Tujina

Srbija sprejela izjavo o skupni prihodnosti srbskega naroda

Beograd, 01. 08. 2024 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
5

Srbski parlament je v sredo na glasovanju podprl skupno izjavo o zaščiti narodnih in političnih pravic ter skupne prihodnosti srbskega naroda. Za je glasovalo 139 poslancev, proti jih je bilo devet. Izjavo sta v začetku junija v Beogradu na vsesrbskem zboru sprejeli vladi Srbije in entitete BiH Republike Srbske.

Izjavo je 350-članski skupščini srbskega parlamenta minuli teden predstavil predsednik vlade Miloš Vučević, ki je ob tem pozval k sprejetju izjave in sporočil, da ne gre za strankarski, temveč narodni program. Izjava med drugim navaja, da srbski narod predstavlja edinstveno celoto in da je Kosovo neodtujljivi del Srbije.

Miloš Vučević
Miloš Vučević FOTO: AP
Za izjavo je glasovalo 139 poslancev, proti jih je bilo devet, vzdržan ni bil nihče, šest poslancev pa ni glasovalo.

Parlament Republike Srbske je izjavo sprejel že v začetku julija. Izjava je sestavljena iz 49 točk, v katerih je med drugim zapisano, da je srbski narod edinstvena entiteta. Ob tem pa je v njej zapisano tudi, da parlament ne podpira resolucije o genocidu v Srebrenici, ki je bila konec maja izglasovana v Združenih narodih, poročata srpska RTV in RTRS.

Sklenili so tudi, da bo vsesrbski zbor potekal vsaki dve leti ter da se pričakuje popolna uresničitev procesa narodne sprave in preseganja zgodovinskih delitev v srbskem narodu. 

ZDA so sicer že junija opozorile, da skupna izjava ne brani daytonskega mirovnega sporazuma, kot trdijo njeni avtorji, ampak pomeni nameren napad na sporazum ter državne institucije Bosne in Hercegovine, kar so ocenili kot nevarno.

In medtem ko je Vučević za sprejem skupne izjave želel podporo vseh poslancev, saj da ne gre za strankarski, temveč za ljudski program, pri oblikovanju katerega so sodelovali vsi "ključni dejavniki" družbe, je po poročanju srbskih medijev opozicijski poslanec Radomir Lazović iz Zeleno-leve stranke predlagano izjavo označil za "nacionalistični pamflet."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kiturina
01. 08. 2024 17.12
+0
Komedija od naroda nikoli mira ne dajo
marre
01. 08. 2024 12.41
+3
Vcasih so se sli mitinge "istine", dons pa pac mal leps zavijejo v celofan.. Uglavnm use skp nc in Kosovo ne bo nikol vec v sestavu Srbije preprosto zato ker tam skoraj ni vec Srbov, predstavljajo cca 1.5-2% prebivalcev, napram 95% Albancev..
Burtonnn
01. 08. 2024 12.35
+2
Srbija "odavde pa do pakla".
slav?ek23
01. 08. 2024 12.14
+2
Srbska posla 😂
patogen
01. 08. 2024 11.26
+1
Vključena tudi skupnost Srbov iz ZDA in Slovenije, v prizadevanju za združitev vseh srbskih teritorijev, kjer živijo Srbi.