Tujina

Slovenija pozdravlja resolucijo za prekinitev ognja v Gazi: 'Ponosni na svoj prispevek'

New York, 11. 06. 2024 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil resolucijo z načrtom za prekinitev ognja v Gazi, ki jo je sprejel Varnostni svet ZN. Kot je dodal premier, ki se bo danes v Jordaniji udeležil konference o pomoči za Gazo, je Slovenija ponosna na svoj prispevek pri sprejetju resolucije. To so pozdravili tudi na zunanjem ministrstvu. Tudi Hamas je pozdravil resolucijo, sporočili so tudi, da so pripravljeni sodelovati s posredniki pri udejanjanju mirovnega načrta.

Varnostni svet ZN je v ponedeljek sprejel resolucijo z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi, ki v več fazah predvideva popolno ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo enklave.

Glede na besedilo je Izrael predlog sprejel in resolucija poziva palestinsko islamistično gibanje Hamas, naj ga prav tako sprejme. Za resolucijo je glasovalo 14 članic VS ZN, vključno s Slovenijo, Rusija se je vzdržala.

Zasedanje Varnostnega sveta ZN
Zasedanje Varnostnega sveta ZN FOTO: AP

S tem se je Varnostni svet pridružil številnim vladam in skupini G7, ki so že podprle načrt, ki ga je 31. maja predstavil predsednik Joe Biden. Do glasovanja je prišlo kmalu po tem, ko se je ameriški državni sekretar Antony Blinken sestal s tujimi voditelji, vključno z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, da bi okrepil podporo sporazumu. Blinken naj bi vsem voditeljem sporočil: "Če želite prekinitev ognja, pritisnite na Hamas, naj se strinja."

Veliko vprašanje ostaja, ali se bo Netanjahu strinjal s predlaganim. ZDA so namreč poudarile, da se Izrael s tem strinja, a je izraelski premier pred tem dejal, da je Biden predstavil le del predloga, in vztrajal, da je vsakršen pogovor o trajni prekinitvi ognja pred uničenjem vojaških in vladnih zmogljivosti Hamasa brezpredmeten. Sicer je izraelska predstavnica v ZN dejala, da bo Izrael nadaljeval vojaške operacije, dokler se ne vrnejo vsi talci in dokler Hamas ne bo povsem uničen.

Vodje Hamasa so večkrat dejali, da mora vsak dogovor voditi do trajne prekinitve ognja, popolnega umika Izraela z območja Gaze, konca obleganja Gaze, obnove in izmenjave med ujetniki v Gazi in Palestinci v izraelskih zaporih.

Hamas bo sodeloval pri udejanjanju zahtev

Hamas je v ponedeljek sporočil, da bo sodeloval pri udejanjanju zahtev, "ki so skladne z zahtevami našega ljudstva in odpora", piše na spletni strani portala Deutsche Welle.

Resolucijo je pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas. Kot so sporočili iz njegovega urada, gre za "korak v pravi smeri za končanje genocidne vojne nad ljudmi na območju Gaze".

Vojna v Gazi
Vojna v Gazi FOTO: AP

Golob na konferenco v Jordanijo

Kot je v ponedeljek zvečer sporočil premier Golob, je Slovenija ponosna na svoj prispevek pri sprejemu resolucije, ki zbuja upanje na mir.

Sprejetje resolucije so pozdravili tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve in obe strani pozvali, naj dogovor sprejmeta in uveljavita. "Takojšnje premirje je prvi korak k doseganju celovite rešitve dveh držav," so dodali v sporočilu na omrežju X.

Rafa po napadih
Rafa po napadih FOTO: AP

Slovenska misija pri VS ZN pozdravlja resolucijo

"Slovenija že od začetka tega konflikta poziva k močnemu in enotnemu glasu Sveta glede tega vprašanja," pa so sporočili iz slovenske misije pri Varnostnem svetu. "Globoko cenimo odločenost Egipta, Katarja in Združenih držav, ki si prizadevajo za dosego tega dogovora."

Ob tem so pozdravili predstavljeno resolucijo in obe strani pozvali, naj sporazum v celoti takoj sprejmeta in izvajata. 

