Tujina

Slovenija v VS ZN predlaga 'olimpijsko premierje' v Gazi

New York, 26. 07. 2024 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnostni svet ZN mora od palestinskega gibanja Hamas in Izraela zahtevati dokončanje dogovora o premirju in zahtevati prekinitev bojev, dokler ne bo dogovora, je na zasedanju o položaju na Bližnjem vzhodu dejal veleposlanik Samuel Žbogar. To bi bilo po njegovih besedah olimpijsko premirje.

Člane Varnostnega sveta sta s položajem seznanila namestnica generalnega sekretarja za operacijsko podporo pri Agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA )Antonia Marie De Meo in namestnik posebnega koordinatorja v Uradu posebnega koordinatorja ZN za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Muhannad Hadi, ki sta opisala nadaljevanje nevzdržnega trpljenja za dva milijona prebivalcev Gaze.

Žbogar je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da so se vse sedanje in bodoče članice Varnostnega sveta ZN pridružile skupnim zavezam glede UNRWA, tako kot tudi večina članic ZN. Pri pobudi za te zaveze je sodelovala Slovenija.

Zasedanje Varnostnega sveta ZN
Zasedanje Varnostnega sveta ZN FOTO: AP

"UNRWA je plačala eno najvišjih cen v Gazi s 199 ubitimi uslužbenci in uničenimi ali poškodovanimi objekti. Ne glede na storilca je treba vse primere zanemarjanja mednarodnega humanitarnega prava kaznovati," je dejal Žbogar in tokrat posebej izpostavil potrebo po zaščiti invalidov.

"V Varnostnem svetu smo imeli številna poročanja o humanitarnem položaju, o lakoti, amputacijah brez anestezije, o napadih na humanitarno in zdravstveno osebje. Sprejeli smo štiri resolucije, vzpostavili mehanizem za dostavo humanitarne pomoči, pozvali k premirju in izpustitvi talcev, vendar se ni veliko spremenilo," je dejal.

"Svojo vlogo vidimo v pošiljanju sporočil ali ponujanju predlogov, pritiskanju na tiste, ki imajo vpliv. Vsi se sprašujemo ali je to dovolj? Ali delamo dovolj, da končamo trpljenje v Gazi?" je dejal Žbogar in vztrajal, da se bodo trudili še naprej.

Zavzel se je, da naj Varnostni svet v središče svojih prizadevanj odslej postavi prebivalce Gaze in talce. "Za nas bi to pomenilo naslednje ukrepe: Od Izraela in Hamasa zahtevati sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v kratkem roku; v času zaključevanja dogovora zahtevati prekinitev spopadov - olimpijsko premirje; če dogovor o prekinitvi ognja še vedno ne bo sklenjen, bi morali ukrepati in Hamas ter Izrael prisiliti v dogovor," je predlagal.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
28. 07. 2024 09.21
+1
Gesta Slovenije je prava in pozitivna, sicer jo tisti željni otroške krvi in oblasti , polni hinavstva ne bodo upoštevali, ampak je že prav da se o tem vsaj nekaj spregovori.
Balki36
27. 07. 2024 20.52
+1
Treba je odstranit netanjahuja iz oblasti...pa bo vse ok....pa to
patogen
27. 07. 2024 10.17
+1
Kot je dejal izraelski veleposlanik, od vstopa Slovenije v VS, je politika tega postala neuravnovešena- Otroške igrice slovenskih levičarjev...
trgft
27. 07. 2024 08.26
-2
Slovenci, a ste resni? Kakšno olimpijsko premirje? Končati ta genocid, ki ga izvaja Izrael s pomočjo ZDA in Zahodnega sveta. Še večja sramota je, da so Izraelci sploh prisotni na OI!
patogen
27. 07. 2024 10.17
-1
Lani nisi protestral proti vdoru Palestincev v Izrael.
rumbijas
26. 07. 2024 20.37
+3
O bog pomagaj,saj sploh ne vejo kje je Slovenija..
bronco60
26. 07. 2024 20.18
+0
Kakšno olimpijsko premirje, treba je ustavit tega norega Netanjaha.