Tujina

Ukrajina trdi, da so vojaki iz Severne Koreje že ob njihovi meji

Moskva , 25. 10. 2024 07.19 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba trdi, da so v ruski regiji Kursk tik ob meji z Ukrajino opazili skupino severnokorejskih vojakov. Informacije, da v Rusijo prihajajo vojaki s severne polovice Korejskega polotoka, so se pojavile že pred tedni, ko je južnokorejska nacionalna obveščevalna služba sporočila, da naj bi ladje ruske mornarice od 8. do 13. oktobra v rusko pristaniško mesto Vladivostok prepeljale več kot 1000 vojakov.

Po navedbah ukrajinske vojaške obveščevalne službe naj bi se skupina severnokorejskih vojakov, ki so se usposabljali na petih lokacijah na skrajnem vzhodu Rusije, sedaj nahajala na zahodu Rusije, kjer ima Ukrajina oporišče. Vzpostavili so ga po vpadu v Rusijo avgusta letos. 

Kot še trdi ukrajinska stran, naj bi skupino opazili v sredo v regiji Kursk. Po njihovih informacijah naj bi bilo v Rusiji sicer 12 tisoč vojakov iz Severne Koreje. Pred tem so ZDA ocenile, da je v Rusijo prispelo vsaj 3000 severnokorejskih vojakov, poroča CNN. 

Rusija in Severna Koreja si delita dobrih 17 kilometrov kopenske in 22 kilometrov morske meje. Država na severnem delu Korejskega polotoka naj bi imela okoli 1,2 milijona vojakov, ki pa nimajo veliko bojnih izkušenj. 

Kremelj je navedbe o vojakih iz Severne Koreje na svojih tleh sprva zavračal, v sredo, ko se je ruski predsednik Vladimir Putin mudil na vrhu BRICS, pa navedb, da je Pjongjang v Rusijo poslal vojake, ni zanikal. "Nikoli nismo dvomili v resnost sporazumov s Severno Korejo. Toda kaj in kako bomo kaj storili, je naša stvar."

Pred dnevi so se na spletu pojavili tudi posnetki, na katerih vojaki prevzemajo vojaške uniforme in opremo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek na podlagi obveščevalnih podatkov dejal, da Rusija usposablja dve vojaški enoti s po 6000 pripadniki severnokorejskih sil. Trdi tudi, da je Ukrajina severnokorejske častnike in tehnično osebje že zasledila na zasedenih ukrajinskih ozemljih. 

Ta teden so tudi zaveznice v Natu potrdile, da imajo potrjene dokaze o severnokorejskih silah v Rusiji, je sporočila tiskovna predstavnica zavezništva. Da imajo zanesljive informacije, so nato ločeno sporočile še ZDA. Tudi Južna Koreja na podlagi podatkov svojih obveščevalnih služb in satelitskih posnetkov trdi, da so v Rusijo že prispeli severnokorejski vojaki. 

Ob potrditvi, da so na ruskih tleh severnokorejski vojaki, poznavalci opozarjajo, da bi to lahko pomenilo dodatno zaostrovanje vojne in razširitev konflikta. 

Vladimir Putin in Kim Džong Un, zaveznika, ki sta na Zahodu izobčena
Vladimir Putin in Kim Džong Un, zaveznika, ki sta na Zahodu izobčena FOTO: AP

Rusija in Severna Koreja, ki sta na Zahodu izobčeni, sta po invaziji Moskve na Ukrajino stkali vse bolj prijateljske vezi, junija sta podpisali tudi pakt, s katerim sta se državi zavezali, da bosta uporabili vsa razpoložljiva sredstva za takojšnjo vojaško pomoč v primeru, da je katera od držav napadena. Severna Koreja naj bi Rusiji tudi dobavljala velike količine streliva,  v zameno pa naj bi v Severno Korejo prihajala pomoč v obliki hrane in drugih nujnih potrebščin. 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8