Tujina

Tajfun Gaemi: na Tajvanu in Filipinih več deset mrtvih, številni odrezani od sveta

Tajpej, 25. 07. 2024 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Tajvanu in Filipinih je po tajfunu v zemeljskih plazovih in hudih poplavah umrlo najmanj 25 ljudi, še okoli 220 je bilo poškodovanih. Okoli pol milijona gospodinjstev je ostalo brez elektrike, po besedah filipinskega predsednika pa nekateri iz odrezanih krajev verjetno že več dni niso jedli. Poleg tega se je potopilo več ladij, člani posadk pa so še vedno pogrešani.

Tajfun Gaemi je za sabo pustil grozljive posledice. Ob južni obali Tajvana se je v neurju potopila ladja, ki je plula pod zastavo Tanzanije, njenih devet članov posadke je še vedno pogrešanih. Gre za državljane Mjanmara, ki jih reševalne službe še vedno iščejo. 

Še ena ladja, gre za naftni tanker MT Terra Nova, je potonila ob obali province Bataan na Filipinih. Reševalci so uspeli rešiti 15 od 16 članov posadke. Na tankerju je bilo okoli 1,4 milijona litrov industrijskega kurilnega olja.

Po poplavah na Filipinih
Po poplavah na Filipinih FOTO: AP

Tajfun je poslabšal tudi sezonsko deževje na Filipinih, kjer je zaradi hudih poplav in zemeljskih plazov umrlo 22 ljudi, najmanj tri osebe so umrle na Tajvanu, kjer je bilo še več kot 220 oseb poškodovanih. 

Po obeh državah so uničeni tako številni domovi kot tudi podjetja. Zaradi tajfuna je na Tajvanu približno pol milijona gospodinjstev ostalo brez elektrike, šole in pisarne pa medtem ostajajo zaprte že drugi dan.  

Gre za najmočnejši tajfun, ki je otok prizadel v zadnjih osmih letih, veter je pihal tudi s sunki do 226 kilometrov na uro.  

Vladno delo so prekinili tudi na Filipinih, predsednik države Ferdinand Marcos mlajši pa je oblastem naročil, naj pospešijo prizadevanja za dostavo hrane in druge pomoči v izolirane podeželske vasi. "Ljudje tam morda že več dni niso jedli," je dejal Marcos na kriznem sestanku, ki ga je prenašala nacionalna televizija.

Medtem so tudi kitajske oblasti prekinile lete, vlake in plovbo z ladjami ter zaprle šole in  zaključile projekte, povezane z delom, na nekaterih območjih, tajfun naj bi obalo Kitajske dosegel danes, v četrtek. V kitajski provinci Fudžian so uradniki preselili približno 150.000 ljudi, večino iz ribiških skupnosti, so poročali državni mediji. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
25. 07. 2024 16.39
+1
Septembra leta 2016 je v tistih delih pustošil tajfun Megi. Nastal je posnetek, kako udari mogočen val v svetilnik na Tajvanu v pristanišču Hualien. Neverjetna moč narave. In tale fotka s Filipinov me spominja na tisti posnetek, čeprav še zdaleč ni tako presunljiva.
mr.poper
25. 07. 2024 13.54
+1
Katastrofalne razsežnosti tajfuna-nova doba boja za katerega še ni obrambe in nič ne kaže da bi se v bodoče lahko zoperstavili naravni ujmi ,ki ne izbira barve kože ali pripadnosti enim in drugim .