Tujina

Satelitski posnetki opustošene Floride

Florida , 12. 10. 2024 14.45 | Posodobljeno pred 54 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škoda, ki jo je ta teden na Floridi v ZDA povzročil orkan Milton, se bo štela v milijardah. Uničeni so številni domovi, plaže, letališče in stadion, voda tudi po treh dneh ponekod še ni odtekla. Posledice divjanja orkana dokazujejo tudi satelitski posnetki.

Orkan Milton se je v sredo pozno zvečer in v četrtek razbesnel na Floridi, kjer so še pred prihodom orkana divjali še tornadi. Število smrtnih žrtev ekstremnega vremenskega dogajanja je medtem naraslo na 17. 

Orkan se je v Mehiškem zalivu hitro okrepil, a je na poti do kopna nekaj moči izgubil. Kljub temu je škoda še vedno ogromna. Med območji, ki je jih orkan spremenil, je tudi soseska Sisesta Key na pregradnem otoku ob jugozahodni obali Floride. Območje je znano tudi po peščenih plažah, ki pa jih je orkan hitro zradiral. Območje so v petek odprli zgolj za tamkajšnje prebivalce in lastnike podjetij. 

Popolnoma je uničena tudi streha stadiona Tropicana Field, ki jo je orkan raztrgal, po zraku pa so leteli beli kosi strehe. Ruševine so padle tudi na igrišče in tribune. 

Kupolasti stadion je bil sicer predviden kot ena od potencialnih evakuacijskih točk oziroma začasni bazni tabor za prizadete prebivalce. Ko se je orkan približeval, so ocenili, da streha sunkov vetra ne bo zdržala, zato so te načrte opustili, poroča CBS News

Po podatkih bejzbolske ekipe, ki igra na stadionu, naj bi bila streha zasnovana tako, da zdrži sunke vetra vse do 185 kilometrov na uro. Prve tekme na stadionu naj bi sicer sedaj lahko igrali šele konec marca 2025. 

Škoda je tudi na letališču Albert Whitted, ki je od stadiona oddaljeno le nekaj kilometrov. Največ škode naj bi bilo na stavbah, poškodovanih je tudi nekaj letal. 

Srečo v nesreči pa so imeli prebivalci še enega pregradnega otoka na Floridi - Anna Maria. Pred dvema tednoma je območje prizadel orkan Helene, ki je ponekod nanesel tudi do 1,8 metra visoke kupe peska. Prav ti kupi so sedaj služili kot dodatna zaščita pred orkanom Milton. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amurr
12. 10. 2024 16.19
Groza. Ostalih komentarjev ne komentiram..
Rožice so zacvetele
12. 10. 2024 16.05
+1
Ne razumem, čemu je potrebno blejanje o politiki, predvsem naši, bistvo je, da so ljudje v ZDA NASTRADALI in to mali ljudje. Meni se smilijo. Res si ne predstavljam, da bi moral, kar sem si leta ustvarjal, zapustiti. Res je, življenje je na 1. mestu, ne dobrine. Vendar, brez dobrin ni življenja. Zavaroval sem vse, kar je mogoče in morda nemogoče v naših krajih.