je odgovor jasen. Raje živim v miru skupaj z diktatorjem , kot pa v vojni z demokratično izvoljenim predsenikom , ki ni nič drugega kot dobro plačana ameriška marioneta in to skupaj z Ursulo.
Petur
08. 09. 2024 12.29
če ga izročijo soproruski..če ga ne,so proameriški,proevropski..čista politika ločena od pravnosti...
MojsterSplinter
08. 09. 2024 11.02
Že po njegovem izražanju se vidi, da gre za uglednega razumnika.
orthodox rs
08. 09. 2024 10.57
-1
Nic ne obzaluje, posljite ga nazaj domov, naj razlozu 'domacemu' sodstvu, kako dela prav, mogoce se diktator usmili revcka... Kako pa smo mi obracunali s protestniki v casu hojseka-kompleksa, kako pa je nam pod golobckovimi prevaranti in nesposobnezi??? Prestejte migrante in narkomane po Ljubljani, stevilo ropov, kraj, posilstev in nasilja se pa lepo skriva zaradi statistike...Pisite o lastni bedi, kaj me briga BR in BG....
Hugh_Mungus
08. 09. 2024 12.03
Ti nimaš tri čiste v zgornjem štuku. Pejt še mal pojseku čevlje lizat, ker izgleda ljubiš diktatorje. Pač od člana sekte, ups, SDS je politična stranka, drugega ni pričakovati
Aristotle
08. 09. 2024 10.10
+0
Mi smo na istem kot vsi ostali. Američani, evropejci, rusi... nikjer ni demokracije ter dela vlad v korist njenih prebivalcev. Zato raje pišite o naših problemih ter rešitvah!!!
2mt8
08. 09. 2024 08.30
+3
Med belorusko, srbsko in rusko komot vtakneš še slovensko levo politiko. Zamaskirana v demokracijo od 1991 je na oblasti že 80 let z vsemi molznimi resursi vred.
Herbert
08. 09. 2024 09.52
-4
Morda lahko vtaknes nekam se tvojo genocidno desno politiko z RMK na celu ki je izkoriscala in ubijala ljudi ze nekaj stoletij pred komunisti.
odpisani zasedli vlado
07. 09. 2024 17.49
+1
Torej je potem takem sedaj jasen režim slovenije kateri je popolnoma enak beloruskemu.
Hugh_Mungus
08. 09. 2024 12.04
Čas Gargamela in SDS sekte je minil. lahko stopiš ven.
Na pol ovca
07. 09. 2024 14.55
+1
Lepo da ste z brisanjem potrdili moje ugotovitve :)
Rudar
08. 09. 2024 11.45
+1
Adm je ugotovil, da pišeš neumnosti, kar ti jaz že dalj časa dopovedujem.
Herbert
07. 09. 2024 14.06
+3
Ha, ha, ha, a slovenski rezim pa ni obracunal s protestniki, seveda , na oblasti je bil demokraticno neizvoljen diktator Jansa.
Hugh_Mungus
08. 09. 2024 12.04
-1
Državni udar je omogočil barbika, ko mu je podelil mandat. Upam da ga nekdo nekoč s tem sooči izdajalca
Jožajoža
07. 09. 2024 13.26
+3
Vsak morala kriminalna dejanja odgovarjat.deloval je proti državi in proti državljanom.kot janša
Hugh_Mungus
08. 09. 2024 12.05
Janša je deloval proti državi, tale upornik pač ne
Pri?evalec
07. 09. 2024 12.18
+2
Ruse, srbe in beloruse ne smemo demonizirati, lahko se nam samo smilijo. So talci politične policijske države, ki jih ustrahuje, kot to režimi znajo. Njihove države so opomin, kaj se lahko hitro Evropi zgodi, če bo popuščala diktatorjem. V Evropo se bo vrnila vojna, kaos in opustošenje, kot smo jo poznali tukaj že tisočletja.
