Tujina

Sarajevski čevapi odslej zaščiteni: 'Čevapi na Baščaršiji so ročna dela'

Sarajevo, 25. 08. 2024 17.36 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
185

Če si bil v Sarajevu, a nisi poskusil čevapov, ne šteje, da si bil zares tukaj, pravijo domačini. Zato, da ohranijo avtentičnost in prepoznavnost te gastronomske ponudbe, so se na pobudo sarajevske županje lokalni gostinci odločili, da zaščitijo sarajevske čevapčiče. Po dveh letih prizadevanj so proizvod ta mesec zaščitili na nivoju države BiH, potekajo pa že postopki za zaščito na ravni Evropske unije. O tem, kaj je skrivnost sarajevskih čevapov smo se pogovarjali tudi z lastnico ene najstarejših čevapdžinic v Sarajevu.

Sarajevski čevapi
Sarajevski čevapi FOTO: Shutterstock

V Sarajevu je minuli teden vrvelo ljudi, ki so v prestolnico Bosne in Hercegovine prišli zaradi 30. Sarajevskega filmskega festivala in posebnega vzdušja, ki zajame mesto v tem času. Le nekaj korakov od rdeče preproge pred Narodnim gledališčem, po kateri sta se med drugim sprehodila hollywoodska igralca Meg Ryan in John Turturro, so pred najbolj priljubljenimi čevabdžinicami na Baščaršiji ljudje stali v vrstah in čakali na prosto mizo. 

Vonj dobrot z žara je redni spremljevalec med raziskovanjem majhnih uličic starega mestnega jedra. In ta vonj vsak dan v pisarni v Viječnici spremlja tudi sarajevsko županjo Benjamino Karić. Prav ona – ki v šali pove, da je, odkar je na tej funkciji, tudi zato pridobila nekaj kilogramov – je bila pobudnica ideje o zaščiti sarajevskih čevapov. "Čevapi so naš tradicionalni sarajevski proizvod in mi smo ponosni na vse tisto, kar lahko ponudimo našim turistom in kar je specifično naše. Pravijo, če si bil v Sarajevu, a nisi poskusil čevapov, ne šteje, da si zares bil tukaj. Tako, da se je Mesto Sarajevo odločilo, da sproži proces," nam je pojasnila županja.

Benjamina Karić, županja Sarajeva
Benjamina Karić, županja Sarajeva FOTO: 24ur.com

Vse se je začelo pred dvema letoma, ko je na pogovor povabila vse sarajevske "čevapdžije" in jim predstavila idejo. Ti so predlog z veseljem sprejeli in ustanovili Združenje sarajevskih čevapdžijev ter podali zahtevo za zaščito sarajevskih čevapov. "Pogosto me sprašujejo, če smo sarajevske čevape zaščitili zato, da si ne bi kdo 'prisvojil' našega domačega proizvoda ... Vendar je to šele nekje zadaj. Na prvem mestu je pravzaprav promocija in zaščita načina proizvodnje sarajevskih čevapov. Torej, to oznako bodo lahko imeli samo čevapi, ki so proizvedeni prav v Sarajevu. Se pravi, da je celoten proces proizvodnje izvršen tukaj. Zelo pomembno je, da vsi turisti in gosti, ki pridejo v Sarajevo, vedo in imajo informacije, na katerih lokacijah lahko poskusijo res avtentične sarajevske čevape," pravi Karićeva. 

Večno vprašanje: kje so najboljši čevapi?

Ko nekega jutra znana zagrebška vplivnica vstopi v Enesovo čevapdžinico in reče, da je prišla na "najboljše čevapčiče v Sarajevu", jo ta pošlje k sosedu, zato da lahko v miru uživa v svoji jutranji kavici. Toda, to sproži popoln razpad sosedskih, poslovnih in zasebnih odnosov po vsej Baščaršiji in terja odgovor: kdo v resnici pripravlja najboljše čevape. To je kratek povzetek filma Oskarjevca Danisa Tanovića z naslovom Deset v pol iz leta 2021.

Pa je na terenu res tako kot v filmu? Kako resnično je to rivalstvo med sarajevskimi gostinci, ki ponujajo čevape, je zanimalo tudi županjo, ki jim je to vprašanje postavila na prej omenjenem sestanku. "Rekli so mi: 'Garantiramo vam, da je 90 odstotkov resnice in je tako tudi na terenu.' Ko smo se na koncu samega sestanka menili, kam bi šli na kavo, je bil predlog, da gremo nekam na čevape, ker je bila tema čevapi. In rekla sem, pa dobro, kam pa bomo šli na čevape. Nihče ni upal spregovoriti ... Kako izmed devetih, desetih čevapdžinic izbrati, katera je najboljša? Zato smo vzeli stekleno posodo, vanjo vrgli papirčke z imeni in žrebali. Izžrebali smo čevapdžinico Mrkvo," v smehu pove županja. 

