Tujina

Ko ga zapustijo dnevni 'migranti', postane otok duhov: bodo omejili število križark?

Atene , 04. 08. 2024 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob omembi otoka Santorini je poleg čarobnih belih hiš in modrih kupol ena od prvih asociacij gneča na slikovitih in fotogeničnih ulicah. A turistični delavci opozarjajo, da je sezona za najbolj znamenit grški otok v resnici slaba. Nekaj so prizori z družbenih omrežij, a ko mesto zapustijo dnevni turisti, ki se na otok pripeljejo z ogromnimi trajekti in križarkami, so hoteli skorajda prazni, ulice pa se po pravljičnem sončnem zahodu spremenijo v ulice duhov, so razočarani nad letošnjo sezono.

Santorini vsako leto privabi 3,4 milijona turistov, medtem ko je na magičnem grškem otoku prijavljenih 20.000 stalnih prebivalcev. Kot poroča CNN, se v visoki sezoni na otok zgrne okoli 17.000 potnikov s križark in trajektov. 

Sončni zahod na Santoriniju.
Sončni zahod na Santoriniju. FOTO: Shutterstock

Dobesedno zapodijo se proti najbolj priljubljenima točkama na otoku – glavnemu mestu Firi in slikoviti Oii. In prizori spektakularnih sončnih zahodov (in zatrpanih kotičkov, ki jih zasedejo številni obiskovalci) preplavljajo družbene medije. Čeprav je na najbolj znamenitih točkah težko najti prosto mesto ali narediti fotografijo brez čakanja ali ljudi v kadru, pa tamkajšnji turistični delavci opozarjajo, da je realnost povsem drugačna od prizorov na družbenih omrežjih. 

Santorini
Santorini FOTO: Shutterstock

Ko se sonce potopi v vabljivo grško morje, se množice razkropijo in nabito polne uličice postanejo ulice duhov, opozarjajo. Župan Santorinija Nikos Zorzos je že predlagal omejitev števila dnevnih potnikov na križarkah, ki želijo na dnevni ogled otoka, na 8000 na dan. To potezo je podprl premier Kyriakos Mitsotakis, ki je za Bloomberg povedal, da so takšen ukrep predvideli za naslednje leto.

Gneča med čakanjem na spektakularni sončni zahod.
Gneča med čakanjem na spektakularni sončni zahod. FOTO: Shutterstock

Sloves prenaseljenosti odbija številne turiste, ki bi ostali dlje 

Na enem izmed najbolj romantičnih otokov, znanem po sočnih češnjevih paradižnikih in nizkih vinskih trtah, po mnenju nekaterih ne gre le za preveliko število turistov, ampak predvsem njihovo neustrezno razporeditev. Gianluca Chimenti, organizator potovanj in prebivalec Santorinija, je za CNN povedal, da je otok v resnici prazen: "To je najslabša sezona doslej." Julij in avgust na Santoriniju pomenita višek sezone, vendar so mestna središča mrtva že po 21. uri, restavracije in hoteli pa še zdaleč niso zasedeni, opisuje letošnjo slabo turistično bero. Kot pravi, cenijo tudi potnike s križark, a pomembni so predvsem tisti, ki na otoku ostanejo dlje časa, poudarja. Hoteli so trenutno bolj ali manj pod 30-odstotno zasedenostjo običajne sezone, trdi in dodaja, da so tudi lokalna podjetja na otoku deležna podobnega udarca. Kot poudarja, medtem ko bo letos najznamenitejši otok v Kikladih za en dan obiskalo veliko turistov, obstaja še več drugih, ki jih prenaseljen sloves otoka odbija in ga zato ne obravnavajo kot destinacijo za daljše bivanje.

