Tujina

Streli v berlinskem parku spisali Putinov seznam

Berlin, 02. 08. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
53

Bilo je sredi belega dne, pisal se je 23. avgust 2019. Kolesar se je od zadaj približal sprehajalcu v parku Tiergaten v Berlinu in ga ustrelil. Moški je bil na mestu mrtev, nemška policija je kmalu aretirala osumljenca. Šlo je za Rusa, ki je v EU pripotoval pod lažnim imenom, žrtev pa je bila čečenski disident. Likvidator iz berlinskega parka pa je zdaj svoboden, njegovo ime se je znašlo na seznamu največje izmenjave zapornikov med Rusijo in Zahodom po koncu hladne vojne. Vse odkar je Vadim Krasikov prestajal dosmrtno kazen zaradi umora, si je ruski predsednik Vladmir Putin želel, da bi se vrnil domov.

Pred petimi leti je umor v mestnem parku sredi belega dne močno prestrašil prebivalce Berlina. Kolesar se je približal moškemu v parku Kleiner Tiergarten, najprej ga je ustrelil v hrbet, nato sestopil s kolesa in ga še dvakrat ustrelil v glavo. Žrtev je bila Zelimhan Hangošvili, nekdanji čečenski poveljnik. 

V Rusiji je bil na seznamu teroristov, saj naj bi bil odgovoren oz. soudeležen v vsaj dveh masakrih – napada v Ingušetiji junija 2004, kjer je umrlo 88 policistov in civilistov, ter bombnega napada na moskovski podzemni železnici, kjer je umrlo 10 ljudi, 50 pa jih je bilo ranjenih. Proti ruskim silam se je med letoma 2001 in 2005 boril v Severnem Kavkazu v drugi čečenski vojni, bil je tesen zaveznik takratnega čečenskega predsednika Aslana Mashadova, ki je vodil upor proti Rusiji.

 Hangošvilli, ki je bil gruzijski državljan, je v Nemčijo pobegnil leta 2015, ko je preživel poskus atentata v Tbilisiju. Tam je zaprosil za azil, vendar mu ga niso odobrili. 23. avgusta 2019 se je skozi park vračal iz mošeje v Berlinu in ta sprehod je bil tudi njegov zadnji.

Gospod Sokolov ni obstajal

Dva najstnika sta ta dan v bližini opazila moškega, ki je v reko Spree odvrgel kolo, pištolo in lasuljo. Nemška policija je kmalu aretirala osumljenca. Šlo je za 49-letnika, ki je na ozemlje Evropske unije vstopil z dokumenti na ime Vadim Sokolov. Toda izkazalo se je, da to ni njegova prava identiteta. Preiskovalna spletna stran Bellingcat je poročala, da gospod Sokolov ne obstaja, davčno številko je dobil šele nekaj dni, preden je zaprosil za vizo za schengensko območje. To se ne bi moglo zgoditi brez neposredne vpletenosti ruskih oblasti, so namignili.

Policijski potapljač med iskanjem dokazov v reki Spree
Policijski potapljač med iskanjem dokazov v reki Spree FOTO: AP

Razkrili so tudi pravo identiteto likvidatorja. To je leta 1965 v Kazakhstanu rojeni Vadim Krasikov. Navedli so, da je bil že leta 2013 osumljen umora ruskega poslovneža v Moskvi. Tudi njemu se je približal kolesar, ki ga je od zadaj ustrelil v glavo. V Berlin naj bi pripotoval prek Pariza, za dan po umoru pa je imel rezervirano povratno vozovnico za Moskvo. Streljal je s glockom 26, na katerem je bil nameščen dušilec. 

Sojenje agentu ruske obveščevalne službe FSB se je ob strogih varnostnih ukrepih začelo oktobra 2020, nazadnje je bil obsojen na dosmrtno ječo, kazen prestaja v Nemčiji. 

V 'trgovini z zaporniki' Putina zanimal le Krasikov

A ruski predsednik Vladimir Putin je že leta 2021 naročil svetovalcu za nacionalno varnost Nikolaju Patruševu, naj razišče možnosti za izmenjavo Krasikova. To naj bi dokazovalo, kako pomemben je Krasikov za ruskega voditelja, v "trgovini z zaporniki" naj bi ga zanimal le on. Zanj naj bi se bil pripravljen odreči celo svojemu najglasnejšemu kritiku, priljubljenemu ruskemu opozicijskemu voditelju, vendar naj bi Aleksej Navalni v zaporu umrl prav na predvečer izmenjave.

Tudi v letošnjem intervjuju z voditeljem ameriške televizijske pogovorne oddaje Tuckerjem Carlsonom je Putin namignil, da Rusija zahteva izpustitev 'domoljuba' Krasikova v zameno za ameriškega novinarja Evana Gershkovicha.

Za njegovo izpustitev so si ZDA prizadevale že vse od njegove sporne aretacije marca lani, toda prejšnji mesec mu je Rusija po ekspresnem sojenju naložila 16 let zaporne kazni zaradi obtožb o vohunjenju.

