Tujina

Na Donalda Trumpa streljal 20-letnik, motiv še ni znan

Butler, 14. 07. 2024 01.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Nicol Vujović, Nikita Leban, STA
Komentarji
1657

Predvolilni shod republikanskega kandidata Donalda Trumpa v Pensilvaniji so prekinili streli. Medtem ko je Trump nagovarjal zbrano množico so se namreč zaslišali poki. Napadalec je Trumpa zadel v desno uho, iz katere je krvavel. Varnostniki in tajni agenti so okrvavljenega Trumpa pospremili s prizorišča, še pred tem je Trump dvignil desno pest in z njo pomahal množici. Iz tajne službe so nato sporočili, da je Trump na varnem in dobro, ter da dogodek preiskujejo kot morebitni poskus atentata. Strelca so ubili, v napadu pa je umrl še 50-letnik, ki se je udeležil shoda. Trenutni predsednik ZDA Joe Biden je sporočil, da je hvaležen, da se Trump po dogodku počuti dobro, hkrati pa je poudaril, da v Ameriki ni prostora za takšno nasilje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na atentat
    03:16
    Iz 24UR: Odzivi na atentat
  • Iz 24UR: Kdo je strelec?
    02:47
    Iz 24UR: Kdo je strelec?
  • Iz 24UR: Poskus atentata na Trumpa
    03:38
    Iz 24UR: Poskus atentata na Trumpa
  • Iz 24UR: Trump že na poti na naslednjo konvencijo
    00:58
    Iz 24UR: Trump že na poti na naslednjo konvencijo
  • Prizorišče po poskusu atentata na Donalda Trumpa (Vir: ENEX)
    01:57
    Prizorišče po poskusu atentata na Donalda Trumpa (Vir: ENEX)
  • Trenutki po streljanju, ko so Donalda Trumpa odpeljali s prizorišča (Vir: AP)
    01:12
    Trenutki po streljanju, ko so Donalda Trumpa odpeljali s prizorišča (Vir: AP)
  • Streljanje na Trumpovem shodu
    02:15
    Streljanje na Trumpovem shodu

Ameriška predvolilna kampanja je dobila nove razsežnosti. Na shodu v ameriški zvezni državi Pensilvaniji so se med nagovorom Donalda Trumpa zaslišali streli. Trump se je prijel za desno stran obraza, nato so k njemu priskočili varnostniki in tajni agenti ter ga potegnili na tla za govorniški pult in ga zakrili. 

Čez nekaj trenutkov so ga nato pospremili z odra, na posnetkih pa je videti, da je imel Trump krvavo desno uho, kri pa je imel tudi na obrazu. 

Okrvavljeni Trump je zbrano množico podpornikov, ki so panično kričali, pozdravil z visoko dvignjeno desno pestjo medtem ko so ga obkrožali varnostniki in ga spremljali do vozila. Z ustnic je bilo razbrati, da jim je sporočal: "Borite se, borite se." 

Donald Trump naj bi se, kljub napadu, udeležil prihajajoče republikanske konvencije, ki bo potekala od 15. do 18. julija v Milwaukeeju. Na poti na konvencijo je tudi naša dopisnica iz ZDA, Tadeja Lampret, ki bo poročala o zadnjih informacijah.

Iz ameriške tajne službe so pozneje sporočili, da je Trump na varnem, da je dobro in da dogodek preiskujejo. Zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da je šlo za poskus atentata.

Zemljevid Trumpovega shoda, kjer je prišlo do poskusa atentata
Zemljevid Trumpovega shoda, kjer je prišlo do poskusa atentata FOTO: NY Times Google earth

Storilca ubili, umrla še ena oseba

Okrožni tožilec Richard Goldinger je potrdil, da je osumljenec mrtev. Ubili so ga tajni agenti. 

V streljanju je umrl še 50-letni moški, ki je bil med občinstvom, poroča SkyNews. Še dve osebi sta huje ranjeni. 

Identificirali strelca, ki med napadom ni bil znotraj samega prizorišča

Strelca so že identificirali, gre za 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa, motiv za napad pa še ni znan. Kot poroča CNN, ki se sklicuje na vire iz organov pregona, je bil strelec zunaj prizorišča, na katerem je potekal Trumpov shod. Po nekaterih informacijah naj bi storilec streljal s strehe sosednjega objekta, zunaj samega prizorišča. Preiskava še poteka, napadalec pa naj bi sprožil osem strelov, poroča Sky News.

Več virov naj bi posameznika označilo za ostrostrelca, čeprav podrobnosti o tem za zdaj niso znane. 