Sarajevski čevapi
Sarajevski čevapi FOTO: Shutterstock

Mrkva, ki je ime dobila po priimku lastnika in ne po korenčku, je poleg Ferhatovića najstarejša čevapdžinica v starem mestnem jedru. "Mogoče je v filmu malo pretirano, v resničnem življenju se sosedi gostinci med seboj zelo dobro razumemo," nam je zagotovila Amela Ferhatović, predsednica Združenja sarajevskih čevapdžijev in lastnica ene najstarejših čevapdžinic v starem mestnem jedru. "Družina mojega soproga je med prvimi v Sarajevu, po nekaterih informacijah celo prva v BiH, ki je odprla čevapdžinico. Moj tast in njegov brat, znani Asim Hase Ferhatović, legendarni igralec nogometnega kluba Sarajevo, po katerem je poimenovan stadion Koševo – on je pravzaprav odprl prvo čevapdžinico v 60. letih prejšnjega stoletja. Jaz in mož sva druga generacija. Tudi moj mož je igral nogomet, bil je v reprezentanci Jugoslavije, in po končani nogometni karieri se je usmeril v družinski posel. Čevapdžinico Petico smo odprli leta 1984, v času Olimpijade. Letos februarja smo napolnili 40 let njenega obstoja," nam je pojasnila lastnica ene najbolj obleganih čevapdžinic. 

A to, kako dolge so vrste pred posameznimi lokali, ne poda nujno odgovora na vprašanje: kje so najboljši čevapi. "Običajno me vsi vprašajo, kje so najboljši čevapi v Sarajevu. Tudi v filmu Oskarjevca Danisa Tanovića do konca filma ni razrešeno to, kje so najboljši čevapi v Sarajevu. Tako tudi je. Različne odgovore boste dobili tudi znotraj ene družine. Recimo jaz in moj mož imava vsak svojo najljubšo čevapdžinico. Tako, da bi rekla, da so vse posebne na svoj način in da je to bolj stvar osebne izbire, pa tudi družinske tradicije. Starši so navajeni, da hodijo v eno, potem pa tudi otroci hodijo v isto," pravi Karićeva. 

Vsaka ima svoj recept

Ko sarajevske čevapdžinice vprašate, kaj je tisto, kar njihove čevape dela posebne, prejmete enoglasen odgovor: kakovost mesa in način izdelave. "Večina sarajevskih čevapdžinic uporablja recepte, ki jih znotraj družin ohranjajo že desetletja. Tradicija je res dolga in se ne spreminja. Ravno nedavno sem se pogovarjala z enim od lastnikov sarajevskih čevapdžinic, ki pravi, da se receptura in način priprave ni spremenil skozi leta, ne glede na to, da so se časi spreminjali, da se menjajo stroški ... Ostali so dosledni kakovosti," pravi Karićeva.

Konstantna kakovost je tudi ključna za njihov obstoj, saj so Sarajevčani nepopustljivi kritiki. Če enkrat dobijo porcijo, ki jih ne navduši, se v tisto čevapdžinico dolgo ne bodo več vrnili. 

Amela Ferhatović, predsednica Združenja sarajevskih čevapdžijev
Amela Ferhatović, predsednica Združenja sarajevskih čevapdžijev FOTO: osebni arhiv

Ferhatovičeva poudarja, da je pomembno, da ima vsaka čevapdžinica svoj recept. "Pred kakšnimi osmimi, devetimi leti so se pojavile neke ideje, da bi vsi kupovali že pripravljene čevape od enega proizvajalca, od ene mesne industrije. Takrat smo se temu vse čevapdžinice uprle, ker to ne bi bilo to. Če bi bili v vseh čevapdžinicah isti čevapi, ne bi bilo smiselno," je prepričana. 

"Vedno pravim, da so naši čevapi na Baščaršiji ročna dela. V to je vloženega veliko dela in ljubezni," je dodala. Zjutraj, ko pripravljajo maso za čevapčiče, skupaj z osebjem vedno poskusi izdelke, da se prepriča, kaj prodajajo svojih gostom. "In sodelavci, ki delajo v lokalu, pravijo: Moj Bog, če so že nam tako okusni, kako so šele našim gostom," se namuzne Ferhatovićeva.

