Tujina

'Smrtna kazen za migranta, ki ubije ameriškega državljana ali uradnika'

New York, 28. 10. 2024 07.01 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Donald Trump je v nedeljo zvečer nastopil pred množico podpornikov na svojem zborovanju v znameniti dvorani Madison Square Garden v New Yorku. V govoru, osredotočenem na kritiko administracije Bidna in Harrisove, je poudaril vprašanja priseljevanja in inflacije ter napovedal znižanje življenjskih stroškov in okrepitev mejne varnosti v primeru zmage. Med ključnimi točkami je bilo tudi, da bi predlagal smrtno kazen za priseljence, ki povzročijo smrt ameriških državljanov ali uradnikov, in uvedbo ostrih ukrepov proti kriminalnim tolpam. Več izjav je že poskrbelo za ogorčene odzive.

Donald Trump s soprogo
Donald Trump s soprogo FOTO: AP

Na zborovanju, ki je bilo v celoti razprodano, je Trump izpostavil Kamalo Harris kot nosilko "največje izdaje" ameriškega ljudstva zaradi njenega odnosa do priseljenske politike. Na dogodku so se mu pridružili tudi drugi vidni podporniki, kot so Elon Musk, Melania Trump, Hulk Hogan in Robert F. Kennedy ml., ki je Trumpu izrazil podporo že avgusta.

Melania Trump je pred moževim nastopom izjavila, da naj bi se Amerika vrnila k vrednotam varnosti, zdravja in blaginje, ter poudarila potrebo po skupni viziji za prihodnost, ki jo država zasluži. Zborovanje je vključevalo tudi pozive k znižanju davkov za delavce in mala podjetja, vključno z odpravo davka na napitnine, nadure in socialne prejemke.

Trump je zbrani množici zagotovil, da bo zmanjšal cene energije za polovico že do januarja 2026, če bo ponovno izvoljen, in obsodil "zeleni nateg" kot škodljiv za ameriško gospodarstvo. S tem je podal obljubo o gospodarskem izboljšanju in dostopnejših življenjskih stroških za ameriške državljane.

Trump je poudaril tudi, da postaja republikanska stranka vse bolj vključujoča, saj združuje podpornike različnih ver, kar dokazuje z rekordnim številom podpornikov iz židovske, muslimanske in krščanske skupnosti. Dodal je, da je stranka postala "velika in močna" ter da bo hitro obnovila ameriško moč in slavo.

Robert F. Kennedy ml., ki se je pridružil zborovanju, je ostro kritiziral demokrate in Harrisovo ter izrazil svoje razočaranje nad preobrazbo demokratske stranke, ki jo zdaj povezuje s politiko vojne in vpliva obveščevalnih služb. Kritiziral je podporo demokratov pravicam transseksualnih oseb v ženskem športu, kar vidi kot razgradnjo pravic žensk.

Elon Musk, ki je na zborovanju nosil črno kapo "MAGA", je napovedal zavezo k zmanjšanju državne porabe, če ga Trump v primeru izvolitve imenuje za "sekretarja za zmanjšanje stroškov". 

Trump je zaključil govor z napovedjo največje zmage v zgodovini ameriške politike. Dejal je, da bo njegova administracija odločno premagala "radikalno levico", ki jo opisuje kot sovražnika ameriškega načina življenja. Ob tem je množici ponovno obljubil, da bo uresničil geslo "Naredimo Ameriko spet veliko".

Trumpov nastop je pričakovano vzbudil veliko čustvenih in zaskrbljenih odzivov. Njegova izjava o priseljencih je bila deležna ostrih kritik demokratov, ki ga označujejo za "fašista" in avtoritarnega voditelja.

Med zborovanjem so tako demokrati projicirali opozorilna sporočila na zunanjost dvorane, vključno z napisi "Trump je neuravnovešen" in "Trump je hvalil Hitlerja", poroča CNN. 

Dogodek, označen kot vrhunec Trumpove kampanje, je bil sicer velika priložnost, da njegovi podporniki izrazijo frustracijo zaradi inflacije in priseljevanja. Kljub temu je nekaj govorcev poseglo po vulgarnih opazkah; Trumpova kampanja je pozneje obsodila nekatere od teh neprimernih komentarjev.

Demokratski kandidat za podpredsednika Tim Walz je Trumpov nastop primerjal z znanim shodom pro-nacističnih privržencev v New Yorku leta 1939, s čimer je podčrtal skrb, da bi Trumpova politika vodila v nevarno obdobje politične polarizacije. Medtem je Trump še dodatno povečal napetost z retoriko o "sovražnikih znotraj," ko je s svojo stranko jasno izrazil nasprotovanje levici.