Toda Nemčija je ves čas ostro nasprotovala temu, da bi Krasikova zamenjali za Gershkovicha. Člani nemškega vladnega odbora za zunanje zadeve so vztrajali, da Nemčija "Rusiji ne sme narediti te usluge". Menili so, da bi bila to neke vrste amnestija, ki bi poslala politični signal, da lahko Rusija nadaljuje z umori na njihovem ozemlju, morilci pa bodo izpuščeni in nekaznovani. Prav tako so poudarjali, da to pošilja signal Rusiji, da lahko tuje državljane samovoljno aretirajo, da bi jih zlorabili za izmenjavo ujetnikov. 

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari včeraj izmenjanih 24 zapornikov: osem Rusov in 16 zapornikov iz zahodnih držav. Na seznamu sta bila nazadnje res tako Gershkovich kot Krasikov. 

Vadim Krasikov (z modro čepico) po izpustitvi pred ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom
Vadim Krasikov (z modro čepico) po izpustitvi pred ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom FOTO: AP

Nemčija priznala, da odločitev ni bila lahka

Izpustitev obsojenega morilca ni bila lahka odločitev, je nazadnje priznal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Odločitev Berlina o izpustitvi Krasikova je temeljila na dolžnosti Berlina do nemških državljanov in solidarnosti z ZDA, je pojasnil.

Poudaril je, da je izvrševanje zaporne kazni za obsojenega kriminalca v javnem interesu, a da je ta interes treba postaviti nasproti življenju nedolžnih ljudi, ki so pridržani v Rusiji.