Razkrila pa nam je tudi njihovo skrivnost: manj je več. "Mi uporabljamo samo sol in meso, junetino. Imamo posebno proceduro. Meso pustimo, da nekaj časa 'odleži' v soli, nato ga zmeljemo in oblikujemo. Nekateri dodajajo česen, nekateri poper ... Naš recept pa vsebuje le sol, in to je recept še od mojega tasta in njegovega brata." 

Posebnost sarajevskih čevapčičev je tudi, da so majhni in lepo oblikovani. "Velika porcija, desetka, vsebuje 200 gramov mesa in pol somuna (lepinje). Pravi sarajevski čevapi so postreženi le s čebulo, lahko tudi s kajmakom. Ob tem pa se lahko kot pijača postreže tudi jogurt. Ostale stvari: ajvar, feferoni, ketchup ... To so inovacije, ki si jih želijo nove generacije, vendar to ni del pravih sarajevskih čevapov," je poudarila Ferhatovićeva.

Poleg tega, dodaja, se pravi sarajevski čevapi pečejo na oglju, na živem ognju. "Rešetka se premaže z lojem, nato pa se nanjo vržejo čevapčiči. Po vsakih dveh, treh rundah pečenja se žar očisti, da se odstranijo morebitni zapečeni delci. Čevapi se ne smejo peči na blagem ognju, saj se potem skuhajo in okus ni dober. Morajo se peči na precej močnem ognju, da se takoj zapečejo in dobijo tisto lepo bakreno barvo, da sokovi iz njih ne iztečejo in da se lepo svetijo, ko jih postrežete na krožniku," pravi izkušena gostinka. 

Sarajevski čevapi
Sarajevski čevapi FOTO: Profimedia

Naslednji koraki

Da so sarajevski čevapi zdaj zaščiteni, samim lokalnim gostincem pomeni veliko. "To je kot nekakšna krona, nagrada, smetana na torti za ves trud in delo," je dejala Ferhatovićeva.

Vsi ponudniki sarajevskih čevapov bodo morali zdaj pridobiti posebno oznako, ki bo njihovim gostom sporočala, da gre res za tradicionalen in avtohton izdelek. "To je proces, ki se bo zaključil do konca letošnjega leta. In vsaka sarajevska čevabdžinica bo imela to posebno oznako. Logotip je že pripravljen," je pojasnila sarajevska županja.

Kot pravi, je postopek zaščite sarajevskih čevapov na ravni BiH trajal precej dolgo, kar dve leti. A je zato prepričana, da bodo vsi nadaljnji procesi tekli mnogo hitreje. "Zdaj, po zaščiti sarajevskih čevapov na nivoju BiH, bomo šli v postopek zaščite na ravni Evropske unije. Nato pa je sarajevski somun drugi proizvod, ki ga nameravamo zaščititi in je specifičen za Sarajevo. To je specifična vrsta pekovskega peciva, ki se servira ob sarajevskih čevapih."

Sarajevski čevapi v svetovnem atlasu hrane (The Taste Atlas) zasedajo visoko 10. mesto na lestvici 100 najbolj prepoznavnih nacionalnih jedi. Zaščitena oznaka geografskega porekla bo po pričakovanjih prinesla večjo tržno vrednost proizvodu, še povečala ugled in preprečila zlorabo ali nepooblaščeno uporabo te oznake. 