"Naj poudarim naš dosleden poziv k popolnemu spoštovanju mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in mednarodnim pravom človekovih pravic," so zapisali. 

Obrnili so se tudi na predsednika Bidna in mu sporočili, da že več mesecev ponavljajo, da se mora trpljenje v Gazi končati. Ob tem so opozorili na vojaško operacijo za rešitev izraelskih talcev. "Vendar pa vojaške operacije za izpustitev talcev, v katerih je na stotine civilistov ubitih in ranjenih, kot je bila sobotna v begunskem taborišču Nuseirat, ne morejo postati nova normalnost."

"Fotografije otrok, med katerimi so nekateri rojeni med to vojno in umirajo zaradi podhranjenosti, se bodo v zgodovino zapisale kot eden od spopadov, ki bi jih moral ta Svet preprečiti," so nadaljevali. Poudarili so zavezanost rešitvi dveh držav, ki temelji na mejah pred letom 1967, in združitvi območja Gaze z Zahodnim bregom, vključno z Zahodnim Jeruzalemom, pod okriljem Palestinske uprave (PLO).

"Menimo, da lahko mir dosežemo le z dvema suverenima in enakopravnima državama. Zato je moja država prejšnji teden priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo, druge pa pozivamo, naj ji sledijo," so dodali.