Bela fasada in modra streha sta zaščitna znaka Grčije.
Bela fasada in modra streha sta zaščitna znaka Grčije. FOTO: Shutterstock

V Benetkah po dvomesečnem zamiku prepoved velikih turističnih skupin

Kot smo poročali, se z množičnim turizmom borijo tudi druga znamenita mesta. Med njimi so Benetke, ki so z avgustom prepovedale turistične skupine z več kot 25 ljudmi in uporabo zvočnikov med ogledi. Začetek veljavnosti ukrepa, katerega cilj je omejiti množični turizem, so oblasti sprva napovedale za začetek junija, a so ga nato prestavile za dva meseca. Mestni svet je konec lanskega leta sprejeti ukrep utemeljil z željo po omejitvi množičnega turizma in z njim povezanih negativnih učinkov na mesto. Nova pravila, ki vključujejo tudi prepoved ustavljanja skupin turistov na ozkih ulicah, mostovih in v prehodih, bodo veljala za mestno središče ter otoke Murano, Burano in Torcello. Za kršitelje je predvidena globa v višini od 25 do 500 evrov. Letošnjo pomlad so beneške oblasti dnevnim obiskovalcem poskusno zaračunavale tudi vstopnino. V 29-dnevnem poizkusnem obdobju je mesto z njo zaslužilo 2,4 milijona evrov. Množični turizem Benetkam povzroča težave že nekaj časa. Zgodovinsko središče ima manj kot 50.000 stalnih prebivalcev, na vrhuncu sezone pa je ob nekaterih dnevih v njem več kot dvakrat toliko turistov.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NeXadileC
04. 08. 2024 21.46
+2
Očitno povsod omejujejo turizem. Kmalu bodo tudi poleti na destinacije postali srednjem razredu prebivalstva zahodnega sveta predragi in nedostopni. Vse to je v skladu z Agendo 2030, ki jo je podpisala tudi naša vlada.
ummax
04. 08. 2024 20.00
+9
Težko je nekaj prodajat celotnemu svetu...zmanjkuje denarja, folk ma tega oderuštva počasi poln kufr. Odhajajo v Bolgarijo, Albanijo, gor na Poljsko in dobijo za manj denarja kar rabijo ali si lahko privoščijo. Grki so bili poceni, Turki, Egipčani tudi, pa ni niso več, Hrvati, Italijani in Španci že dolgo ne..mislim da bojo morali počasi spremeniti to miselnost in vizijo, da je treba v treh mesecih zaslužiti vrhunsko letno plačo.
delfina
04. 08. 2024 19.57
+7
Mesto duhov je tudi Maribor. Turistov je malo, Mariborčane pa so "občinarji" s svojimi potezami odgnali iz centra, ki je bil nekoč živahen, poln ljudi, mnogimi trgovinami, lokali. Imamo betonsko puščavo-(takozvani) GLAVNI TRG, imamo tudi Kooroško "nekaj" (cesto) ker je glavna vpadnica zaprta in obnovljen Lent, ki je že dobil ime PISTA. Imamo pa še spako, ki kazi stari del mesta - brv ob glavnem mostu.
bohinj je zakon
04. 08. 2024 19.34
+3
Na Santorini moram čim preje. Da ga odkljukam. Dost ga imam na fotkah že zdaj. Upam, da ne bom razočaran.
Samo-ne-rdeci
04. 08. 2024 18.34
+6
Ukrajinci se po evropi vozijo z avti v vrednosti stanovanja ali hiše, zelenski pa prosjači!
FRC-H
04. 08. 2024 19.08
+0
To so rusi z ukrajinskimi potnimi listi in tablicami...
Samo-ne-rdeci
04. 08. 2024 20.37
+0
JOSEPH HAYDN
04. 08. 2024 18.21
+8
Verjetno previsoke cene.
Lion90
04. 08. 2024 17.40
+16
Haha vsi bodo se lepo prosili turiste da pridejo!! Recesija pocasi prihaja!
cripstoned
04. 08. 2024 17.29
+18
bil tam cca. 10let nazaj ko se ni bil tako spopulariziran...nič kaj posebnega...danes pa nahajpan do amena...vsak ki se vrača iz tega kraja se počuti opeharjenega...kar slike in video je nekaj, ko prideš pa tja z tisočimi turisti in se guzvas pa verjamem da ni lepo....
energetik10
04. 08. 2024 17.06
+12
hahah turizem, povsod rak rana😅
Projekt 2026
04. 08. 2024 17.01
+6