Tujina

Strahotno stanje v severni Gazi: 'Potepuški psi jedo trupla na ulici'

Gaza, 16. 10. 2024 18.32 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da je stanje v Gazi obupno in na robu, dokazujejo trupla, razmetana po prašnih in uničenih ulicah, in ljudje, ki sestradani sedijo na pločnikih, čakajoč na hrano in vodo. Tako je vsaj v Džabaliji na severu Gaze, kjer je izraelska vojska v zadnjih dneh izvajala zračne in kopenske napade.

"Na ljudeh v severni Gazi lahko vidite konkretne znake lakote," je za CNN povedal Fares Afana, vodja reševalnih služb v severni Gazi. "Izraelske sile uničujejo vse, kar predstavlja življenje ali znake življenja."

Afana je dodal, da so skupaj s sodelavci prejeli trupla Palestincev, ki so bili ubiti na severu Gaze, a naj bi jih bilo izredno težko identificirati, predvsem zaradi znakov 'mrhovinjenja' živali. "Potepuški psi, ki so lačni, jedo trupla na ulici," je pojasnil. Na obleganem območju, kjer je izraelska vojska izvajala napade v treh soseskah, je zdaj obtičalo mnogo otrok, pa tudi nosečnic, ki ostajajo tam brez hrane, kar pomeni, da je njihova prihodnost močno vprašljiva.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev je sporočil, da je bilo z območja Džabalija razseljenih najmanj 50.000 ljudi, 400.000 ljudi, ki je ostalo v severni Gazi, pa se sooča z lakoto, poleg tega pa jim nenehno grozi tudi silovito bombardiranje. ZN je mnenja, da Izrael s takim početjem sili prebivalce severne Gaze, naj izbirajo: ali lakota ali preselitev.

"Civilisti nimajo druge izbire, kot da stradajo ali se odselijo," je opozoril Philippe Lazzarini, vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). "V Gazi je bilo prekoračenih že preveč rdečih črt, kar bi lahko pomenilo vojne zločine, a je še vedno to mogoče preprečiti."

A izraelska agencija, ki upravlja redek pretok pomoči v Gazo, sporoča, da je v ponedeljek v Gazo vstopilo 30 tovornjakov, in vztraja, da Izrael ne preprečuje vstopa humanitarne pomoči. Vedno sta dve plati zgodbe, Afana denimo po drugi strani pravi, da so te iste izraelske sile, ki naj bi dovoljevale vstop humanitarne pomoči v Gazo, v ponedeljek streljale na lačne prebivalce, ki so iskali hrano v skladišču centra za pomoč, ki ga vodi UNRWA. Ubitih naj bi bilo najmanj 10 ljudi, še 40 pa ranjenih. 

Do napadenih območij je zelo težko dostopati, tudi reševalcem zaradi uničenih cest in neposrednega streljanja izraelske vojske na vozila reševalcev, je opozoril Afana. "To, kar se dogaja na severu Gaze, je pravi genocid," je dodal. "Svojega dela ne moremo opravljati normalno."

CNN se je za komentar obrnil tudi na izraelsko vojsko, a odgovora niso dobili.