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
26. 08. 2024 12.32
+2
Zasciteni?Ni problema...se jih ne prtaknem zaboga ne.
blazter
26. 08. 2024 11.54
-2
V Travniku sem jih jedel, na obeh straneh potoka. Tam , ko ni piva so boljši.
medŠihtom
26. 08. 2024 11.52
+1
vsak ima kaj. avstrijci mozartkugle in lipicance, dunajsko šolo, hrvatje teran radensko in cedevito, bosanci čevape, slovenija pa korupcijo in milanovo hobotnco ki izčrpava in ubija narod za neko preživeto ideologijo. vsakomur svoje. hrvatu gradbene presežke, slovencu ideologijo. s hrvaško smo kot severna pa južna koreja, sam da sta pola obrnjena. hahahahahahahahaha.
Janez Novak 13
27. 08. 2024 16.06
+2
"mozartkugle". Povej to po angleško, če upaš. Ampak ne na glas!
manga
26. 08. 2024 11.47
+1
Čestitke Bosancem da so zaščitili Sarajevski čevap in da jim tega niso ukradli Hrvati tako kot so Slovencem Lipicance in Kranjsko klobaso in pa Srbom Ojkačo,poseben način narodnega petja.Mal jih muč Nikola Tesla ker mu je oče bil srbskopravoslavni pop.V prilaščanju tujega ni tata brez Hrvata.
Mamuth
26. 08. 2024 11.41
+3
Sarajevski čevapčiči so hrvaški.... Tako ko Tesla, teran, potica in velika drugih stvari na svetu. Pravijo Hrvati....
Razsuti Tovor
26. 08. 2024 11.38
+2
Nič niso boljši kot čevapi drugje po Bosni. Cena pa je dobra. Izven Sarajeva je velika porcija (10) čevapov v lepinji 1,5 do 2 evriča.
Ici
26. 08. 2024 11.29
+2
Kako je že bilo s "slovenskim" Teranom in "slovenskim" kraškim ovčarjem?
kekec9999
26. 08. 2024 10.20
+6
Nič posebnega, v Slo dobiš boljše in kvalitetnejše.
kekec9999
26. 08. 2024 10.24
+1
Razen v Mc Donald..... tam noter dobiš svega in svačega......
canelo
26. 08. 2024 10.08
+2
Turška kulinarika je dobra to je treba priznat.
Tomy1
26. 08. 2024 09.31
+7
Vrhunska kulinarika ... nekaterih ...bljak !
gongash
26. 08. 2024 10.45
-4
Komentator aligator
26. 08. 2024 09.26
+2
Le naj pazijo,da ne pridejo čez bosansko mejo
gongash
26. 08. 2024 08.56
-5
Daleč najboljši.
Razumnež
26. 08. 2024 10.31
+3
Blue Dream
26. 08. 2024 08.42
+13
Tu gre zasluga Turkom za tole tradicijo
esteller
26. 08. 2024 10.06
+2
Ja in ne. Turško meso je čisto nekaj drugega. Bosanci so čevape prilagodili in pripravili na svoj način. V Istanbulu če kupuješ čevape, povsod piše da so bosanski. Drugače je recimo z bureki, baklavami itd.
Blue Dream
26. 08. 2024 11.49
-1
Seveda kuhinja je živa zadeva.Nikoli ne stopiš dvakrat v isto kuhinjo
Pure
26. 08. 2024 08.33
+5
prvo naj higieno zrihtajo...nemaren narod umazan...ne pa te čevape ki jih še mi boljše naredimo
zoki142
26. 08. 2024 08.31
+1
Kaj pa piščančji čevapčiči ??????????????????
Razumnež
26. 08. 2024 10.32
+2
Sredinc
25. 08. 2024 21.59
-10
Najboljše čevape niti nimajo Bosanci…ampak Albanci 🙂😉..isto kot sladoled 😎. So Bosanci in Srbi kilometre za njimi. ;)
CenterDesno
26. 08. 2024 08.26
+5
LOL, albanski sladoljed je vsepovsod isto slab...bruh
.Sončica.
26. 08. 2024 10.17
+1
Sredinc: hahaha jokam😂😂😂 oni razen stancat otrok, motat burek in se ukvarkati s kriminalom ne znajo. Italijani imajo najboljsi sladoled, kar se tice pa kuhe Bosancov in Srbov pa ne mores primerjati z Albanci.
.Sončica.
26. 08. 2024 10.23
+3
Sredinc: ocitno dlje od Slovenije niti nisi prispel😂😂😂 za vednost najboljsi sladoled imajo Italijani. Omenjeni znajo pa samo bureke morat - vsakodnevno kosilo pri njih doma, stancat otroke in se ukvarjati z kriminalom. Kuhe Bosne in Srbije ne mores primerjati z njimi.
Karikiram
25. 08. 2024 21.57
+15
Slovenska kuhinja je najboljša
231koak
25. 08. 2024 21.54
+15
Ročno delo. Rit si tudi ročno umijejo. Upam da delajo z rokavicami. Al eno, Al drugo
Pig Brother
25. 08. 2024 21.58
-12
viking76
26. 08. 2024 09.14
-7
Janez Novak 13
26. 08. 2024 10.09
+3
2koak:"Upam da delajo z rokavicami. " Rit si umijejo v rokavicah?
RevenKapitalist
25. 08. 2024 21.35
+6
Ribe so zakon.
real....
25. 08. 2024 21.37
-2
kekec9999
26. 08. 2024 10.20
-1
inside1
25. 08. 2024 21.32
+14
pri nas kake dobre dobiš le še pri mesarjih, pa še to ne pri vsakemu. v trgovinah to ni za kupovat več, ker so eni kot žvečilni, namesto, da se manjšajo, med peko rastejo.....