Herbert
07. 09. 2024 14.16
+3
Zato nikoli vec na oblast diktatorja Janeza Janso, vec kot 30 let ze smradi po sloveniji in se hrani z nasim denarjem. Vzgojen komunist ki se je prebarval a ohranil nacin delovanja.
brabusednet
07. 09. 2024 12.02
+4
Mogoče ga pa Srbi ispustijo samo prej bo moral čaj z novičokom Putanovim popit.Belorusi,Srbi,Rusi eno te isto zato skup šmirajo in se podpirajo.
Natoforever
07. 09. 2024 10.46
-3
Janez za 3 mandate.!!!!
Protoc
07. 09. 2024 11.20
+4
Sam njega ne in celotno našo vlado..vsi so podrepniki in gledajo denar..za razliko od tega gor ki ga svoja zemlja zanima..naše to ne zanima od leta 91..od takrat je Slovenija na razprodaji..
Natoforever
07. 09. 2024 10.45
-5
Diktatorje na vrbe. rdece se posebno
Natoforever
07. 09. 2024 10.44
-12
SE MALO PA SE PRI NAS VRNE JANEZ JANSA ..in bo dal ti te piti komunistom in levakom
Janez_53
07. 09. 2024 11.42
+3
Herbert
07. 09. 2024 14.08
+1
Bo spet pretepal narod, sveda saj komunajzar Janez Jansa drugega ne zmore.
nikita50
07. 09. 2024 10.36
+3
Ko v Belorusiji en policaj dela red je vse narobe, ko pa v jenkovski državi skoraj vsaki teden neuravnovešenci pobijejo učence na šolah to pa je novica za eno uro in vse pomete pod preprogo.
Voly
07. 09. 2024 13.08
+4
Tvoja primerjava je naravnost smešna, če ne bi bilo žalostno. "En policaj dela red"? Tako ti ovrednotiš Lukašenkovo diktaturo? Lepo je take neumnosti trositi s kavča!
nikita50
07. 09. 2024 16.09
+1
Iz ene fotografije naredijo jenkiji vse da bi prikazali nedemokratičnost sistema v Belorusiji. Kaj so pa neredili, da bi v svoji državi ustavili pobijanje otrok po šolah. Za mene je vsako otroško življenje sveto. Namesto, da bi ustavili orožarski lobij, so ga samo še okrepili in to doma ter po svetu z povzroanjem vojn. Vrjetno me sedaj bolje razumeš.
300 let do specialista
07. 09. 2024 10.35
+9
Ne rabite nam servirati umazanije iz Belorusije, če je v evropskem parlamentu popolnoma isto! Na stolu ostaja hud.ič, ki sploh ni bil izvoljen, tako, da te predstave o "zlobnem samodržcu" iz Belorusije niso popolnoma nič drugačne kot naše v EU.
Natoforever
07. 09. 2024 10.43
+0
Komaj cakam prihod našega rešitelja JANEZA JANŠE...Da v metofi Lukašenka unici ministrstvo za kulturo, rtv,..nagradice za levake, da pohodi in uncii komuniste.
Voly
07. 09. 2024 13.11
-1
No pa pojdi tja v Belorusijo živet, če je v EU isto! Pa reci kaj čez režim in boš hitro videl, kaj je diktatura. Primerjaš življenje v Belorusiji s tistim v EU? Ne vem, se hecaš ali res popolnoma nič ne poznaš razmer.
Zgubica Ukrajini...
07. 09. 2024 10.26
+15
Kako pa je kaj s svobodo izražanja v Ukrajini od 2014 dalje?😊
Zgubica Ukrajini...
07. 09. 2024 10.20
-2
Nema milosti s zmagarskimi rusofobi. Od zadnjih protestov so povsem poniknili saj jih večina beloruskega naroda ne prenaša in ne želi v proxy vojno proti Rusiji.
Zgubica Ukrajini...
07. 09. 2024 10.10
+2
Gnjot je izdajalski zmagar. Pro-poljska peta kolona.
Zmaga Ukrajini...
07. 09. 2024 11.37
-7
petokolonaš si ti,... putlerjev uporabni idio_. Ne kaži s prstom na druge, ampak poglej v ogledalo!
Zgubica Ukrajini...
07. 09. 2024 14.40
+5
Petokolonaš si ti... Laynin uporabni idio_. Ne kaži s prstom na druge, ampak poglej v ogledalo!