Tujina

Tarča ruskih napadov na vzhodu Ukrajine bolnišnica, najmanj dve smrtni žrtvi

Kijev, 21. 11. 2023 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

V ruskih napadih na vzhodni ukrajinski regiji Doneck in Harkov sta bila ubita dva človeka, še šest je bilo ranjenih, so sporočili iz Kijeva. Pri tem sta bila poškodovana bolnišnica v kraju Selidove in rudnik premoga v regiji. Ruske sile so v napadih uporabile rakete in brezpilotne letalnike. V Ukrajini medtem obeležujejo 10. obletnico začetka prodemokratičnih protestov na trgu Majdan, ki jih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski označil za prvo zmago v vojni z Rusijo.

"Poškodovani sta dve bolnišnični stavbi, ranjenih pa šest civilistov. Možno je, da je pod ruševinami še več žrtev," je na družbenem omrežju Telegram sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko in dodal, da odstranjevanje ruševin še poteka.

Vojna v Ukrajini
Vojna v Ukrajini FOTO: AP

V premogovniku Kotljarevska je po navedbah Klimenka umrla ena oseba, poškodovani pa so bili štirje objekti, 19 vozil in daljnovod. "Ujetih je ostalo 39 rudarjev. Zdaj so vse izvlekli," je dejal.

V regiji Harkov je bil medtem v ruskem obstreljevanju ubit en človek, je sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Ukrajinska zračna obramba naj bi sicer sestrelila deset od 11 dronov kamikaz tipa šahed.

Ukrajina se v luči prihajajoče zime pripravlja na povečanje števila ruskih napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zlasti na objekte za proizvodnjo in distribucijo električne energije.

Nemški obrambni minister v Kijevu Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je med današnjim nenapovedanim obiskom v Kijevu Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo Nemčije v boju proti Rusiji. V Ukrajini medtem danes obeležujejo 10. obletnico začetka prodemokratičnih protestov na trgu Majdan, ki jih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski označil za prvo zmago v vojni z Rusijo.

"Ponovno sem tukaj, najprej zato, da obljubim nadaljnjo podporo, pa tudi zato, da izrazim našo solidarnost in globoko povezanost ter občudovanje pogumnega, drznega in dragega boja, ki se tukaj bije," je dejal Pistorius in v luči obletnice protestov na trgu Majdan v središču Kijeva položil cvetje.

Nemški minister ima poleg srečanja z Zelenskim med drugim na programu sestanek z ukrajinskim notranjim ministrom Rustemom Umerovom, obiskal pa naj bi tudi vojaški center za usposabljanje, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zgodila se je prva zmaga v sedanji vojni. Zmaga proti brezbrižnosti. Zmaga poguma. Zmaga revolucije dostojanstva," pa je v izjavi ob 10-letnici začetka protestov, ki so nato leta 2014 pripeljali do strmoglavljenja proruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, poudaril Zelenski.

Protesti na trgu Majdan so izbruhnili po tem, ko Janukovič ni izpolnil obljube in podpisal pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU. "Iz leta v leto, korak za korakom, si prizadevamo, da bi naša zvezda zasijala v krogu zvezd na zastavi EU," je še dejal ukrajinski predsednik in pohvalil napredek svoje države na poti v EU.

To je drugi obisk Pistoriusa v Kijevu, odkar je v začetku leta postal obrambni minister. V Kijevu se mudi le dan po tem, ko je ukrajinsko prestolnico nenapovedano obiskal ameriški obrambni minister Lloyd Austin in Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo ZDA. Nemčija je sicer za ZDA druga največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini.