Tujina

'Tako Izrael kot Gaza sta zagrešila vojne zločine: umor, spolno nasilje, mučenje'

New York, 12. 06. 2024 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Preiskava ZN o prvih mesecih vojne v Gazi je pokazala, da sta tako Izrael kot Hamas zagrešila vojne zločine in hudo kršila mednarodno pravo. Gre za prvo poglobljeno preiskavo, ki je bila izvedena o napadih 7. oktobra in konfliktu, ki mu je sledil.

Poročilo ZN zajema dogodke do konca leta 2023, prikazano pa je zaskrbljujoče stanje obeh strani, ki ne upoštevata mednarodnega prava v uničujočem konfliktu, ki traja zdaj že več kot osem mesecev. Konflikt je močno razdvojil svetovno javnost ter poskrbel za povečanje napetosti na Bližnjem vzhodu.

Poročila preiskovalne komisije ZN se začenjajo 7. oktobra, na dan, ko so Hamas in druge palestinske oborožene skupine začele morilski pohod na jugu Izraela, ubile več kot 1200 ljudi, večinoma civilistov, okoli 250 ljudi pa je bilo zajetih kot talcev, piše CNN.

Talci Hamasa
Talci Hamasa FOTO: AP

Med vojnimi napadi na ta dan, ki jih navedla komisija, spadajo namerno vodenje napadov na civiliste, umor ali namerno ubijanje, mučenje, nečloveško ali kruto ravnanje in jemanje talcev, vključno z otroki. Našli so še dokaze o oskrunitvi trupel, tudi spolni oskrunitvi, obglavljanju in sežiganju. Otroke, ki so bili priča temu nasilju, so snemali v propagandne namene, so še opozorili v poročilu. Prepričani so še, da izraelskim oblastem ni uspelo zaščititi civilistov na jugu Izraela.

In zaradi teh pobojev je Izrael napovedal vojno Hamasu in začel brutalen napad na Gazo, ki je po podatkih zdravstvenih organov v Gazi uničil velik del te gosto naseljene enklave in ubil več kot 37.000 ljudi.

Komisija je ugotovila, da je Izrael v prvih dveh mesecih konflikta zagrešil vojne zločine in zločine proti človečnosti, ki so opredeljeni kot obsežen, sistematičen napad na civilno prebivalstvo. Med domnevnimi vojnimi zločini Izraela so lakota, samovoljno pridržanje ter ubijanje in pohabljanje "več deset tisoč otrok". V poročilih, ki sicer obsegajo več kot 200 strani, je navedeno, da sta tako Izrael kot Hamas izvajala spolno nasilje in mučenje ter namerno napadala civiliste.

Huda lakota na območju Gaze
Huda lakota na območju Gaze FOTO: AP

Ugotovitve temeljijo na pogovorih z žrtvami in pričami, na tisoče predmetih, preverjenih s forenzično analizo, več sto predloženih dokumentih, satelitskih posnetkih, sodnomedicinskih poročilih in poročilih medijev.

"Komisija je ugotovila, da so bili storjeni zločini proti človečnosti: iztrebljanje, umor, preganjanje palestinskih moških in dečkov na podlagi spola, prisilno preseljevanje, mučenje ter nečloveško in kruto ravnanje," so dodali v poročilu. Izpostavili so še, da je Izrael stradanje izkoristil kot vojno metodo, kar je vojni zločin. Ob tem so posvarili, da bo lakota vplivala na prebivalce Gaze, zlasti otroke, še desetletja.

Izraelske sile pa so vojne zločine s strani Izraela storile tudi na Zahodnem bregu, med drugim so v poročilu izpostavili spolno nasilje in mučenje.

Izrael, ki je sicer oviral delo preiskovalcev, je sklepe preiskave zavrnil in komisijo ZN obtožil sistematične protiizraelske diskriminacije. Obsodili so "nezaslišane in odvratne poskuse poročila, da bi vzpostavili lažno enakovrednost med vojaki IDF in Hamasovimi teroristi".