Tujina

Skoraj 100-krat zlorabljena: mož jo je omamil, drugi so jo nato posilili

Pariz, 06. 09. 2024 11.18 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

72-letna Gisèle Pélicot pravi, da so ji policisti rešili življenje. Ti so namreč po tem, ko so varnostniki v supermarketu njenega moža ujeli med snemanjem pod krili žensk, preiskala njegov računalnik, na njem pa odkrili datoteko z oznako "zlorabe". V njej je bilo 20 tisoč fotografij in videoposnetkov omamljene in nezavestne Francozinje, ki je bila posiljena skoraj 100-krat. Oblasti so doslej uspešno identificirale in izsledile 50 domnevnih posiljevalcev, med katerimi so se znašli tudi lokalni mestni svetniki, medicinci, nekdanji policist, paznik v zaporu, vojak, gasilec in drugi. V času aretacije so bili stari od 26 do 73 let.

Francozinja Gisèle Pélicot je kar desetletje trpela sprevržena dejanja svojega moža. Ta je namreč priznal, da je svojo ženo omamil ter nato pripeljal več kot 80 moških, da jo posilijo, poroča The Guardian. 72-letnica je prepričana, da ji je policija rešila življenje, ko je novembra 2020 preiskala računalnik njenega moža Dominiquea Pélicota ter na njem odkrila datoteko, v kateri je bilo na tisoče grozljivih fotografij in videoposnetkov.

Takrat je tudi prvič uzrla fotografije spolnih zlorab, ki jih je organiziral njen mož, medtem ko je bila sama omamljena in brez zavesti.

Gisèle Pélicot
Gisèle Pélicot FOTO: AP

Francozinja je o teh groznih trenutkih spregovorila tudi na sodišču, kjer je dejala, da se ji je takrat podrl svet. "Vse se je podiralo. Vse, kar sem zgradila v 50 letih." Dodala je, da se je na fotografijah komaj prepoznala: "Žrtvovali so me na oltarju pregreh. Zanje sem bila le punčka iz cunj, le navadna vreča smeti."

Dodala je, da se ji beseda posilstvo ne zdi dovolj grozna za dejanja, ki jih je utrpela. "Ko vidiš omamljeno žensko, ki je maltretirana in ki na postelji leži, kot da je mrtva ..." je opisala grozote ter dejala, da lahko slednje opišeš le z besedo mučenje. Pogum, da je lahko pogledala videoposnetke, je zbrala šele maja letos. "Zame so to prizori groze."

72-letnica se je odpovedala pravici do anonimnosti, saj želi, da sojenje poteka javno. Kot je dejala, priča namreč v imenu vseh žensk, ki so bile kdaj omamljene ter napadene. Želi si, da česa takšnega ne bi doživela nobena ženska več. Pélicotovi ob strani stojijo tudi vsi trije odrasli otroci. 

Omamil, pripeljal posiljevalce, sam pa snemal

Dominique Pélicot je ta teden na sodišču priznal krivdo, njegov odvetnik pa je dejal, da obtoženi po aretaciji svojih dejanj nikoli ni zanikal. Priznal je namreč, da je ženo uspaval ter jo nato ponudil drugim, sam pa je dogajanje snemal.

Policija je razkrila, da je Francoz svojo ženo omamljal med leti 2011 in 2020. To je storil tako, da je zdrobil  uspavalne tablete in zdravila proti anksioznosti ter jih nato vmešal v večerni obrok žene ali pa v njen kozarec vina. Z moškimi, ki so jo nato spolno zlorabili, je v stik stopil prek spletne klepetalnice.

Mož je posiljevalcem naročil, naj se izogibajo kakršnim koli dišavam ali cigaretnemu dimu, da z vonjem ne bi predramili njegove žene. Prav tako jim je naročil, naj odidejo, če se med zlorabo slučajno premakne, so povedali preiskovalci.

Gisèle Pélicot so posilili skoraj 100-krat.
Gisèle Pélicot so posilili skoraj 100-krat. FOTO: AP

Ob robu sojenja Dominiqueju Pélicotu zaradi domnevnega sodelovanja pri posilstvu in zlorabi v Franciji sodijo še 50 moškim. Med njimi so lokalni svetnik, medicinci, novinar, nekdanji policist, paznik v zaporu, vojak, gasilec in javni uslužbenec. Številni so živeli v okolici Mazana, mesta s približno 6000 prebivalci, kjer je domovala tudi sama. Moški so bili v času aretacije stari od 26 do 73 let.

Več obtoženih je obtožbe zanikalo. Policiji so dejali, da niso vedeli, da Gisèle Pélicot ni bila voljna partnerica, njenega moža pa so obtožili, da jih je pretental.

Če bodo obsojeni zaradi dejanja hudega posilstva, obtoženim grozi 20 let zaporne kazni. A posiljevalcev je bilo še več. Detektivi niso mogli identificirati in izslediti več kot 30 drugih moških, ki so jih opazili na fotografijah.

Verjela, da živi srečno zakonsko življenje

Gisèle Pélicot je na sodišču povedala, da sta se z možem poročila, ko sta bila stara 21 let. Imata tri otroke in sedem vnukov, dejala pa je, da sta si bila z možem tudi zelo blizu. "Nismo bili bogati, a bili smo srečni. Celo najini prijatelji so rekli, da sva idealen par," je povedala.

Pozneje je opazila, da ima težave s spominom in koncentracijo, vendar pa takrat ni vedela, da jo mož ponoči redno omamlja. Zaradi tega ni želela odpotovati niti na obisk svojih otrok, saj se je bala, da bi zamudila vlak. Na sodišču je povedala, da je v tistem obdobju močno shujšala, težave pa je imela tudi z nadzorovanjem gibov.

Ker jo je skrbelo, da so to znaki začetka Alzheimerjeve bolezni, se je o tem pogovorila s svojim možem. Ta ji je izkazal podporo, z njegovo pomočjo se je naročila na pregled pri specialistu, ki ji je povedal, da niso odkrili Alzheimerjeve bolezni. Ko jo je sodnik vprašal, ali je imela v tistem času tudi ginekološke težave, mu je potrdila. Povedala je, da so zdravniški testi med policijsko preiskavo pokazali, da je bila okužena z več spolno prenosljivimi boleznimi.

Hišo, v kateri je živela z možem, je zapustila z dvema kovčkoma, "vse, kar mi je ostalo od 50 let skupnega življenja". "Od takrat nimam več identitete. Ne vem, ali si bom kdaj opomogla," je dejala.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA