Tujina

Šola z begunci že petič zasuta z bombami, IDF: Tam se skrivajo teroristi

Gaza, 13. 09. 2024 11.45 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uničujoči spopadi v Gazi se nadaljujejo, poleg civilnega prebivalstva pa je med žrtvami tudi vse več mednarodnih uslužbencev. Agencija združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je sporočila, da je v izraelskem napadu na poslopje šole v središču Gaze umrlo šest njenih uslužbencev. Izrael sicer organizacijo obtožuje sodelovanja s Hamasom.

Po uradnih podatkih je ob napadu na šolo al-Jaouni v begunskem taborišču Nuseirat umrlo 18 ljudi. Taborišče sicer nudi zatočišče več tisoč prebivalcem Gaze, ki so se tja zatekli pred spopadi v enklavi. Izraelska vojska je v odzivu na poročila o smrtnih žrtvah dejala, da je šlo za "precizen napad na objekt, ki je nudil zatočišče teroristom, ki so v poslopju načrtovali napade." Po podatkih izraelske vojske naj bi pri devetih žrtvah pravzaprav šlo za pripadnike Hamasa, prav tako naj bi trije izmed uslužbencev UNRWA bili člani palestinske militantne organizacije.

Uničenje v begunskem taborišču Nuseirat
Uničenje v begunskem taborišču Nuseirat FOTO: AP

Generalni sekretar UN Antonio Guterres je obsodil napad in dejal, da je to, kar se dogaja v Gazi, "popolnoma nesprejemljivo." "To dramatično kršenje mednarodnega humanitarnega prava se more prenehati takoj," je zapisal na družbenem omrežju. Z besedami Guterresa se nikakor ne strinja izraelski predstavnik v ZN Danny Danon. "Povsem brez vesti in nesprejemljivo je, da ZN še naprej obsoja Izrael v njegovi pravični vojni proti teroristom, medtem ko Hamas še naprej uporablja ženske in otroke za živi ščit," je dejal.

Hamas, ki ga EU, Velika Britanija in ZDA – ne pa tudi Združeni narodi – označuje za teroristično organizacijo, je zanikal, da bi uporabljal šole in druge civilne objekte v vojaške namene.

Organizacija UNRWA, ki se je po izraelski invaziji v Gazo znašla pod točo kritik zaradi domnevnega sodelovanja z Hamasom in posledično izgubila pomembne finančne tokove z zahoda – pod njenimi prostori naj bi namreč potekali rovi Hamasa – je sporočila, da je napad terjal največ žrtev med njenim osebjem doslej. Nedavni napad na šolo je bil že peti od začetka spopadov oktobra lani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posnetki, ki so nastali po četrtkovem napadu, prikazujejo razdejanje in iskanje preživelih med ruševinami. Med njimi so bili vidno poškodovani tudi otroci in ženske, poroča BBC. "Moja prijateljica in njeni otroci so bili poškodovani, direktor taborišča in njegov namestnik pa sta postala mučenika. Bila sta v pisarni, ko se je zgodil napad." UNRWA  je na Telegramu sporočila, da je med žrtvami tudi hčerka ene od njihovih uslužbenk. BBC ni mogel neodvisno preveriti števila žrtev, vendar je eden od uslužbencev bolnišnice al-Awda dejal za AFP, da so doslej v bolnišnico pripeljali 15 trupel.

Izraelska vojska trdi, da je pred izbiro tarče za letalski napad upoštevala vse ukrepe za zaščito človeških življenj, "vključno z uporabo natančnega streliva, zračnega izvidovanja in dodatnih obveščevalnih podatkov". Palestinci medtem obtožujejo Izrael "brutalnega masakra". Lokalna agencija je prenesla sporočilo Hamasa, da "morajo biti šole in druga civilna infrastruktura vedno zaščitene," ter da "ne bi smele biti tarče."

Izrael medtem od organizacije UNRWA zahteva imena zaposlenih, ki so bili ubiti v napadu, in trdi, da odgovora doslej še ni prejel. Objavil je imena devetih žrtev, med katerimi naj bi bili vsaj trije hkrati člani Hamasa in UNRWA. Toda tiskovna predstavnica agencije Juliette Touma pravi, da od Izraela niso prejeli nikakršne zahteve za seznam ubitih v napadu in dodaja, da sezname zaposlenih vedno delijo z lokalnimi in izraelskimi oblastmi. "Ali je bil omenjeni objekt uporabljen za vojaške namene, UNRWA o tem ne more presojati," je dejala in dodala, da so večkrat pozvali k neodvisni preiskavi.