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
02. 08. 2024 20.24
+2
Putin car.mota papke okol prsta.bravo💪💪💪💪🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺
tornadotex
02. 08. 2024 17.19
-1
Pred vami stojijo Putinovi plačani mo rilci,krim inalci in vohuni...Sod rga ,ki ni vredna nobene zamenjave kaj šele življenja...Takole bi morali vsi stati pred strel skim vodom...
lakala28
02. 08. 2024 17.54
-1
Nemci imajo prav: rusi so na silo aretirali in obsodili novinarja, da so s tem ustvarili pogoje za zamenjavo. Razen nedolžnih otrok vsi ostali skupaj niso vredni, da jih sonce obsije. Ampak tako to gre pri putlerjevski politiki: poštenjake izmenjajo za najhujše iz.meč.ke človeštva. peskov se pri tem pa še norca dela. Srečno podrepniki putlerja v putlerlandu. Le zakaj se nikomur ne mudi tja in vsi tukaj pisunijo zblojene misli?
Razumnež
02. 08. 2024 11.03
+1
Rusi navadne copatke.... Njihovi očetje so obračajo po grobovih. Bili so heroji, ki so pregnali naciste iz države. Danes pa v vsej državi ni enega junaka, ki bi pospravil to podgano.
lakala28
02. 08. 2024 17.58
-4
Vprašljiva teorija. Že dolgo kroži teorija, da so se Rusi bolj bali stalina kot hitlerja. Boj za osvoboditev Rusije ja bila stranski produkt. Marsikdo je to teorijo na svoji koži občutil po letu 1945, ko je šel na izobraževanje v Sibirijo, ker mu ni bilo jasno, da je na Zemlji en sam Bog in to je stalin. Baje da je s putlerjem podobna zgodba..
Justiceiscoming81
02. 08. 2024 10.24
+4
Dobra propaganda zahoda... Zmeraj bolj se govori zakaj je vojna in zakaj NATO pomaga Ukraini... Ne zato ker je v evropi, ampak zaradi tega, ker je za 10 bilionov surovin v Ukraini, na območju Dombas in mesta Kirovohrad. Ogromne količine litija, nafte in premoga ter ostalih mineralov...
Rains
02. 08. 2024 10.17
-4
Rusija dežela kriminalcev, zločincev, morilcev, večnih negativcev. Več kot jih polovimo po Evropi in spokamo nazaj v Rusijo, bolje bo!
Šumsko voče
02. 08. 2024 20.25
+3
koral45
02. 08. 2024 09.48
+6
Ampak kako Putin ugrabi in obsodi novinarje, potem pa jih menja za resnične kriminalce in teroriste.
duhccc
02. 08. 2024 09.37
+5
ce bi imeli interese bi ze zdavnej koncali vojno se pa usajjajo tja k ni treba mislim evropa in s tem se da vse kaze na rusijo kr se zdalec ni res da je ona kriva ,,, ker ukrajina je skoz provicirala ...ce pa zelenskega umenimo da ma po celem svetu po bankah denar je to normalno...
lakala28
02. 08. 2024 18.00
-3
Prav rad bi bral takšne komentarje na straneh ruskih časopisov in iz putlerlandije. Le zakaj vsi ti globokomodri misleci ne grejo tja? Aja, zmešalo bi se jim od svobode in pravic ter megastandarda.
krpati
02. 08. 2024 09.36
+2
Balerion ++++++++++
Apostol1
02. 08. 2024 09.36
+6
Morilec ponovno na svobodi. No ja če pogledamo in primerjamo Netanjahuja v luči dogajanja v Gazi , je tale atentator v tej primerjavi , nedolžen , kot dojenček. Sliši se popolnoma nerealno, vendar slike iz Gaze govorijo resnico in to zelo kruto in neusmiljeno morilsko resnico , ki prihaja iz Izraela.
AJOJ_SI
02. 08. 2024 09.34
+1
Edino pravilno terorista je potrebno odstranit in to je Ruski agent naredil v Nemčiji veliko bolj humano kot to zdaj počnejo Izraelci ko poleg terorista umrejo zraven še kopica civilistov, mogoče nič krivih...
lakala28
02. 08. 2024 18.01
-1
MojsterSplinter
02. 08. 2024 09.33
-2
Če bi bil to Iranec ali Palestinec in bi ga z dronom ali raketo, bi bilo to predstavljeno kot uspeh v borbi proti terorizmu.
Balerion
02. 08. 2024 09.30
+10
Lahko pišete karkoli. Vojne z Rusijo nočemo in je ne bomo podpirali.
JohannDoe
02. 08. 2024 09.24
-3
@bilabong Sodeč po novicah tudi živimo v funckcionirajoči državi. V resnici pa se nam sistem sesuva, zdravstvo je le korak pred propadom, šolstvo enako, rtv funkcionira samo še kot korito za izbrance na potaplajoči ladji, pod države, od upravnih enot dalje, stavka, vlada niza afero na afero, premier pa se na mondenih lokacijah ukvarja s svojo nutrijo. Državo vodi in evropske poslance izbira nam pa očitno Zoran Jankovič, skupaj s svojim čevap prjatlom Dodikom. Tako da srečo imamo da imamo zaslone, da nam ni treba gledat skozi okno.
JohannDoe
02. 08. 2024 09.27
-6
Kot da nimamo dovolj čevap prjatlov, so nam Rusi hoteli v politiko podtakniti še Stevanoviča, ki je še en upgrade dalje od Jankoviča in prjatlov ljubljanske Baščaršije.
AJOJ_SI
02. 08. 2024 09.38
+1
Resnica od Stevanovič marsikoga v tej naši državi moti in boli on vsaj ni hlapec ZDA NATA in zavoženo EU
lakala28
02. 08. 2024 18.03
-1
Vama je zmanjkalo denarja za karto za Moskvo? Z veseljem: 1919 Moskva5. Pa srečno.
krpati
02. 08. 2024 09.21
+8
Je pa čudno da Nemčija steber evrope..... skriva čečena.....mar ne?
brabusednet
02. 08. 2024 09.19
-9
Zakaj te naši rusofili niso šli z njimi.Doma tako samo lažejo in vohunijo.Bi še njih Putin odlikoval.
Balerion
02. 08. 2024 09.31
+5
Verjetno enako kot ti ne greš za Zelenskega umret na fronto.
AJOJ_SI
02. 08. 2024 09.39
+2
Aha in Britanci hlapci Amerikancev pa sploh ne vohunijo🤔😄🤪
krpati
02. 08. 2024 09.19
+1
1338....ne se bati saj si v sloveniji....zaenkrat še....nismo še v bideju pristali.....
User2551428
02. 08. 2024 09.16
-5
Bojim se ruskih vohunov. Polna jih je Slovenija. So tudi taki speči, ki komaj čakajo da jih Putin pokliče. Upam da SOVA vodi računa, razen če niso še oni okuženi z ruskim virusom.
Balerion
02. 08. 2024 09.31
+2
AJOJ_SI
02. 08. 2024 09.40
+0
Boj se ti kakih drugih fašističnih in nacističnih vohunov
RedCell
02. 08. 2024 09.12
+0
kriminalci ruski.. pleme divjakov.
lakala28
02. 08. 2024 18.04
-2
Se mi zdi, da bolj pishopatov, ko vidim to šesterico na rdeči preprogi.
bilabong 2
02. 08. 2024 09.12
+7
Po novicah sodeč zahod zapira samo barabe medtem ko Rusi nedovžne.
JohannDoe
02. 08. 2024 09.11
+2
@300let Kitajski "satelitki" krožijo po morju. Ruski pa po kopnem. Iranski po Bližnjem vzhodu... V resnici se je samo za vprašat pod katere "satelitke" si želiš spadat. Pa to iskreno, ne zato ker ti nekdo plača za blebetanje ali pa si produkt nekoga takega.
JohannDoe
02. 08. 2024 09.15
+0
V starih časih je bilo popularno za zahodne avantgardneže, da so emigrirali v komunistično Rusijo, ker so slišali, da je tam tako lepo, vsi da imajo vse, vlada da ljudstvo in podobno... malokateri je ostal in vsi, ki so prišli nazaj, so bili zelo poklampani. Hudič je, če si nesrečen, nekdo pa ti pravi pravljice o tuji deželi.