Po napadu so se pojavile tudi kritike na račun varovanja nekdanjega predsednika Trumpa. Priče na dogodku namreč trdijo, da so že nekaj minut pred streljanjem opozorili na moškega, ki se s puško plazi po strehi.

Biden hvaležen, da je Trump dobro

Na dogajanje v Pensilvaniji se je odzval aktualni ameriški predsednik Joe Biden. "Obveščen sem bil o streljanju na shodu Donalda Trumpa v Pensilvaniji. Hvaležen sem, da je dobro in na varnem. Molim zanj in njegovo družino ter za vse, ki so bili na shodu, medtem ko čakamo na podrobne informacije. Z Jill sva hvaležna tajni službi, da ga je spravila na varno. V Ameriki ni prostora za takšno nasilje. Moramo se združiti kot en narod in to obsoditi," so njegovo izjavo citirali na CNN

Kmalu po dogodku je Biden dogodek obsodil tudi v televizijskem nagovoru, v katerem je ponovil, da v Ameriki ni prostora za takšno nasilje.

"To je bolano. To je eden od razlogov, zakaj moramo združiti to državo," je dejal Biden. "Ne moremo dovoliti, da se takšne stvari dogajajo. Ne moremo biti takšni, tega ne moremo odobravati," je dodal.

Biden je dejal tudi, da je skušal stopiti v stik s Trumpom, a da je nekdanji predsednik pri svojih zdravnikih in da je kot kaže dobro. 

"Bistvo je, da bi moral biti Trumpov shod izveden v miru in brez težav," je dejal Biden in dodal, da morajo vsi obsoditi to nasilje. Poudaril je še, da vse službe v zvezni vladi preiskujejo dogodek.

Obsodbe napada prihajajo iz celega sveta, odzvali so se številni svetovni voditelji in politiki. 

Nekaj ur po napadu se je v daljšem pismu odzvala tudi Trumpova žena Melania. "Ko sem videla, kako je mojega moža Donalda zadela krogla, sem se zavedala, da sta se moje in Barronovo življenje znašla na robu uničujočih sprememb."

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.03

Ameriška tajna služba pod plazom kritik

Priče trdijo, da so že nekaj minut pred streljanjem opozorili na moškega, ki se s puško plazi po strehi.

15.30

Varnostna ekipa Trumpa naj ne bi zahtevala dodatnih "varnostnih sredstev za shod"

Anthony Guglielmi, tiskovni predstavnik tajne agencije, pravi, da se je razširila "neresnična trditev", da je član varnostne ekipe Donalda Trumpa zahteval dodatna varnostna "sredstva" in da je bila ta zahteva "zavrnjena". "To je popolnoma neresnično. Dejansko smo zaradi povečanega tempa potovanj v času kampanje povišali varnost ter tehnološke zmogljivosti," pravi Guglielmi.

15.20

Poskus atentata naj bi bil izveden s polavtomatsko puško AR-15

Gre za eno najbolj priljubljenih, prepoznavnih in zloglasnih orožij v ZDA, poroča Guardian. Ista vrste puške je bila uporabljena v številnih nedavnih množičnih streljanjih v ZDA, vključno z napadom v Las Vegasu oktobra 2017, v katerem je bilo ubitih 59 ljudi, in napadom proti LGBTQ+, v katerem je bilo novembra 2022 v Colorado Springsu ubitih pet ljudi.

14.29

Za družine ranjenih vzpostavili stran GoFundMe

Direktorica Trumpove kampanje Meredith O'Rourke je vzpostavila sistem za donacije, ki bodo namenjene družinam ranjenih. Do sedaj je bilo zbranih že več kot 300.000 evrov.

13.15

Trump hvaležen podpornikom za "misli in molitve"

