Tujina

Svoboda za 'privlačnega' morilca? Povozil jo je, dokler ni 'bila videti kot špaget'

New York, 22. 07. 2024 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Saj ni res, pa je. Wade Wilson, zloglasni morilec, je postal zvezda TikToka, potem ko se je sprožil trend objav o tem, kako je privlačen. Objave so nastajale tako, da so njegove oboževalke ustvarjale videe z njegovega sojenja. Izrezovale so posnetke njegovih oči, kako se je pogladil po obrazu in podobno. Skratka, žrtve njegovih brutalnih dejanj so postale nepomembne, njegove "oboževalke" pa so šle tako daleč, da so celo sodnika zasule s pismi o tem, naj poskrbi, da ne bo dobil smrtne kazni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ženske pošiljajo pisma sodniku na Floridi, v katerih ga rotijo, naj prizanese življenje močno potetoviranemu obsojenemu morilcu, ki je leta 2019 brutalno umoril dve ženski.

30-letni Wade Wilson je bil prejšnji mesec spoznan za krivega umora Kristine Melton in Diane Ruiz.

Njegov zločin je srhljiv. Wilson naj bi se sprl z dekletom in se odpravil v bar. Tam je spoznal Meltonovo, s katero sta se odpravila k njej domov. Tam jo je zadavil. Potem ji je ukradel avto. Ruizova pa je bila na poti na delo, ko jo je ustavil Wilson in jo vprašal za pot. Sedla je v njegov avto, kjer jo je napadel in davil, ker pa je bila še vedno živa, jo je nato povozil, "dokler ni bila videti kot špaget". 

Potem je poklical očeta in se mu "pohvalil" o svojih dejanjih v zadnjih urah. Oče je poklical policijo. 

Porota v okrožju Lee na Floridi ga je brez težav spoznala za krivega obeh umorov in glasovala za smrtno kazen. A zadnjo besedo ima sodnik Nicholas R. Thompson, ki je kmalu postal tarča žensk, ki v Wilsonu vidijo osebo, ki ne obstaja. 

V pismih izpostavljajo morilčevo zgodovino duševnih težav, zlorabe substanc in domnevno pomanjkanje podpore staršev, saj da naj bi bilo to opravičilo za umore. 

"V zvezi s primerom Wada Wilsona se zdi jasno dokumentirano, da ima težave z duševnim zdravjem, ki jih je poslabšalo uživanje drog," je zapisala  Lindsay Brann, mati dveh fantov iz Alberte v Kanadi, poroča Independent. "Če pogledate mimo tetovaž, boste videli, da je, odkar je v zaporu in prejema zdravila, bolj zdrav, njegov obraz je bolj poln."

Wilson ima več tetovaž, ki prekrivajo večino njegovega obraza, vratu in rok, vključno z dvema svastikama.

"Čeprav razumem resnost storjenega zločina, verjamem, da bi dosmrtna zaporna kazen Wadu omogočila, da razmisli, se pokesa in pozitivno prispeva," je zapisala neka druga podpornica.  

Da Wilson dobiva poplavo ljubezenskih pisem, so sporočili iz šerifovega urada okrožja Lee.

Prejel je skoraj 4000 sporočil, skupaj 754 fotografij in 65 pisem. Iz šerifovega urada so sporočili, da so zavrnili 163 fotografij zaradi njihove neprimerne narave. Tiskovni predstavnik šerifovega urada je za The Independent povedal, da je neprimerno razvrščeno kot spolni organi in vsebina, ki velja za nespodobno ali kontroverzno.

Primeri serijskih morilcev vedno vzbudijo močna čustva. Ted Bundy, Jeffrey Dahmer, John Wayne Gacy in Zodiac pogosto pritegnejo pozornost popularne kulture. O njih se snemajo filmi, serije in pišejo knjige, okoli teh morilcev je neka radovednost. Ljudje želijo razumeti njihove motive in metode. Vendar pa navdušenje nekaterih posameznikov doseže sprevrženo raven, kjer se radovednost spremeni v občudovanje in oboževanje, razlagajo strokovnjaki.

Številne uporabnike družbenih omrežij zanimajo življenja serijskih morilcev. S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi precejšen del zapadel v nekakšno obsedenost, skoraj občudovanje. Na TikToku posnetki prikazujejo Teda Bundyja ali Jeffreyja Dahmerja kot sanjska partnerja. 

Dr. Sohom Das je forenzični psihiater s sedežem v Londonu, pa tudi ustvarjalec vsebin na YouTubu, kjer je med drugim obravnaval vprašanje, zakaj nekatere ženske privlačijo moški, ki zagrešijo najbolj nasilna kazniva dejanja, in predstavil več razlag – od travme iz otroštva do stanja, imenovanega hibridofilija.

Izpostavil je primer Chrisa Wattsa, ki je leta 2018 umoril svojo nosečo ženo Shanann in njuni dve hčerki Bello in Celeste, a mu ženske vseeno pošiljajo vroča pisma. 

