Tujina

Skregana Shein in Temu: nova tožba zaradi ponaredkov in subvencioniranja nizkih cen

Washington, 22. 08. 2024 10.12 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spletna velikana hitre mode Shein in Temu nadaljujeta s sodnimi spori na ameriških sodiščih. Zadnji v nizu je tožba Sheina, ki kitajskemu konkurenčnemu podjetju očita krajo njihovih dizajnov, kopiranje slik izdelkov in druge goljufije. V eni od prejšnjih tožb so jim očitali tudi, da so z lažnimi profili Sheina potrošnike vabili na stran Temuja. Ta se brani in konkurentu očita neverjetno drznost.

Bitka Temuja in Sheina za prevlado se seli na sodišče.
Bitka Temuja in Sheina za prevlado se seli na sodišče. FOTO: Shutterstock

Shein je zadnjo tožbo vložil ta teden na zvezno sodišče v Washingtonu. V njej so navedli, da je Temu s subvencijami spodbujal prodajalce, da ponujajo ponarejene izdelke, ukradene dizajne in izdelke nižje kakovosti. Temu se je za AP na tožbo odzval z besedami, da je Sheinova drznost neverjetna.

S skoraj enakimi očitki pa na drugi strani Shein tožijo blagovne znamke in oblikovalci, prav tako zaradi domnevno ukradenih dizajnov in prodaje izdelkov, ki so na las podobni originalom. "Podjetje Shein, ki se je znašlo pod goro tožb zaradi intelektualne lastnine, si drzne izmišljevati obtožbe proti drugim zaradi nepravilnega ravnanja, ki ga drugi očitajo njim," je bil v odzivu na zadnjo tožbo oster predstavnik Temuja. 

Temu potrošnike privablja z izredno nizkimi cenami.
Temu potrošnike privablja z izredno nizkimi cenami. FOTO: Shutterstock

Temu, ki je v lasti kitajskega podjetja za elektronsko poslovanje PDD Holdings, je v eni od prejšnjih tožb še trdil, da je Shein proizvajalce prisilil v nepoštene dogovore znotraj dobavne verige in jim s tem preprečil sodelovanje s Temujem. 

Prek lažnih Shein profilov potrošnike vabili na stran Temuja?

Na drugi strani je Shein, ki je bil prav tako ustanovljen na Kitajskem, sedaj pa ima sedež v Singapurju, Temu že tožil zaradi domnevnih zavajajočih poslovnih praks in zavajanja potrošnikov. Očitali so jim, da so na družbenih omrežjih ustvarili lažne račune z imenom Shein in prek teh profilov potrošnike usmerjali na platformo Temu. 

Oktobra sta podjetji potegnili ročno zavoro in tožbe umaknili, a ne za dolgo. Temu je decembra znova tožil Shein, da uporablja "mafijsko ustrahovanje" dobaviteljev, da bi preprečili njihovo poslovno rast v ZDA. 

Blagovne znamke in oblikovalci tožijo Shein zaradi prodajanja ponaredkov in kraje dizajnov.
Blagovne znamke in oblikovalci tožijo Shein zaradi prodajanja ponaredkov in kraje dizajnov. FOTO: Shutterstock

