Tujina

Sredi belega dne neznanci ukradli novo Banksyjevo umetnino

London, 08. 08. 2024 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Londončane te dni navdušujejo novi grafiti znanega uličnega umetnika Banksyja z živalskimi motivi. Umetniška dela, ki se pojavljajo na različnih koncih mesta, pa so pritegnile tudi pozornost nepridipravov. Zadnjo, četrto umetnino so namreč le nekaj ur po tem, ko je bila postavljena na ogled, že ukradli.

Več grafitov z živalskimi motivi britanskega uličnega umetnika Banksyja, katerega identiteta ostaja neznana, se je v tem tednu pojavilo na različnih lokacijah v Londonu. 

Njegovo najnovejše umetniško delo, silhueta volka, naslikana na satelitskem krožniku, je bilo prebivalcem na ogled le nekaj ur, preden so ga odnesli neznanci. O incidentu je bila obveščena policija, ki pa do zdaj še ni aretirala nikogar. 

Tom Kellow, priča dogodka, je bil ravno na kosilu, ko je videl trojico, ki je odstranjevala satelitski krožnik. "Imeli so lestev. En moški je bil na strehi, druga dva pa sta stražila," je povedal za BBC. Ko je trojica zagledala, da jih snema, je Kellowa napadla. 

"Velika škoda je, da ne moremo imeti lepih stvari, ni trajalo več kot eno uro," je še povedal. 

Banksy je sicer fotografije svoje nove serije grafitov objavil na Instagramu. Prvega je razkril v ponedeljek v jugozahodnem delu Londona; gre za podobo koze. V torek sta se nato pojavili silhueti dveh slonov, v sredo pa še trojica opic. 

Umetnik ob tem ni razkril, kakšen je pomen posamezne umetnine, zato so se na družbenih omrežjih pojavile številne možne razlage. Nekateri so serijo poimenovali "londonski živalski vrt" in razvili teorijo, da Banksy pripadnike skrajne desnice, ki so bili vpleteni v nedavne izgrede na Otoku, primerja z živalmi v živalskem vrtu, poroča Guardian

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
08. 08. 2024 21.51
+2
Projekt 2026
08. 08. 2024 21.42
+3
Angleži so serijski kradljivca,pojdite v Britanski muzej,tam je vse ukradeno.
Mikl
08. 08. 2024 21.23
+8
Po slikah sodeč avtohtoni Londončani
RevenKapitalist
08. 08. 2024 21.29
+2
Ja, takoj se vidi kdo spet dela nemire in mu recejo umetnik.