Med možnimi razlagami začne s psihozo. Opisuje primer, v katerem je ženska, ki je doživela psihozo, verjela, da telepatsko komunicira s kriminalcem in da sta v razmerju, čeprav se nista nikoli srečala. V teh primerih, pravi, so ženske duševno bolne in ne sprejemajo racionalne izbire. Bolj pogosta je po njegovem zgodovina travme. "Torej da jih je fizično spolno ali čustveno zlorabljal partner ali njihovi starši in želijo podzavestno ali namerno ponoviti to vrsta cikla. Na žalost se namreč te ženske nagibajo k temu, kar je znano, namesto k temu, kar je varno. Opažamo, da nekatere ženske, ki so bile priča družinskemu nasilju, same postanejo nasilne ali izberejo nasilne partnerje." Pojasnjuje, da se ironično te ženske počutijo varno v svojih odnosih z morilci, saj so za zapahi, kar ženskam omogoča, da dejansko nadzorujejo in prevladujejo v razmerju, morda prvič v njihovem življenju.

Obstajajo pa tudi primeri, v katerih ženske čutijo, da bi lahko rešile ali preobrazile zapornika ali morilca in to vidijo kot izziv.

Še en psihološki vidik, ki ga je navedel psihiater, je, da imajo nekatere od teh žensk takšno predstavo o popolni zvezi. Če so v razmerju z nekom v zaporu, jim ni treba prenašati vsakodnevnih težav, ki so dejansko prepredene v večini odnosov.

Na koncu pa se je dotaknil še hibridofilije. Hibristofilija je parafilija, ki jo Ameriško psihološko združenje (APA) opredeljuje kot skupino motenj, pri katerih so neobičajne in bizarne fantazije ter vedenje potrebni za spolno vzburjenje. Za tiste s hibridofilijo velja, da imajo spolno zanimanje in privlačnost do tistih, ki zagrešijo kazniva dejanja. 

V ozadju pa naj bi bila pogosto želja po slavi in pa dejstvo, da je med kriminalci veliko psihopatov in narcisov, te skupine ljudi pa pogosto privlačijo ženske, ki so dovzetne za tovrstno manipulacijo: "Narcisi so zelo grandiozni, tudi psihopati imajo preveč napihnjeno samozavest, vendar so tudi zelo očarljivi in preračunljivi ter precej zvijačni, zato zelo dobro vedo, kaj reči, da se ženske počutijo, kot da so nekaj posebnega."