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kranjec Petka
11. 06. 2024 15.29
+5
Skratka Tina gre na dopust. Lokalna politika.
Natorinkica
11. 06. 2024 14.26
+18
Na Dolenjskem in Metliki so že Romi prevzeli oblast..)..Golobovci izgubili, pamet razum in kontrolo.
ROMELS
11. 06. 2024 14.34
+9
Fajon že lobira v OZN in prosi za pomoč.
Jermen
11. 06. 2024 14.01
-7
Od sprejete mirovne resolucije bo poginilo 10k ljudi. Za genocid seveda nebo obtozen izrael.(za 35k otrok pobitih)
Magic-G-spot
11. 06. 2024 14.14
+6
Kranjec Petka
11. 06. 2024 15.22
+3
A res. Število je precej manjše, vojna je owem mesecev, naredili so vwe za najmanjše število civilnih žrtev. Ponovno uradno je število zmanjšano s strani uradnih. Za razliko od islamistvov, ki na petih frontah trebutno tolčejo po Izraelskih civilistih.
brezcasni
11. 06. 2024 13.58
+16
nasa sedanja vlada se domacim ljudem ki so v poplavah izgubili imovino ne zna v letu dni zrihtat pogoje za novo zivljenje ,ker se ukvarja le s papirologijo ,tukaj pa mislijo da so s kosckom podpisanega papirja pomagali .....na vladi so sami nedelovni ljudje ki nimajo niti obcutka za realnost in odgovornost.....
Natorinkica
11. 06. 2024 13.53
+19
Drama v osnovni šoli drama v Metliki tepejo policaje, konec je z državo, ne obvladajo več, nimajo kontrole ..narod se mora samo organizirati..??
Natorinkica
11. 06. 2024 13.55
+13
Če župan pove, ravnatelj pove ne obvladajo več niti romski skupin, varnosti..ni ropajo, kradejo grozijo policisti pa nimajo kontrole.
300 let do specialista
11. 06. 2024 13.53
+14
Holob in Tanja že letita v Gazo, gre za vrhuneskega, ponavljam- vrhuuuunskega strokovnjaka pravi Urška.
Kranjec Petka
11. 06. 2024 15.23
+4
Morda sreča domaćefa turškega imigranta aka palestinianca prednika, ki je v naskokih uskočil srbe.
Magic-G-spot
11. 06. 2024 13.44
+9
Ko bo Izrael naredil tam doli red bodo komunjare seveda pristavili svoj piskrcek in rekli, mi smo bili ta faktor v zdruzenih narodih, ki je zaustavil vojno, saj je Folob sobol miru in je veliko letal po bliznjem vzhodu. Ce bi svet, mediji in ZN v zacetku stopili na stran Izraela bi Hamas polozil orozje, resilo bi se veliko nedolznih ljudi in nebi bilo sporocila, da se s terorizmom prihaja do svojih zahtev. ZN nimajo vec razloga za svoj obstoj saj so zasli. Zapomnite si Trumpov govor v ZN tam vam je ze pred par leti povedal da zacnite skrbeti za svoje drzavljane. Veliko drzav to pocne dandanes, samo Slovenija najprej vsi ostali pa potem domaci ljudje, ce bo cas in volja.
Zvedavi_norec
11. 06. 2024 13.49
-11
Magic-G-spot
11. 06. 2024 14.16
+4
Meni minus sebi plus, res si zvedavi norec. :)
Kranjec Petka
11. 06. 2024 13.28
+17
Razpustiti to rdećo vlado!
Zvedavi_norec
11. 06. 2024 13.49
-9
Kranjec Petka
11. 06. 2024 15.25
+0
slovenščina je umeten jezik, nastal s čiščenjem jezika nižjega sloja, ki je govoril mešanico nemščine in imigrantskih slavščin. funkcija tega jezika je bila politika pred 100 leti, ki jo trpimo še dandanes. sicer stara arhaična slavščina izpred kakih 200 let. Tudi dlhe. Dodane umetne besede.
Jak Tobim
11. 06. 2024 13.22
+7
odgovor na Zvedavi_norec: Sinaj je bil zavzet s strani Izraela v eni oo (to je domača naloga št. 1) splošno znanih arabsko izraelskih vojn (koliko in kdaj je domača naloga številka 2). V tej vojni so izraelski tanki prečkali sueški prekop (domača naloga št 3 je, kje je lociran ta prekop?) in stali v predmestju Kaira (domača naloga št. 4 je; kje in kaj je Kairo?). Prekinitev spopadov in umaknitev izraelske vojske iz Sinaja so brezpogojno zahtevale ZDA, Izrael pa je dobil zagotovilo miru - oz. da Egipt nikoli v zgodovini več ne bo sodeloval ali načrtoval napada na Izrael. So pa judje, definitivno, v očeh Egipta manjši sovražnik od palestinskih arabcev - teh se bojijo kot vrag križa, saj je islamski ekstremizem pri njih še neprimerno hujši od tistega pri njih doma.
Kranjec Petka
11. 06. 2024 13.31
+4
Judhe jim niso sovražniki. Dokler Egipt ne napada bo mir.
Zvedavi_norec
11. 06. 2024 13.50
-2
Še domača naloga zate. Kdo je ustanovil Hezbolah in zakaj?
Kranjec Petka
11. 06. 2024 15.26
+2
Kranjec Petka
11. 06. 2024 15.27
+1
