Tujina

Dopust pred operacijo. 'Umrla je na Kreti, ki ji je bila ljuba'

Atene, 31. 10. 2022 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tragedija, ki je v grški Agii Fotii, približno 15 kilometrov od Ierapetre, vzela življenje slovenske turistke, njen otrok pa je bil poškodovan, je posledica "vrste vzrokov", pravi grška geologinja Niki Evelpidou. Ogromna skala je odtrgala in zravnala del počitniškega kompleksa. Lokalna skupnost je zaradi tragedije še vedno v šoku, domačini pa živijo v strahu pred podobnimi dogodki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na njeno hotelsko sobo je zgrmela skala
    02:56
    Iz 24UR: Na njeno hotelsko sobo je zgrmela skala
  • Opustošenje, ki ga je za seboj pustila odlomljena skala
    02:42
    Opustošenje, ki ga je za seboj pustila odlomljena skala

Evelpidou je za ERT na vprašanje, ali so intenzivne padavine izpred dveh tednov prispevale k nestabilnosti tal, dejala, da so "gotovo odigrale svojo vlogo", vendar to ni edini vzrok za tragedijo. 

Kot je dejala, je težava "morfologija samega območja, ki ima močan relief in je tektonsko aktivno, kar povzroča nestabilnost v pobočjih in skalah". Poleg tega je tukaj vrsta kamnin, ki so občutljive na erozijo, ne samo zaradi te specifične nevihte, ampak na splošno. Prav tako je izpostavila kombinacijo kamnin, saj da "so nekatere prepustne za vodo kot cedilo, druge pa preprosto absorbirajo vodo, tako zelo, da začnejo teči, kar ustvarja smrtonosno kombinacijo". "In prišlo je močno deževje, ki je bilo češnja na torti," je dodala. 

Opozorila je, da obstaja nevarnost tudi za druge regije Grčije, saj imajo, kot je pojasnila, podobne značilnosti tudi drugi deli države. Prepričana je, da bi morali na delo geologi, da se prepreči podobne dogodke. 

Medtem ko so še vedno v šoku zaradi usode slovenske družine, domačini zdaj s strahom zrejo v svoja razgibana pobočja. Profesor Efthimios Lekkas je ob tem dejal, da je ob tragediji "treba še enkrat poudariti, da ne smemo strukturirati, graditi zgradb ali konstrukcij in infrastrukture, kjer so pogoji podobni". 

Dodal je še, da "je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo skala padla na turistično nastanitev". Ocenil je, da so poplave prispevale k spremembi geoloških razmer, in da bi bilo treba določene namestitve zapreti, dokler nevarnost ni odpravljena.

Ganljivo slovo sodelavcev

Žrtvi tragedije so se poklonili njeni sodelavci s portala Aleteia Slovenija. "Umrla je na Kreti, ki ji je bila ljuba in na katero so jo vezali lepi spomini. Tudi tokrat so se imeli čudovito. Družina si je želela polepšati dneve pred njeno operacijo, niso vedeli, da si lepšajo dneve pred njenim odhodom v večnost. Nerazumljiva so pota Gospodova," so zapisali. Na operacijo je čakala, ker se je žal spopadala tudi z diagnozo raka. 

"Zdelo se je, da je v življenju našla tisto, kar je iskala. Njena mirnost in nasmešek na obrazu sta bila gotovo odraz mirne duše," so še dodali sodelavci.