Številni pa so se odzvali tudi na komentarje komika Tonyja Hinchcliffeja na Trumpovem shodu, saj je med drugim opisal Portoriko kot "plavajoči otok smeti".

Kongresnica María Elvira Salazar je na X zapisala, da je "zgrožena" nad njegovim "rasističnim komentarjem". Republikanski kolega s Floride Carlos A. Gimenez je Hinchcliffov govor opisal kot "neokusen", medtem ko je newyorški kongresnik Anthony D'Esposito dejal, da je "ponosen, da je Portoričan".

Od izjave se je sicer distancirala celo Trumpova kampanja, sporočili so, da ne odraža njegovih pogledov na otok.

Odločitev pa bo na koncu seveda v rokah volivcev. Vse kaže, da bo šlo za eno najtesnejših tekem v zadnjih letih. Anketa CNN trenutno kaže skoraj izenačeno podporo, saj Harrisova vodi z 48 odstotki proti 47 odstotkom, kar napoveduje izredno izenačen boj, ki bo najverjetneje odvisen od nekaj ključnih zveznih držav.

Obenem Harrisova gradi na podpori žensk in manjšin, medtem ko je prejšnji vikend v Filadelfiji obiskala celo brivnico v prizadevanju, da bi povečala udeležbo temnopoltih moških volivcev. Prav tako je s podporo Michelle Obama na dogodku v Michiganu nagovorila ženske, kjer so opozorili na Trumpovo vlogo pri rušenju pravic do splava.

Harrisova na lovu za glasovi temnopoltih

Medtem ko je Trump rohnel v New Yorku, je Kamala Harris te dni obiskala Filadelfijo, kjer je nagovarjala temnopolte in latinskoameriške volivce. Obiskala je zgodovinske četrti in poudarila svojo zavezanost podpori višjemu plačilu učiteljev ter zmanjšanju dolgov za študentska posojila. V eni izmed restavracij je dejala, da je pot do zmage odvisna od Pensilvanije.

Oba kandidata se zadnje dni trudita pridobiti ključno podporo v nihajočih zveznih državah, saj so ankete tesne. Harris je dejala, da bodo prihodnji dnevi odločilni, ter pozvala volivce k visoki udeležbi, zlasti v Filadelfiji, kjer je ključna visoka podpora temnopoltih volivcev.

Osredotočila se je tudi na iskanje podpore v Portoriku in napovedala načrte za obnovo otoka s pomočjo nevladnih organizacij in zasebnih sektorjev, kar bi izboljšalo gospodarstvo in energetsko mrežo.