koncentriraj se kaj je hezbolah in kaj počne. Trenutno cel sever Izraela gori, ampak če spremljaš samo domače medije tega ne veš
Kranjec Petka
11. 06. 2024 13.21
+12
Zakaj Egipt ni odprl prehoda Rafa z Egiptom za nedolžne civiliste, ki so sicer izvolili svojo vlado Hamas. In ki v več kot 85 procentov podpirajo masaker nad Judi. Saj to ne sme nič drugega obstahati ko islamizem. Krščanski Libanon so ze uničili.
Kranjec Petka
11. 06. 2024 13.18
+8
Hamas je izvoljena oblast Fazanov. So samostojni že 20 let. To pomeni 20 let napadov in raketuranj. Dnevno. Svoje pobijajo, geje obešajo ali vlečejo po cesti, ženske pobijajo lastni sorodniki iz časti, otroci so povečini zlorabljani. Egipt je lastni krvi, ker to je večinoma njihov rod dvojno ograjo postavil in pri tem pol Rafe razstrelil, kdor je po opozorilu ostal je umrl. Te, ki je naivni Izrael spuščal delat v bližnje vasi, so planirali, pomagali pri načrtih in jih pobit prišli nazaj. Kaj bi vi radi ljudje, sa vsi Judje pocrkajo za vaškomunistični antisemitski režim, ki vlada pri nas od juga, potem boste pa celeuspešni gospodje, ker to vam ravno Jzdje preprečujejo ja to bo... skulirajte se.
Oilchecker
11. 06. 2024 13.18
+9
"Tudi Hamas je pozdravil resolucijo." OK. SRAMOTA.
Kranjec Petka
11. 06. 2024 13.12
+14
Antisemitski komunisti so dali svoj prispevek Hamasu. A je vam sploh jasna zgodovina Israela, vam je jasna lastna zgodovina in genocidalni režim od prve svetovne dalje po naših lepih deželah za zloćinsko okupatorjevo slavijo? Vi da boste Izrael obtoževali z lažmi. Nikoli več!
Kranjec Petka
11. 06. 2024 13.07
+15
Uškakola
11. 06. 2024 12.51
+36
Doma niste v stanjubrešit niti Romskega nasilja, ki ga je vsak dan več, tako da bo narodu počasi zavrelo pa bo sam porihtal svtvari, niste v stanju rešit nisi migrantski kriminal ki ste ga sami zakuhali niti preprečiti hordam rjuharjev ki izvajajo invazijo nad Slovenci niti preprečit Kosovizacijo, kaj šele rešit kazni za ribiče, mejo in odpadke NEK a ste totalni luzerji, škodljivci in uničevalci vsega kar je Slovenskega
Mateja88
11. 06. 2024 13.10
+12
Res je da imamo kar svojo mini Gazo ampak naš moto je, 'tujega hočemo, svojega oddamo'.
Magic-G-spot
11. 06. 2024 12.50
+25
Ko se bo menjala vlada jih takoj vse vklenit saj so podprli Palestino, ki jo vodi teroridtična organizacija Hamas, torej tetoriste, a se sprenevedajo da zaradi prekinitve vojne. Vifite, da to ni res saj nadaljujejo z podporo nevladnim organizacijam ki jih financirajo.
Finfer
11. 06. 2024 12.41
+32
Ljubljanezarji se ne morejo znebiti jankovića tako se cela država ne bo mogla znebiti politikanta goloba eden dela škodo po glavnem mestu balkana drugi pa dela škodo celi državi in to škodo bomo mi vsi mastno plačevali še leta in leta !!
Kranjec Petka
11. 06. 2024 13.23
+11
Končno nekdo, ki vidi. Ne morejo se fa zbebiti, ker si je v vse soseske navozil svoje volilce. Prej je bilo direktno komunistično in so dobivali stanovanja, zdaj reče Janković, da je socialno in ne smemo pisnit. Tonemo v Malmo stilu.
Resnica v obraz
11. 06. 2024 12.41
+29
folk se sploh ne zaveda kakšno škodo dela držvi Golob, Fajonka....z narcisoidnim rinjenjem v ospredje na svetovni sceni....pa sploh vesta kje se dobi denar? zapirajo nam vrata v civiliziran svet...težko bo popraviti, če ne bo predčasnih volitev.
Zvedavi_norec
11. 06. 2024 12.57
-23
Zvedavi_norec
11. 06. 2024 12.58
-25
Za vsako, ko so rumono-modri na oblasti, je potem treba 5 let proračun krpat in šparat. Oni in njihova zal.ega pa se lepo mastijo in nafilajo...
Groucho Marx
11. 06. 2024 13.22
+8
Magic-G-spot
11. 06. 2024 12.33
+26
Zdaj vidite kam je prislo to priznanje palestine in Izleti Fajonove na bližnji vzhod. Nič dobrega za Slovenijo. Neumne se vedno izkoristi. Če bi bili tiho noben sploh vedel nebi za Slovenijo... Slovenija bo postala zatočišče za take, kateri so napadli Izrael saj vidite, da so za njih vsi civilisti. Bolano. Dol z vlado.
Stane Adami?
11. 06. 2024 12.31
+24
Kot se šulja ima Golob v svoji zasebni varnostni službi skoral polovico Srbov????
bohinj je zakon
11. 06. 2024 15.41
-3
O bog.............enim se tukaj srbi sanjajo dan in noč. Paranoja. Na zdravljenje takoj.