Kot izpostavlja BBC, so ZN avgusta odpustili devet uslužbencev 13.000-članske organizacije UNRWA, potem ko so preiskovalci ugotovili, da so morda sodelovali s Hamasom pri napadu 7. oktobra lani, medtem ko je bilo 10 članov organizacije oproščenih, saj za njihovo vpletenost ni bilo zadostnih dokazov.

Doslej je bilo v napadih ubitih 214 uslužbencev organizacije.

Tanja Fajon: Treba je obuditi zaupanje v rešitev dveh držav

Treba je obuditi zaupanje v izvajanje rešitve dveh držav, je po današnjem ministrskem srečanju o razmerah v Gazi in na Bližnjem vzhodu v Madridu za STA povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Po njenih besedah so izzivi izjemno kompleksni, morebitna eskalacija v regiji pa bi predstavljala veliko grožnjo tudi evropski varnosti.

"Potrebno je več diplomacije, treba je nekako spet obuditi zaupanje v samo izvajanje rešitve dveh držav," je glede možnosti za rešitev bližnjevzhodnega konflikta dejala Fajon. Po njeni oceni je ključno, da čim več držav prizna Palestino, obenem pa je pomembno tudi spoštovanje že sprejetih mednarodnih pravnih okvirov.

"Imamo štiri resolucije Varnostnega sveta, niso spoštovane, imamo razsodbo sodišča, ki prav tako zavezuje države članice ZN k spoštovanju, imamo dogovore iz Osla," je naštela ministrica, ki je na srečanju poudarila potrebo po spoštovanju teh zavez.

Ob tem je razkrila, da so sicer "z enim ali pa korakom in pol" na poti do priznanja Palestine med drugim Francija, Belgija in Velika Britanija.

Na srečanju so ministri govorili tudi o tem, kako vplivati na javno mnenje, tako v državah članicah EU kot v arabskem svetu, saj je videti, da enotnega mnenja glede bližnjevzhodne krize ni.

"Izzivi so izjemno kompleksni, obstaja velika in resna bojazen, da konflikt dobi razsežnosti vojne v regiji, in to je seveda velika grožnja tudi za varnost na evropskih tleh," je opozorila Fajon. Omenila je tudi izraelsko nezakonito okupacijo Zahodnega brega in nasilje tamkajšnjih izraelskih naseljencev nad Palestinci, ki da je izjemno zaskrbljujoče.

