Tujina

Streli v bližini Trumpa, ki je igral golf. FBI: Gre za poskus atentata

Palm Beach, 15. 09. 2024 23.00 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.H., STA, M.S.
Komentarji
2

Nekdanji predsednik ZDA, ki se skuša znova vrniti na ta položaj, je igral golf na svojem igrišču v West Palm Beachu na Floridi, nedaleč od svoje rezidence Mar-a-Lago, ko so se v bližini zaslišali streli. Donalda Trumpa so takrat varovali pripadniki tajne službe, republikanski predsedniški kandidat je na varnem in v incidentu ni bil poškodovan. Po streljanju so pridržali eno osebo in zasegli tudi orožje, puško AK-47. FBI je potrdil, da incident obravnava kot poskus atentata na bivšega predsednika.

CNN poroča, da je bil Donald Trump tarča poskusa napada, osumljenec pa naj bi imel na sebi še kamero GoPro. 

Čeprav Trump v incidentu ni bil poškodovan, je do streljanja prišlo v času povečane zaskrbljenosti za varnost predsedniških kandidatov, le dva meseca po tem, ko je bil nekdanji predsednik med shodom v Pensilvaniji že ustreljen v uho. 

Tokrat je Trump igral golf s političnim donatorjem in prijateljem Stevom Witkoffom na svojem igrišču na Floridi, ko so v bližini odjeknili streli. Predstavniki njegove kampanje so sporočili, da je prišlo do streljanja v njegovi bližini, a dodali, da je republikanski predsedniški kandidat na varnem.

V času, ko je odjeknilo streljanje, so Trumpa varovali pripadniki tajne službe. Voditelj televizije Fox News in Trumpov prijatelj Sean Hannity je dejal, da je po incidentu govoril s Trumpom, ki mu je povedal, da so med igro golfa odjeknili streli, nato pa so se nanj vrgli agenti tajne službe in ga ščitili s svojimi telesi. Trumpa so nato odpeljali na varno v klubsko poslopje.

Ob robu igrišča opazili moškega s puško

Po streljanju so pridržali eno osebo. Zasegli so tudi orožje, puško AK-47.  Zvezni preiskovalni urad FBI pa je potrdil, da incident obravnavajo kot poskus atentata. 

Pojasnili so, da so agenti tajne službe so ob robu igrišča opazili moškega z avtomatsko puško tipa AK-47 in začeli streljati proti njemu. Moški je nemudoma odvrgel orožje in pobegnil z avtomobilom. Ujeli so ga na avtocesti I-95 nekaj kilometrov stran od Palm Beacha in aretirali.

Igrišče za golf so zaprli, začasno pa je zaprt tudi Trumpov volilni štab v West Palm Beachu.

 Policija je sporočila, da se osumljenec brani z molkom. Ameriški mediji poročajo, da gre za 58-letnega Ryana Wesleyja Routha, gradbenika, ki je živel na Havajih, na družbenih omrežjih pa je bil oster kritik Trumpa. V preteklosti ga je policija že obravnavala. Med letoma 2002 in 2010 je bil v Severni Karolini obtožen in obsojen več kaznivih dejanj, med drugim zaradi upiranja aretaciji, nošenja orožja, posedovanja ukradenih stvari. 

Donald Trump tokrat ni bil v neposredni nevarnosti
Donald Trump tokrat ni bil v neposredni nevarnosti FOTO: AP

'Nasilje ni odgovor na politične razlike'

Na novico o streljanju se je že odzvala Bela hiša. Predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris, Trumpova demokratska tekmica na novembrskih volitvah, sta izrazila olajšanje, da je Trump na varnem.

Tudi demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je vodil dva postopka ustavne obtožbe proti Trumpu. Sporočil je, da se morajo norosti ustaviti, ker nasilje ni odgovor na politične razlike.

Trump je kmalu po incidentu svojim podpornikom poslal elektronsko sporočilo, v katerem je zatrdil, da ga nič ne bo ustavilo. "V moji bližini je bilo slišati streljanje, a preden se govorice izmuznejo izpod nadzora, sem želel, da najprej slišite naslednje: sem na varnem in zdrav! Nič me ne bo upočasnilo. Nikoli se ne bom predal," je sporočil Trump.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
16. 09. 2024 09.53
Kako dvigniti rejting? Zrežiraš tako zgodbo in se stvar spremeni njemu v prid.
slayer2
16. 09. 2024 08.05
+1
Poskus atentata s strani liberalnega demokrata!!!