Tujina

Skotila se je ena izmed najbolj ogroženih živali na svetu

Bedfordshire, 28. 10. 2024 10.23 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V safari parku Woburn v Bedfordshiru se je skotil mladič antilope bongo, ene najbolj kritično ogroženih živali na svetu. Skotila ga je mamica, ki sliši na ime Othaya, mladiček pa naj bi bil zdrav in samozavesten.

Vzhodni gorski bongo je največja in tudi najbolj družabna afriška antilopa, a je tudi zelo skrivnostna žival. V naravi je bil skoraj iztrebljen, ostalo jih je manj kot 100, skoraj vse informacije, ki jih raziskovalci o njih vedo, pa so pridobili le na podlagi živali v ujetništvu. 

In 16. oktobra se je mladiček skotil v Združenem kraljestvu, poroča Sky News. "Po dolgotrajnem porodu se je rodil velik in zdrav samec, ki je kmalu po skotitvi že stal na zibajočih se nogah. Tako njegova mama kot on se dobro počutita," je potrdil vodja safari parka Tom Robson.

Mladiček bongo (slika je simbolična).
Mladiček bongo (slika je simbolična). FOTO: AP

Njegov oče sliši na ime Sonny, štiričlanski čredi pa se je pridružil novembra lani in se uspešno pomešal med samice, je še dodal.

"Novorojeni bongo je del ključnega vzrejnega programa in upamo, da bo v prihodnosti odpotoval v drugo čredo živali in ustanovil svojo lastno vzrejno skupino," je opozoril Robson. Tako mladiček kot njegova mama pa sta trenutno še nastanjena v notranjosti hleva, da bi imela čas, ki ga potrebujeta, da se povežeta in okrepita.

Mladiček bongo (slika je simbolična).
Mladiček bongo (slika je simbolična). FOTO: AP

Medtem je sicer mladiček s svojimi velikimi ušesi in plašnostjo popolnoma osvojil srca vseh skrbnikov v safari parku. "Opazili so ga že, kako se sprehaja po hlevu in raziskuje svoje okolje, drži se svoje mame, a postaja vse bolj samozavesten in stabilen na kopitih," so sporočili s parka.

Bongo je sicer zelo posebna žival, afriški domorodci celo verjamejo, da če bodo jedli njegovo meso ali se ga sploh dotaknili, bodo imeli močne krče, podobne epileptičnim napadom. Zaradi tega vraževerja so bile te živali na tem območju dokaj varne, dokler niso prispeli lovci. Nezakoniti lov in razne pasti so le eni izmed dejavnikov, ki so prispevali k zmanjšanju populacije bonga v Afriki. Poleg tega so še pogost plen leopardov in hijen.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Podlesničar
28. 10. 2024 14.15
Saj imamo še 100 drugih vrst antilop, ene grejo, druge pridejo... evolucija.
borjac
28. 10. 2024 14.05
+2
Lepo je slišati in videti skrb za ogrožene živali , pa še ena novica je , danes so Židje v letalskih napadih pomorili 52 ljudi, ki pripadajo Palestinski ogroženi vrsti živali.
BWC Buyer
28. 10. 2024 13.09
+3
Lepo. Vesel 🫶🏻
Blue Dream
28. 10. 2024 11.59
+7
medusa
28. 10. 2024 11.17
+9
Srečno obema...in očkotu...