Za zadnji dan kampanje pa bo Harrisova nagovorila volivce na Ellipse v Washingtonu, kjer bo poudarila pomembnost izbire med demokracijo in morebitno avtoritarnostjo. Zborovanje na simboličnem mestu bo opomin na Trumpov zbor pred napadom na Kapitol 6. januarja 2021.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr Nobady
28. 10. 2024 10.19
Obljubljanja kaj vse bodo storili če bodo ponovno izvoljeni... ovce pa nasedajo..
Zmaga Ukrajini
28. 10. 2024 10.15
-3
Če bi bila pravica na svetu, bi morali takemu politiku izreči (in opraviti) smrtno kazen. Politik, ki deli narod in seje sovraštvo, ter hkrati še popolnoma brez zadržkov laže in ima lastni narod za norca,... povzroči mnogo več (mnogo hujše) škode, kot pa nekdo, ki umori nekoga drugega. Seveda mora tudi slednji dobiti svojo kazen, ampak, ekvivalent temu razmišljanju bi bila pač smrtna kazen za trampeljna popolnoma pravilna in ustrezna rešitev.
Zuzaa11
28. 10. 2024 10.18
Ti ki si poln sovrastva bos govoril za druge 😂🤡
PoldeVeliki
28. 10. 2024 10.12
+4
Če nekdo ubije človeka ne bi smel nikoli več priti na svobodo. Rehalibitiran gor ali dol če nekdo nekoga ubije je to nepovratno zato naj tudi sam gnije v zaporu celo življenje ali smrtna kazen. To, da so zaprti po 15 let je bedarija.
Kuli997
28. 10. 2024 09.58
+8
Dober sistem. Mogoče bi bilo manj tega. Sedaj pa veš - če nekoga umoriš greš čičat za 15 let, če si priden te seveda še prej spustijo in si spet na prostosti. Tak nima nikoli več kaj na prostosti iskat. Likvidacija je enostavna rešitev, poleg tega pa ni 15 let na davkoplačevalskem denarju. --- To ni pravično itd itd... A to da je on nekoga umoril pa je?
Podlesničar
28. 10. 2024 09.51
-9
Ameriškemu državljanu, ki ubije migranta, bo pa Musk podaril eno Teslo.
patogen
28. 10. 2024 09.57
+5
jank
28. 10. 2024 09.45
-21
Politik, ki poziva na uboj človeka samo zato, ker ni državljan in ki rasistično podpihuje in podcenjuje pripadnike drugih držav, v tem primeru Portorika, bi moral biti v zaporu in ne na volilnem listku.
patogen
28. 10. 2024 09.56
+13
Đanki, bolj bi to veljalo za politika, ki nekontrolirano uvaža pripadnike drugih držav...
jank
28. 10. 2024 10.05
-2
Kdo je to? Imaš zares vrhunsko antiintelektualne. Si rekorder po neumnostih.
M_teoretik
28. 10. 2024 09.43
-8
Zagovarjanje Lekovga zakona Zob za zob, pol se pa čudijo da mu žvižga okoli uhov!?
oježeš
28. 10. 2024 09.38
Ko se 'mogočni' ljudje zbudijo, ko so enkrat samkrat prizadeti sami. Za druge jim tako ni mar. Nekateri so se pač navadili, da govorijo tisto, kar ljudje radi slišijo, ko dosežejo svoj osebni cilj, pa pozabijo na vse obljube.
Bolfenk2
28. 10. 2024 09.36
+20
Bravo Trump. Rečeš bobu bob. Takega politika bi potrebovali tudi v Sloveniji. Logično, da je primerna edino smrtna kazen za migranta, ki ubije domačina. Končati je treba vojne v svetu. Končati z zelenim nategom in naj trg določi, kateri energent bomo uporabljali. Končati je treba z LGBT propagando. Skratka, bravo Trump, take politike potrebuje svet.
kiki46
28. 10. 2024 09.52
+12
pri nas pa Fajonka treplja migrante, da je to v redu, če posiljujejo slovenska dekleta v Ljubljani. O tem se seveda ne piše
M_teoretik
28. 10. 2024 09.32
-10
Trampu ni za človeka, pa bi se sekiral za pse pa mačke. Lep dokaz zarad davkov je mati njegovih otrok!? Nič mu ni sveto!?
rzui
28. 10. 2024 09.32
+10
M_teoretik
28. 10. 2024 09.28
-3
Ob trampizmu, janšizmu bolsonarizmu, borisovanju, putizmu se ni bat propada človeštva zarad umetne ingeligence, robotov!?
St. Gallen
28. 10. 2024 09.30
+7
M_teoretik
28. 10. 2024 09.38
-4
Golobizem je ob omenbenih deleč zadej v dolgi čanalni vrsti.
Zmaga Ukrajini
28. 10. 2024 09.49
-2
Na žalost tega kvazi švicarja, skovanka "golobizem" sploh NE obstaja. Golob je pač normalen in zmeren politik, ne govedo kot je npr. tale trampelj ali ćelavec. Te skovanske so spodbujene s fašizmom. Ta kvazi švicar bi se moral raje vprašat zakaj se ti modeli poslužujejo tega? Pa predvsem si narediti red "na dilah", glede tega, koga podpira.
Prototip
28. 10. 2024 09.28
+1
Elon sekretar za zmanjšanje stroškov...hahaha,kot bi lisica pazila na kure.
patogen
28. 10. 2024 09.25
-3
Itak je že tam smrtna kazen za uboj. Nič ni povedal novega. Kaj pa bi moralo biti? Prevzgojni proces?
jank
28. 10. 2024 09.34
+4
Če bi poznal razliko med ubojem in umorom, ne bi napisal neumnosti.
boris c
28. 10. 2024 09.23
+14
Trump dejansko govori kakšne načrte ima, Kamala pa samo bere napisano, če je kaj izven konteksta pa zamrzne in takoj začne o grdem Trumpu.
oježeš
28. 10. 2024 09.40
-5
Je pa res, da ni sposobna povedati toliko neumnosti, kot jih je sposoben povedati Trump.
tron3
28. 10. 2024 09.23
+15
Don ima prav, smrtna kazen, ker drugače z njimi ne gre!!!
M_teoretik
28. 10. 2024 09.22
+8
Ko se država ni dovolj odločno odzvala na poskus državljanske vojne bo morala na popravni izpit!?
plejadanka
28. 10. 2024 09.19
+7
Vprasanje,ki bi ga morali zastaviti demosom je,kje so izginuli otroci!!
M_teoretik
28. 10. 2024 09.18
-6
Novodobni KKK v vsem svojem " sijaju"!?
M_teoretik
28. 10. 2024 09.15
-6
Volivci imajo vedno prav. Prav jim je bilo, ko so imeli Trampa za predsednika, prav jim bodi, če ga še enkrat volijo!?