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jg57
15. 09. 2024 11.02
Teroristi se skrivajo po šolah. Ni pogumno, pravzaprav strahopetno.
visoki
14. 09. 2024 16.07
patogen kje se ugasneš
Betuul
14. 09. 2024 09.51
-2
Pravzaprav ta Jevrej Izrael postopoma uničuje zemljo tam in jo bo napravil nekoristno in etičnono uničil ljudstvo! Natanjah in vojni kabinet jevrejev je pač nekolikobprikrit Shin Bet! Ki ga vodi shin bet ovec Natanjahu in kompani! Vprašanje če sodstvo to podpira, kar sedaj vidimo počne na proste roke “ nad vsemi in čez vse”’tako kot shin bet! To je sedaj to leglo ki ga podpira Bajden zda, in isto ON bo moral pred klop skup z Natanjahom kaj se gresta! Kje je Tanja in kaj počne VS in predsedovanje slo tam! Za ta mesec se morajo iz Palestine , Gaze , Palestine JevtejIzraeli ZA vse večne čase odpokat ! Vprašanje za VS je! Od kdaj ima Izrael tako veliko nakradeno ozemlje, ki ga je potrebno zmanjšati! Izrael v takem teritoriju ne sme obstajati!
patogen
14. 09. 2024 12.08
+1
Sovraštvo do Judov levičarji ne morete skriti.
EU Dig. Cenzura
13. 09. 2024 18.59
+12
Gledam porocila, pravijo da bomo pomagali ranjenim otrokom iz gaze z zdravljenjem in operacijami. KAKO PA, ce KAO ni zadrvnikov? Ali sploh kdo poslusa kaj se govori in gleda po medijih?
VladaPada
13. 09. 2024 21.01
-1
Aha kopa kličem pa ne dvigujejo telefonov za terorusfeke pa soet miljončki.
MladInPerspektiven
13. 09. 2024 18.59
-3
Kakor razumem opranoglavce podpirajo poboje Palestince isto tako podpirajo povojne poboje domačih izdajalcev. RAZLIKE NI. BRAVO
patogen
14. 09. 2024 08.13
-1
Po vojni leta 1991 ni nihče pobijal domačih izdajalcev iz let 1945-1990.
slayer2
13. 09. 2024 18.53
+1
A v ukrajini se je vojna končala al kako???!!! So jih Rusi do konca utišali,upam,čas bi že bil!!!
Kollerik
13. 09. 2024 21.15
+3
Tole vaše utišanje zna bit zelo nalezljivo.
Harpuna
13. 09. 2024 18.33
+8
Ha,ha zasuta z bombami,če bi bilo res bi bila zravnana z zemljo,sicer pa teroristi se itak skrivajo za civilisti in ni čudno,če je tudi kakšna civilna žrtev in glede na vse jih je še malo.
Resnica v obraz
13. 09. 2024 18.14
+8
Kaj res verjamete tem portalu? LOGIKA kdo bi hodil v šolo ki je že bila 4x BOMBARDIRANA, je ne vem ste res tok retardirani?
Kollerik
13. 09. 2024 18.51
+0
Če je vse zbombandirano, potem se preživeli pač skrivajo v, med in pod ruševinami, pa naj bodo te tudi od šole. Kaj praviš, retardirani?
c00kies
13. 09. 2024 18.09
+7
Fajonova ma rešitev, ziher sem 🤭
ulebule
13. 09. 2024 18.05
-5
upam da naslednjič najdejo kakega v knessetu in zbombardirajo še ta "šotor"
borjac
13. 09. 2024 17.37
-2
Le kje naj bi se še lahko skrivali "teroristi" , če pa je bila šola že petkrat bombardirana , mislim da Izraelski "teroristi" enostavno morijo vse kar jim ukaže Netanjahu in ostali Židovski skrajneži, oni hočejo pomoriti in fizično odstraniti Palestince , da lahko naselijo Židovske priseljence , to imajo v načrtu tudi na okupiranem desnem bregu Jordana , in tako razširiti Židovsko državo , seveda z polno podpora " "demokratičnih " držav ZDA in "demokratičnih" držav iz Eu , sistem so napravili že takrat ko so Ameriški priseljenci pomorili , iztrebili Indijance in naselili belce.
Vinkll
13. 09. 2024 17.40
+2
ares1976
13. 09. 2024 17.54
-1
Vinkl.. To že počnejo.. Celo vabijo Žide da se naselijo na zasedenih območjih.. Snemi planke in odpri oči..
jutri_pa_res
13. 09. 2024 18.16
+3
Borjac, glede Indijancev v ZDA je tako, da jih je 90 % pomrlo zaradi bolezni, ki so jih žal tja zanesli evropski priseljenci in proti njim niso bili odporni, sistematičnega pobijanja ni bilo, bile so pa vojne in prisilne selitve v rezervate.
Kollerik
13. 09. 2024 18.44
+0
Jutri, daj si kaj konkretnega preberi, pa ne na stricu guglu, preden trosiš neumnosti.
jutri_pa_res
13. 09. 2024 19.40
+2
Kollerik, preberi konkretno: Bogomil Ferfila, INDIJANCI SEVERNE AMERIKE – NEKOČ IN DANES. Med drugim piše: V nekaj desetletjih po prihodu belega nadčloveka – ker je Kolumb mislil, da je odkril vzhodno obalo Indije, je prebivalce imenoval Indijance – so prvotne prebivalce zdesetkale črne koze, ošpice, črna kuga in druge belske bolezni, na katere Indijanci niso bili odporni.
Kollerik
13. 09. 2024 21.20
+0
