Tujina

Rusi iz 'pozabljenih' skladišč zvlekli 'prastaro' havbico

Moskva, 15. 10. 2024 16.05 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novo pozornost, sprva le ukrajinskih medijev, nato pa še svetovnih, je pritegnil promocijski posnetek Kremlja. Na njem je videti, kako ruska vojska uporablja poljski top. Gre za 122-milimetrsko havbico D-74, ki jo je razvila Sovjetska zveza in sploh naj ne bi bila več v ruskem inventarju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruska posadka strelja s starim vlečnim artilerijskim sistemom proti ukrajinskim položajem v Donecku. To je bilo prikazano na promocijskem posnetku Kremlja, ki so ga prejšnji teden objavile ruske oblasti. In kljub temu da so mediji hitro ugotovili, da gre za zastarelo havbico, še iz 50. let prejšnjega stoletja, pa ni starost tisto, kar je zanimivo. 

Havbica D-74
Havbica D-74 FOTO: X

Rusija sicer redno uporablja orožje iz obdobja hladne vojne, še iz svojih starih zalog. Presenetljivo je, da je havbico D-74 Sovjetska zveza začela proizvajati leta 1955, vendar jo je zelo hitro zamenjalo drugo orožje, M-46, ki je streljalo naboje kalibra 130 milimetrov na večji razdalji.

Moskva je začela havbice izvažati v prijateljske države Sovjetske zveze, kot sta denimo Vietnam in Kitajska in domnevno naj bi razdelila svoj celoten arzenal havbic. A kot kaže, se je orožje znova pojavilo v ruskih rokah v Donecku, zaradi česar se pojavlja vprašanje, ali je možno, da so Rusi havbice znova uvozili, morda iz države, kot je Severna Koreja, za katero je tudi znano, da ima na zalogi tovrstne havbice. 

Od kod so havbice prišle?

"Ni skrivnost, da ima Rusija velike težave z materialom in delovno silo," je za Business Insider dejal upokojeni podpolkovnik ameriške mornarice Michael Purcell. "Zato lahko domnevamo, da ti sistemi ali vsaj strelivo prihajajo iz Severne Koreje."

Oglaševanje teh sistemov bi bilo v skladu z vojno strategijo Rusije, je še dodal. "Rusija ni zadržana pri krepitvi in promociji svojih obrambnih vezi s Severno Korejo," je komentiral. "Na enak način, kot je Putinov režim vselej iskal podporo in odobravanje pri marginaliziranih državah, ne glede na legitimnost vlade."

Morda pa je to le še en način, da Rusija svojim nasprotnikom pokaže, da lahko tudi med zahodnimi sankcijami zbere ogromna sredstva, je prepričana direktorica vojaških analiz pri washingtonskem think thanku Defense Priorities, Jennifer Kavanagh. Vloga Pjongjanga je namreč v zadnjem času pritegnila veliko pozornosti, saj naj bi Kremlju zagotavljal stalen dotok orožja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je februarja ocenil, da je Rusija iz Severne Koreje prejela vsaj milijon artilerijskih izstrelkov.

Tudi oblasti v Seulu so zatrdile, da je "zelo verjetno", da so v Ukrajini nameščeni severnokorejski vojaki. Rusija sicer vse navedbe zanika, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da gre za lažne novice. 

In res ni mogoče trditi, da havbice prihajajo prav iz Severne Koreje, saj ima po podatkih poročila Mednarodnega inštituta za strateške študije o vojaškem ravnovesju tudi Kitajska arzenal havbic D-74. 

Na koncu koncev pa je precej možno, da ima Rusija preprosto še vedno nekaj zaloge, kar bi bil pokazatelj, da so morali seči globoko v svoje rezerve. "V vsakem primeru to, da so prisiljeni uporabljati tehnologijo iz sovjetskega obdobja, kaže na to, da kljub hitrejši obnovi vojske od pričakovane, nova proizvodnja še vedno ne dohaja izgub na bojišču," je dejala Kavanaghova. 

In tudi ti stari sistemi so lahko zelo učinkoviti. "Učinkovito vzdrževan, oskrbovan in uporaben D-74 lahko pomaga zapolniti luknjo v ruskih potrebah po množičnem artilerijskem obstreljevanju v Ukrajini," je dejal Purcell.