"Samo Bog je bil tisti, ki je preprečil, da bi se zgodilo nepredstavljivo. Ne bomo se bali, ampak bomo ostali trpežni v svoji veri in kljubovalni spričo zlobe," je nekdanji predsednik zapisal v objavi na portalu Truth Social. "Molimo za okrevanje tistih, ki so bili ranjeni, in v srcu ohranjamo spomin na državljana, ki je bil tako grozljivo ubit," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1657)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
27. 07. 2024 19.49
Trump,hitler,putin so apsolutno enaka embalaža.Trumpu z denarjem donacij ni težava podkupiti nekoga z FBI,da poda takšen zaključek.Resnica je taka,da je trump organiziral ta napad za prevaro naivnih ovc katere mu nasedajo.Fantu so obljubili,da dobi denar,če bo streljal v steklo katerega delček je tudi priletel v bučo ali se je pa opraskal sam pod odrom. Fant pa seveda ni vedel,da preži nanj ostrostrelec kateremu je trump ukazal naj fanta takoj likvidira,da pozneje ne bi povedal resnice.Torej je načelo trumpa jasno in tudi kaj v resnici je..
Kollerik
15. 07. 2024 08.37
Zdaj bodo lahko spet filme snemali....
St. Gallen
14. 07. 2024 21.59
-1
antivaxerji pravijo po planu kot pri Krambergerju
Sredinc
14. 07. 2024 21.59
-1
Putin vam je dopoldne lepo povedal oz. napisal: “mednarodna levica na način JFK”.
+2
Kollerik
15. 07. 2024 08.32
+1
Bivši komunisti s Putinom na čelu spet lažete. Zgleda, da vam je laž naravno stanje. Za JFK ja je bil usoden njegov pametni brat, ki je začel sodno preganjati mafijo... Tisto mafijo, ki je bila zaslužna za vzpon JFKjev!
jank
14. 07. 2024 21.59
+1
Skrajni desničar je najbolj srečen, ko je jezen.
+1
Trump bo prej ali slej zbolel od umetne hrane katero ime in se zadušil brez da bi mu kdo kaj storil.
Projekt 2026
14. 07. 2024 21.58
+1
Nori desničar nad našega Donalda!???
M_teoretik
14. 07. 2024 21.56
+2
Če bi strelec ostal živ, bi mu dali vilico, pa bi vedli, če je levičar, al desničar. Tako bo pa ostala skrivnost!?
boslo
14. 07. 2024 21.58
Žlico, pri vilici in nožu je lahko dvoumno...
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2024 21.51
-4
Kakšno dramo dela zdaj ta rovtar... Na tisti fotki zgleda kot scena tiste znamenite slike iz francoske revolucije, ko Svoboda vodi ljudstvo. Samo še joške bi si odgrnil, patetik.
dober dan
14. 07. 2024 21.52
+1
imam občutek da bi bil ti zelo zadovoljen če bi strelcu uspelo
+2
Dober dan tudi jaz bi bil če ne bi bilo zrežirano.
Rožle Patriot
14. 07. 2024 21.59
Si bil ti prej uporabnik ... Slava Rusiji ?
enapi
14. 07. 2024 21.45
+2
Tuji mediji poročajo, da je bil namen strelca samo ustreliti soseda in tako so vse zrežirali. Dovolili umor in vmes postavili trumpa.
boslo
14. 07. 2024 21.48
+4
boslo
14. 07. 2024 21.51
+2
Motiv strelca je drugje, govori se o ljubosumju, dosed je imel lepšo ženo, lepši paradajz in celo lepšega psa
Rožle Patriot
14. 07. 2024 21.57
Aha, ... se je to spomnil narest ravno takrat, ko je imel Trump shod ...
odpisani zasedli vlado
14. 07. 2024 21.41
+2
Poglejte si na netu pod ime:Was Trump Assassination Staged? Eyewitness Of Trump Murder Bid Share Shocking First-Hand Information Se že kaže resnica o trumpovi prireditvi atentata katerega je organiziral za pridobitev volilcev.
Igi31
14. 07. 2024 21.44
-2
vidim da si član teoretikov zarot na ameriški levici haha
+5
Sej je dovolj očitno brez da pogledamo ne rabimo se prepričevati da nismo ovce.
boslo
14. 07. 2024 21.48
+1
Bravo fantje, vas ne bo nihče okrog prenašal...
Rožle Patriot
14. 07. 2024 21.51
+2
hi hi .... ti me znaš spravit v dobro voljo ... upam, da samo trolaš?
boslo
14. 07. 2024 21.53
+2
Rožle Patriot
14. 07. 2024 21.54
-1
Malo razmisli ... zakaj bi si Trump pridbival volilce, na tak način, ker jih že tako in tako ima ... in tudi nima pravega predsedniškega konkurenta ! Zmaga je že nkaj časa na Trumpovi strani !