Shein je seveda odgovoril s tožbo, v kateri so trdili, da je vsaj en zaposleni pri Temuju Sheinu ukradel pomembne poslovne skrivnosti o prodaji in notranje informacije o cenah izdelkov. Prav tako so zatrjevali, da se je Temu prek omrežja X (nekdanji Twitter, op. a) z lažnimi profili predstavljal kot Shein in stranke usmerjal na stran Temuja. Trdili so tudi, da je Temu podobne prakse izvajal tudi prek plačanih sponzoriranih oglasov na Googlu. 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blue3dragon
22. 08. 2024 14.00
+1
USB C kabel, 100w, 6A, 1.67 eura. Pa da ga ne bi naročil in bi ga pri nas za 10 eurov kupil?
Diavolo 666
22. 08. 2024 13.04
+3
Temu je zakon ... Dobava v roku 5-6 dni brez poštnine 👏💪👌 . Roba kvalitetna in 80% ceneje kot v Zloveniji
Apostol1
22. 08. 2024 12.02
+1
Shein ne poznam .Temu je pa odličen , res da moraš naročiti za 20€ in potem brez poštnine dobiš kar že pač naročiš. Izdelki so dobri, glede na ceno, seveda je pa treba vedeti , da je tudi marsikaj lahko slaba roba. Orodje se pravi svedri so bolj ali manj škart roba , meni se je 3mm sveder ukrivil , sveder pa če je kvaliteten se nikoli ne ukrivi pač pa poči in se zlomi. Sem pa zadovoljen s Temu in upam , da bo še dolgo na sceni in , da se ne bo morda preveč pokvaril. Kar se pa obtoževanja tiče , se bodo pa že zmenili in po vsej verjetnosti bodo vsi na profitu z advokati in sodniki vred, čeprav se sliši nelogično ampak nemogoče pa ni.
Zmaga Ukrajini...
22. 08. 2024 11.29
-5
Sheina ne poznam. Dejstvo pa je, da TEMU dejansko krade fotke in kopira designe zahodnih izdelkov, in nato ta pofl pač malce ceneje prodaja. Enako tudi lahko potrdim njihovo goljufivo prakso preusmerjanja na njihovo platformo. Zanima te npr. nek izdelek, za katerega želiš točno določeno kakovost in design, in ko misliš, da si "na pravi strani", in se začneš zanimat za "tehnikalije" glede samega nakupa, nenadoma ugotoviš, da se nahajaš na platformi TEMU. Ja, za kakšne lučke in kitajski Šrot so verjetno čisto uporabni. Jim pa kljub očitni kraji avtorske lastnine in lopovskim poslovnim praksam manjkajo še svetlobna leta, da dosežejo dobre designe in kakovost.
Grande cojones
22. 08. 2024 11.14
+11
Temu je super. Dostavijo blago do 10 dni. Sem kupil lučko za branje na baterijo katera se polni za 4,69 EUR. V Sloveniji jo prodaja firma po znižani ceni za 17,99 EUR!?? Normalna cena 19,99 EUR. Ne hvala...
Grande cojones
22. 08. 2024 11.15
+8
Hames
22. 08. 2024 11.19
-9
Problem je, ker ne hvala vrže Slovenijo dolgoročno na kant. Zakaj se je toliko tekstilnih obratov pri nas zaprlo? Ja ker niso več mogli konkurirati kitajskim cenam proizvodnje. Zato se zdaj vse dela tam. Jaz se skušam takih podjetij in izdelkov izogibati kolikor se le da, čisto odklopiti pa jih je nažalost že nemogoče.
smiro
22. 08. 2024 12.27
+5
Hah, jaz sem pred leti kupil USB adabter, s katerim iz S-Video/SCART signala videorekorderja ali kamera posnameš mp4 ali mov datoteko v PC. Iskal, iskal, iskal..., pri nas niti pod razno našel. Našel nekje na Kitejskem (ne Temu, ga še ni bilo, mogoče Wish, pa še to nisem prepričan, morda Ali* nekaj...). Cena? 5 EUR s poštnino vred. Dostava v 1 tednu. Dela še danes kot šus. Čes kako leto ali dve vidim reklamo za identičen izdelek neke naše firme nekje s Štajerske. UGODNO FULL TURBO GTI DeLUXE znižano z 69 EUR na SAMO 49 EUR! Kupite, kupite! Eh? Kupili so jih, recimo 1.000, dobili so jih po 2 EUR zaradi količine. (Pre)prodajajo jih pa zdaj 25 do 30x dražje. Pa se še nobenemu nič ne splača. Hahahhahaa...
Letnik 1964
22. 08. 2024 10.33
+1
se bojo že zmenili saj so Kitajci... je.. be lud zbunjenog..
Zmaga Ukrajini...
22. 08. 2024 11.40
-2
Tole samo kaže kakšni pasji boji potekajo za prevlado na zahodnih trgih (trganje za boljši kos mesa). Kako ogromen zaslužek se skriva zadaj..., da se takole ravnajo.
Vse stransko
22. 08. 2024 12.06
+1