Tujina

Smo na pragu totalne vojne na Bližnjem vzhodu?

Ljubljana, 02. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

Smo na pragu totalne vojne na Bližnjem vzhodu? Kam lahko vodi stopnjevanje napetosti? So nasprotniki na Bližnjem vzhodu že prestopili rdečo črto? V oddaji 24UR ZVEČER je o tem spregovoril strokovnjak za varnost in obramboslovec Vladimir Prebilič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dogajanje na Bližnjem vzhodu
    03:20
    Iz 24UR ZVEČER: Dogajanje na Bližnjem vzhodu
  • Iz 24UR ZVEČER: Prebilič o dogajanju na Bližnjem vzhodu
    03:49
    Iz 24UR ZVEČER: Prebilič o dogajanju na Bližnjem vzhodu

Mednarodna skupnost dela vse, da bi prekinila to zlo, ki se zdaj kopiči, pravi Prebilič: "Če se bomo zapletli v povračilne ukrepe enkrat enega, enkrat drugega, potem lahko končamo v vojni." Treba je deeskalirati konflikt in preprečiti, da bodo povračilni ukrepi vedno znova izgovor, da res ne končamo v vojni, je jasen. Kot pravi, ima Izrael sicer premoč v vseh pogledih – tako v oborožitvi kot v opremi: "Iran za napad na Izrael uporablja rakete, ki jih proizvaja sam. Vsaj za zdaj Izrael na tem področju vzdržuje monopol. Tudi če prihaja do napadov Irana, je Izrael v tem bolj učinkovit." Kot pojasnjuje, sistem železne kupole vse projektile pravočasno ustavi, tako da na teritorij Izraela ne pade nič drugega kot uničene rakete. 

V primeru povračilnega ukrepa Izraela na Iran bo to pripeljalo do eskalacije konflikta, opozarja: "Posebej opozarjamo, da gre za zelo nestabilen prostor, kjer se trenutno nahaja okoli štiri milijone tako ali drugače razseljenih oseb. Ne želimo si, da pride do večjega konflikta. Zato si je tu treba izdatno prizadevati z vseh strani, da do eskalacije ne pride, saj bodo sicer med drugim ti begunci končali pred vrati Evropske unije." EU ima tako pred seboj izziv, da naredi jasno obsodbo konflikta: "Mislim, da je zdaj že vsem jasno, da je vsako prodajanje orožja danes korak k temu, da se bo vojna še nadaljevala. Agitiram, da bi prišli do točke, da bi bil embargo na prodajo orožja Izraelu in seveda tudi nakup. EU mora tokrat prevzeti mnogo bolj jasno vlogo, kot jo ima danes."