Rožle Patriot
14. 07. 2024 21.40
+8
Profil atentatorja je bil skrbno načrtovan že leta nazaj ... Tega nikoli ne izvemo, kaj vse mu je obljubila globoka država ?! Mogoče, da ga nikoli ne bodo dobili in da bo užival do konca svojih dni .. Smrdi, smrdi kako smrdi !!!
enapi
14. 07. 2024 21.39
+1
Slabo zrežirano. Slika 15/19 - po streljanju ne bi trumpa pustili tako nezaščitenega. Slaba predstava.
Dark Knight
14. 07. 2024 21.45
-1
A ste levaki po naravi vsekani ali so krive substance?
gadje
14. 07. 2024 21.53
+0
Slabo varovanje, slabi varnostniki, slaba varnostna sluzba. To je dejstvo, ne pa slabo režiranje.
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2024 21.58
+1
Če so se mislili ob tla metat, bi morali prej pač malo povaditi.7Režija nikoli ne more biti tako dobro izpeljana kot presenečenje v realnem življenju. Sploh z nekom takim kot je tramp.
DOVOLJ
14. 07. 2024 21.34
-2
Pravo prašanje je: KOLIKO ALI KAJ se mora še zgoditi, da svet prepozna levičarje za to kar dejansko so - TERORISTI??? Uničujejo vse kar se uničit da: Od družine, do družbe, do moral, do etik itd. Kjer so levi na oblasti, tam VEDNO vse zgnije vedno.
jank
14. 07. 2024 21.37
+1
Kakšni levičarji? Atentator je bil član Trumpovih republikancev. Vem, da vam desnakarjem to ne gre v glavo, toda tako je. Očitno je desničar desničarju volk!
Igi31
14. 07. 2024 21.41
+2
kak je bil član republikancev če sploh ni dovolj star da lahko gre volit
jank
14. 07. 2024 21.45
+0
Ne enači članstva z volilno pravico. Ali nimajo stranke podmladkov?
Thor78
14. 07. 2024 21.46
+0
jank
14. 07. 2024 21.50
+1
Od kdaj nacji in domobrančki niso zavezniki?
DOVOLJ
14. 07. 2024 21.28
+1
Levičarji so sposobni samo vojne in klanja, nočejo miru, ker mir pomeni njihovo izumrtje, oni rabijo sovražnika, če ne si ga pa ustvarijo. Pri nas je to seveda nihče drug kot g.Janša in se levi nesposobni invalidi trudijo na vse kriplje,da bi ga diskreditirali povsod in čim več. Njihov obstoj deluje na neki večni "revoluciji" proti tistim, ki niso iz njihovih pokvarjenih krvavih logok kot so sami, ali po domače, iz tistimi, ki si ne delijo njihovega mnenja. Take je treba eliminirati in to so "pridno" počenjali in bi še, samo če bi se dalo. SMRT KOMUNIZMU IN LEVEMU FAŠIZMU! Grobarji naroda
Robi nima jajc.
14. 07. 2024 21.29
+0
jank
14. 07. 2024 21.43
-1
Lepo si to napisal, Hitler in Mosullini in njuni sodelavci belčki in domobrančki so bili torej komunisti oz. levi fašisti.
jank
14. 07. 2024 21.22
-7
Gledam sliko in ja, ima svinjsko velika ušesa.
DOVOLJ
14. 07. 2024 21.24
+2
boslo
14. 07. 2024 21.28
+7
Ne ne, ne gledaš slike, pred ogledalom stojiš
Fluxx
14. 07. 2024 21.21
+2
Bizarno da ga je ustrelil pripadnik desnega pola. Čudna reč.
DOVOLJ
14. 07. 2024 21.24
+3
BAJADERA
14. 07. 2024 21.28
+3
Sredinc
14. 07. 2024 21.54
+1
ce je pripadnik levega lahko voli samo levega…ce je pripadnik desnega pa lahko glasuje proti desnemu kandidatu preden se voli novembra..kapišo?
DOVOLJ
14. 07. 2024 21.21
+1
SAMO OBRAZ TOXIČNE ŠKODLJIVE NESPOSOBNE LOPOVSKE KRVOLOČNE MORILSKE LEVICE, PREPOJEN IN SOVRAŽTVOM IN FOVŠIJO! Pri nas čisto NIČ drugače! Dosegli smo dno dna, a sem prepričan, da nas lewaci lahko uničijo do zadnjega, to je njihov profesionizem! V tem blestijo.
?rni Ov?ar
14. 07. 2024 21.21
-2
Če bi ga hoteli ubit bi ga lahkoto ne pa tam zneko fračo še zračna bi mu naredila več škode pa še 20-letnik brez izkušenj?
jank
14. 07. 2024 21.18
-4
Uboga Melanija, ker je bil življenjsko ogrožen njen vzoren, samo nje predan, čudovit in zvest soprog.
DOVOLJ
14. 07. 2024 21.22
+2
Ubogi vi bolniki levi zafoženi zafiksani polni sovražtva in mentalnih bolezni
jank
14. 07. 2024 21.52
A ti si tudi pri prostitutkah kot Doni, da ga podpiraš,