Tujina

Svojci umrlih žrtev razburjeni: Boeing bo dobil 'ljubezensko' poravnavo

Ljubljana , 01. 07. 2024 10.15 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izdelovalcu letal Boeing bodo ameriške oblasti ponudile sporazum o priznanju krivde. To pa je razjezilo sorodnike 346 smrtnih žrtev, ki so se leta 2018 in 2019 vkrcali na smrtonosna leta 610 Lion Air in 302 Ethiopian Airlines.

Pravosodno ministrstvo ZDA naj bi podjetje Boeing obtožilo goljufije, pri tem pa naj bi podjetju ponudili sporazum o priznanju krivde. A načrti, da bi proizvajalcu letal ponudili sporazum o priznanju krivde, naj bi razjezili sorodnike na stotine potnikov, ki so pred petimi leti umrli v dveh usodnih nesrečah, poroča Guardian.  Podjetje se lahko do konca tedna odloči, ali bo priznalo krivdo za obtožbo in se izognilo sojenju, so sporočili družinam ljudi, ki so umrli na letu 610 Lion Air in 302 Ethiopian Airlines. Skupno sta nesreči terjali 346 življenj. 

Odvetniki, ki zastopajo sorodnike, zvezno vlado obtožujejo, da je z Boeingom sklenila 'ljubezensko pogodbo'.  Sorodniki so bili obveščeni o pogojih predlaganega dogovora. Boeing bo plačal globo, soočil se bo s triletno preizkusno dobo in bo delal pod nadzorom. Predlagani sporazum vključuje tudi denarno kazen v višini 487,2 milijona dolarjev (452 milijona evrov), od katere bi moral Boeing plačati le polovico, poroča Reuters. Tožilci bodo namreč upoštevali plačila, ki jih je podjetje izvršilo kot del poravnav v zvezi s smrtnimi nesrečami letov Lion Air in Ethiopian Airlines. Če se Boeing s ponudbo ne bo strinjal, ga bodo kazensko preganjali. 

 A to je sprožilo val razburjenja med žalujočimi sorodniki. "Spomin na 346 nedolžnih, ki jih je ubil Boeing, zahteva višjo kazen kot to," je dejal Paul Cassell, ki zastopa družine 15 žrtev strmoglavljenja. Odvetnica Erin Applebaum, ki zastopa sorodnike umrlih, je predlog ocenila kot sramoten in dejala, da ne priznava dostojanstva žrtev.

Iskanje razbitin indonezijskega letala
Iskanje razbitin indonezijskega letala FOTO: AP

'Dogovor brez odgovornosti' 

V dveh strmoglavljenjih Boeingovih letal 737 Max oktobra leta 2018 in marca 2019 je umrlo 346 ljudi. To je povzročilo svetovno prizemljitev letal za skoraj dve leti.  Leta 2021 sta ministrstvo za pravosodje in Boeing dosegla kontroverzen dogovor, ki je podjetje zaščitil pred obtožbo kaznivega dejanja goljufij. V začetku tega leta pa je pravosodno ministrstvo sporočilo, da je Boeing kršil ta dogovor, ko je bilo podjetje pod intenzivnim nadzorom, potem ko je popolnoma novo letalo 737 Max moralo zasilno pristati, ko je med letom odletela plošča v kabini. Sorodniki umrlih bodo ostro nasprotovali temu dogovoru o priznanju krivde, je napoved Cassell, ki je sporazum ocenil kot dogovor brez odgovornosti. "Dogovor na noben način ne priznava, da je Boeing ubil 346 ljudi," je za Guardian poudaril Cassell. 

Spomnimo 

Za strmoglavljenje potniškega letala indonezijske letalske družbe Lion Air s 189 je po ugotovitvah tamkajšnjih preiskovalcev odgovornih vrsta med seboj povezanih dejavnikov. Predvsem so nesrečo pripisali odzivu pilota in napačni predpostavki družbe Boeing o tem, kako se bo pilot odzval ob okvari letala.  Proizvajalec letal Boeing je  med drugim napačno predvidel pilotov odziv na okvaro. Prav tako je naštel pilotovo napačno ukrepanje, pomanjkljive informacije o upravljanju letala tako v priročniku kot tudi med samim usposabljanjem ter slabo komunikacijo med pilotom in kontrolorji letenja. Letalo letalske družbe Ethiopian Airlines pa je strmoglavilo navkljub dejstvu, da so piloti večkrat pravilno izvedli postopke ravnanja v izrednih razmerah po navodilih proizvajalca letala, družbe Boeing. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
01. 07. 2024 14.41
+1
Upam, da tole ne bo šlo nikoli skozi. Svojcem morajo do centa plačati za njihove izgube, ki ni nastala kot posledica neke nesreče ali višje sile, pač pa izključno zaradi požrešnosti lastnikov in temu primernega "prilagajanja" vzdrževanja letal. Skratka kapitalizem v svoji najbolj ogabni obliki. In nenazadnje - kaj je poanta za Boeing? To, da jih bodo oblasti itak vedno ven izvlekle, oni pa medtem lahko počnejo kar hočejo. Četudi zato ljudje umirajo.
osservatore
01. 07. 2024 13.21
ZDA bo težko priznala šalabajzerstvo v svoji nekoč eminentni firmi.
Nace Štremljasti
01. 07. 2024 12.10
+5
v njihovi demokraciji je vse mogoče vsaj njihovi vojaki tudi ne odgovarjajo
Ramzess
01. 07. 2024 11.53
+2
"navkljub dejstvu, da so piloti večkrat pravilno izvedli postopke ravnanja v izrednih razmerah po navodilih proizvajalca letala" To pa je uradni birokratski odgovor. Kje pa piše, da navodila zajemajo vse. Tako ravnanje jih ne rešuje odgovornosti.