Ženske se ob njih počutijo posebne, ljubljene in privilegirane ter čutijo, da so posebne. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
23. 07. 2024 11.01
+5
to pove vse o zenskah danasnjega casa ..ce si atraktiven ,ce imas dovolj pod palcem si lahko tudi nasilen in ti je oprosceno......celo zaželjen si lahko ?????? bolano
Zmaga Ukrajini ...
23. 07. 2024 11.30
-4
Kajpak. A te je tvoja pustila, ali zakaj tak resentiment? Kot je pojasnjeno v članku, gre za ženske, ki imajo "težave" in očitno vidijo nekaj, kar ne obstaja. Očitno jim fantazija dela na polno. Tudi ta tip je očitno bolan, zato bi ga moralo pravosodje procesirati tako, kot vse hude zločince, pač upoštevajoč njegovo psihično bolezen. Sem sicer proti smrtni kazni, zlasti neprimerna se mi zdi v primerih takih (dokazanih) duševnih bolnikov. Tisto, kar se mi zdi v tem članku srhljivo, pa je to, da se te stvari dogajajo preko družbenih omrežij - TikTok, ipd., pri katerih je na splošno opaziti popolno odsotnost empatije, "zdravega človeškega razuma", itd. S takimi spletnimi orodji, ki spodbujajo človekove najslabše lastnosti, kot družba lahko izjemno nazadujemo. Tipičen primer je npr. moskovija - folk tam nima nobenega usmiljenja do moskovitskih vojakov, umrlih v vojni,...mnogi gredo na fronto z jasnim namenom, da bodo svojci po njegovi smrti dobili denar, s katerim si bodo lahko kupili stanovanje,... usmiljenja kajpak nimajo niti do napadenih Ukrajincev - ENA TRETJINA moskvičev celo zagovarja jedrski napad na Ukrajino,... in potem veš, da ta folk ni normalen. Ali gre za eno tretjino duševnih bolezni, pač tako, kot jo izkazujejo tudi te ženske, ki so se očitno zaljubile v zločinsko pošast,... ne vem. Morda bi znal to razložiti kakšen psihiater.
Zgubica Ukrajini...
23. 07. 2024 12.16
+2
Vsak trenutek lahko Zelenski ukaže konec osvajanja Donbassa in Krima in tako konča vojno ter reši tisoče življenj. Anpak ukronacistom je vseeno, sovraštvo jim je tako zameglilo um, da še kar rinejo četudi jim je država že razprodana, invalidni veterani dobijo 150eur penzije, če sploh... No, kot kamikaze.
Zmaga Ukrajini ...
23. 07. 2024 12.28
-4
son?ek11
23. 07. 2024 10.05
+5
Predvsem bi bilo potrebno preveriti duševno zdravje teh žensk,,ki čutijo tako bolno privlačnost do teh odurnih morilcev, kriminalcev
skuripanda burns
23. 07. 2024 09.36
+7
Duševno stanje ne bi smelo biti opravičilo... Sociopat brez empatije mora dobiti smrtno kazen, ker taka oseba ne more funkcionirati v človeški družbi (tu smrtna obsodba ni kazen za storjena dejanja, ampak zaščita družbe pred prihodnimi dejanji). Prav tako zloraba substanc ali alkohola ne more in ne sme biti faktor, s katerim bi se obsodba znižala. Normalen človek ne bo umoril nikogar, tudi ko je pijan ali na drogah, ker tega nima v sebi... Pa tudi preveč odstotkov alkoholikov in zadrogirancev je povratnikov tudi po daljši abstinenci, tako da je za družbo izjemno nevarno tako osebo pustiti dihati, saj v katerem koli trenutku lahko pride spet do lapsusa, zlorabe substanc in ponovitve teh dejanj. O nizkointeligenčnih ženskah, ki takega morilca zagovarjajo, je pa škoda izgubljati besed. Če imajo otroke, jim je otroke treba odvzeti, saj take ženske niso primerne za starševstvo.
DuhSaSjekirom
23. 07. 2024 08.44
+6
Veliko zensk je ki jih privlacijo izmecki druzbe ker so nevarni. Zato ima vsak mafijas neko hudo "bejbo". Dokler jk ne "namlati". Nekatere pridejo k pameti, vecina pa nikoli. Vecinoma zenske odrasle brez ocetovske figure s tako imenovanimi "dedi isjuz".
Pure
23. 07. 2024 08.14
+9
to so tiste ženske ki bi rajši v gozdu bile z medvedom kot pa z tipom lol
Maja Ron
22. 07. 2024 21.37
-3
Modrc užaljen, vrnil minuse 😅
Dolar Kramp
22. 07. 2024 21.12
+0
Lepa dekleta, ljubijo barabe.
Maja Ron
22. 07. 2024 21.20
+3
Tič
22. 07. 2024 21.23
+4
Pure
23. 07. 2024 08.13
+5
_Heisenberg_
23. 07. 2024 08.59
+2
Pure
23. 07. 2024 10.18
+1
Kostolomac
26. 07. 2024 09.11
Cvetka Tratnik
26. 07. 2024 09.28
Mens sana
22. 07. 2024 20.54
+12
......v bližnji prihodnosti bo potrebno preseči vse moralno etične zadržke glede svetosti človeškega življenja in ponovno uvesti smrtno kazen, ......takšna zver kot je lahko človek je v živalskem svetu ni .................
ZIPPO
22. 07. 2024 20.51
+11
Za tega bolanega morilca je primerna samo injekcija.
Dolar Kramp
22. 07. 2024 21.12
-10
Maja Ron
22. 07. 2024 21.21
+7
ZIPPO
22. 07. 2024 21.47
+3
kemist
22. 07. 2024 20.50
+10
Na grmado z njim
Zedd
22. 07. 2024 20.48
+23
Toliko o mentalnem stanju današnjih žensk. To je to.
stumfeta
22. 07. 2024 20.58
-8
Na svetu je precej več kot 4000 žensk, kolikor jih je omenjwnih v članku.
Ročak
22. 07. 2024 20.26
+20
Grd je k sam satan. Prekrasne tetovaže po obrazu pa samo kažejo na mentalno stanje.
Tor1961
22. 07. 2024 20.11
+17
Preklete 🐔 zblojene
juventina10
22. 07. 2024 20.14
+12
Nace Štremljasti
22. 07. 2024 19.55
+17
za zid pa poka ane nobene škode samo korist
old skul
22. 07. 2024 19.51
+12
Domov si ga naj vzamejo.
Aladar
22. 07. 2024 19.46
+20
Kake ženske pa so to me zanima.Mislim da nič čednega.
stumfeta
22. 07. 2024 20.59
+4
Ja inteligenca in zunanji videz gresta pa res z roko v roki, ja.
Bananistanec
22. 07. 2024 19.45
+3
Članek o psihopatu ... iz dežele demokracije
Aladar
22. 07. 2024 19.44
+18
znjim enako napraviti kot on z njimi naredil.
Balki36
22. 07. 2024 19.42
-10
Sam je res lustkan....ejga....pa to
Nightrider
22. 07. 2024 19.37
+14
Naj mu te iste ženske krijejo stroške prestajanja kazni, če ga že imajo tako rade.