Ti si pa preberi Dee Browna, POKOPLJITE MOJE SRCE PRI RANJENEM KOLENU. Tam imaš dosti od vglavnem načrtnega genocida prišlekov nad AVTOHTONIMI, oziroma STAROSELCI (indijanec je slabšalna beseda!) vse od pristanka Kolumba naprej, pa do Ranjenega Kolena, kjer se je s pokolom ,,indijancev,, simbolično končala njihova samobitnost. Seveda so jih zdesetkale tudi bolezni, včasih na tak način, da so jim zavojevalci v procesu izmenjave daril načrtno pošiljali deke in pokrivala, okužena z črnimi kozami. No, potem so samo malo počakali. In tako naprej.
brezcasni
14. 09. 2024 11.49
-1
pozabil si na preprosto orozje domacinov in najboljse orozje vecinoma zapornikov ki so prisli s pomocjo generalov krast tujo zemljo......
Bigbadjohn
13. 09. 2024 16.24
-2
Za Izraelce so očitno vsi Palestinci, od 1do 100 let, teroristi.
Resnica v obraz
13. 09. 2024 18.17
+3
patogen
13. 09. 2024 15.44
+11
Od leta 1950 do danes, se je prebivalstvo Arabij povečalo od 59 milijonov na 420 milijonov. 69 milijonov Nemcev takrat, pa se je povečalo na današnjih 80 milijonov. Otroci kot orožje džihada, oni sami to imenujejo.
konc
13. 09. 2024 16.21
+11
Da o Afriki ne govorimo. Dobri so samo v razmnoževanju.
ares1976
13. 09. 2024 17.55
-5
Kaj, ma to veze s to morijo.. Aja sej jih je veliko.. To naj bi bilo opravičilo.. Patološki lažnivec v vsem svojem sjaju.. Pljuccc
patogen
14. 09. 2024 08.14
+1
Če imaš otroke za džihad, potem je to že narobe.
MladInPerspektiven
13. 09. 2024 15.36
+0
padgana zopet ni vzela zdravil v domu ... kaj delajo sestre tam ...vžgi ga po betici in na silo mu porini ...
patogen
13. 09. 2024 15.51
+4
So mar padgane tvoja prehrana, da se tako spoznaš na metode?
patria
13. 09. 2024 15.30
-2
Že od samega začetka je namen iztrebljenje celotnega prebivalstva Gaze. Kruta realnost. Tudi vsakodnevni "sprehodi" in bombardiranja suverene države Sirije niso nič posebnega. Pomembno je kdo izvaja napade. Nihče niti z očesom ne migne kaj šele, da bi si drznil obsoditi in kaznovati takšna dejanja. To je pač realnost.
patogen
13. 09. 2024 15.41
+5
Ko so tvoji islamisti bombardirali Armence v Karabahu, si veselo cvilil.
vincent-vega
13. 09. 2024 15.41
+2
Res? Zakaj jih je potem umrlo (le ) 40.000 od tega cca 17.000+ Hamas in drugih teroristov?
Meter
13. 09. 2024 16.06
+1
Patogen, ne samo, da nisi razgledan, tudi občutek za pravičnost in realnost nimaš. Si žal prostak, ki skoči na prvo mino. Sočustvujem pa s teboj, da ti ni dano kritično razmišljanje. Saj vem, tudi takšni morajo živeti.....
Kollerik
13. 09. 2024 21.25
-2
Patogen je po človeški plati popolnoma zavozil.
patogen
13. 09. 2024 15.16
+3
Neokomunistični Levičar razume gverilsko taktiko islamističnih borcev, saj so enako uporabljali njegovi predniki.
patria
13. 09. 2024 15.27
+1
" Domobranci so bili cerkvi vdani zarukanci... Med njimi ni bilo niti enega odličnjaka.....dr. Rugelj
patogen
13. 09. 2024 15.40
+0
Komunistična stran pa sploh ni prišla do šol, kjer bi se ocenjevalo. So bili samo vajeniški pomočniki.
Boogieweeed
13. 09. 2024 15.58
+3
Celi cajt trdim da butli drek mešajo, plus bogati si izmišljujejo ideologije s katerimi potem te butle grilajo.
Kollerik
13. 09. 2024 18.46
+0
jutri_pa_res
13. 09. 2024 15.13
+4
Če bi naj sedaj Hamasovci bili varni, ker se skrivajo med in pod civilisti v bolnicah in šolah in bi zato lahko bile civilne žrtve, so pa res iznašli zgodovinsko genialno obliko vojskovanja. Le kaj so vsi generali počeli vsa stoletja, da se tega ni nihče spomnil...
periot22
13. 09. 2024 14.59
-5
Krivdo nosi Izrael s podporo nacistične Amerike!
patogen
13. 09. 2024 15.14
+10
Hamas se skriva v šolah, če to sploh so šole.
Boogieweeed
13. 09. 2024 16.04
-3
Ja za Izraelce je hamas vsak ki je 1x lajko na Fb. To mislim da je jasno.
konc
13. 09. 2024 14.59
+14
In Hamas ima še kar podporo med prebivalstvom? Očitno imajo potem točno to, kar si zaslužijo. Mi se tudi nikomur ne smilimo, pa poglejte kaj imamo.
Boogieweeed
13. 09. 2024 16.05
-3
Isto se lahko vprašaš za puklavega čelonjo. Kdo ga še sploh podpira?
ares1976
13. 09. 2024 17.58
-1
Ti bi tud rabu to dozivet.. Da ne bi cvilil zaston..
Kollerik
13. 09. 2024 18.47
-1
periot22
13. 09. 2024 14.58
+5
Se vam ne zdi da mi nismo krivi za žrtve!!!!!