Tujina

Salva balističnih raket, več eksplozij: kako uspešen je bil iranski napad?

Tel Aviv/Teheran, 02. 10. 2024 11.38 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iran je izvedel "povračilni napad" na Izrael. Proti ciljem je poslal približno 180 različnih raket, med njimi naj bi prvič uporabil tudi hipersonične rakete Fattah-1. Cilj naj bi bila vojaška letališča, protiletalska obramba in radarske instalacije ter stavba obveščevalne agencije Mosad. Posnetki prebivalcev prikazujejo številne eksplozije na tleh, predvsem na območju letalske baze Nevatim. Kako je delovala izraelska protiletalska obramba in kako uspešen je zares bil iranski napad?

Iran je po smrtih voditelja Hezbolaha Hasana Nasrale, poveljnika iranske revolucionarne garde Abbasa Nilforošana in voditelja Hamasa Ismaila Hanijeja vendarle "pritisnil na sprožilec" in uresničil grožnje Izraelu.

Izrael škodo po napadih še ocenjuje, zato uradnih poročil z izraelske strani o uspehu iranskega napada ni. Premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je iranski napad spodletel in da se bo Izrael Iranu močno maščeval. Izraelsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da neposrednih žrtev napada ni bilo, umrl pa da je eden od Palestincev na okupiranem Zahodnem bregu, ki so ga nesrečno zadele razbitine sestreljene iranske rakete. 

Iranske rakete
Iranske rakete FOTO: AP

Iran na drugi strani trdi nasprotno. Letalska baza Nevatim naj bi bila po njihovih navedbah povsem uničena, prav tako kar 20 letal F-35. Iran do sedaj o tem ni predložil nobenih dokazov. Posnetki sicer razkrivajo, da je na širše območje baze res priletelo več kot 10 iranskih balističnih raket, kar pa še ne potrjuje Iranovih navedb o razsežnosti uničenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako v Teheranu trdijo, da so napadli tudi koncentracijo izraelskih sil ob libanonski meji in v Gazi, vendar posnetkov s tega območja za zdaj še ni. Kot je v navadi, si bosta obe strani prizadevali napad prikazati kot svoj uspeh in nasprotnikovo neučinkovitost. 

Tokratni napad je bil za spoznanje večji od aprilskega, ki je sledil kot odgovor na izraelski napad na območje iranskega konzulata v Damasku. Takrat je Iran izstrelil 110 balističnih in 30 vodenih raket, tokrat pa je bilo to število vsaj 180, čeprav so nekateri viri sprva poročali o celo 400 raket veliki salvi. 

Izraelski uradniki so takoj po napadu povedali, da so uspeli sestreliti veliko večino iranskih raket. Izrael za boj zoper balistične izstrelke uporablja sisteme David's Sling (Davidova frača), Arrow-2 in -3 (puščica), medtem ko je Iron dome (železna kupola) namenjen prestrezanju raket krajšega dosega in granat. Z drugimi besedami, prilagojen je za napade Hamasa in Hezbolaha.

Izraelska protiletalska obramba na delu
Izraelska protiletalska obramba na delu FOTO: AP

Kot razkrivajo posnetki, je precejšnje število iranskih raket uspelo prebiti izraelski protiletalski ščit. BBC-jev dopisnik iz Jeruzalema je poročal, da je bilo zadetih nekaj vojaških baz ter tudi restavracije in šole. Na drugi strani pa je Iranska revolucionarna garda (IRGC) izjavila, da je kar 90 odstotkov njihovih izstrelkov zadelo tarče, ter da so prvič uporabili hipersonično orožje, rakete Fattah-1. IRGC je še navedla, da so napadli izključno vojaške cilje, predvsem tri letalske baze, koncentracijo kopenskih sil ter radarje in protiletalske sisteme. 

Poslopje šole v Izraelu, ki je bilo poškodovano v iranskem napadu.
Poslopje šole v Izraelu, ki je bilo poškodovano v iranskem napadu. FOTO: AP

Kako učinkoviti so bili izraelski zavezniki?

V aprilskem napadu so Izraelu na pomoč priskočile številne zaveznice, in sicer ZDA, Velika Britanija, Francija in Jordanija, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati pa so nudili obveščevalno podporo. Tokratni napad je bil nekoliko drugačen. Če se je aprilski napad javno napovedoval nekaj dni, se je tokrat javno obveščanje o neizbežnosti iranskega napada začelo le nekaj ur pred izstrelitvijo prvih raket. Je bil to razlog, da je bil iranski napad, vsaj kar se tiče prebijanja zračne obrambe, uspešnejši?

Kljub temu so sredstva, ki jih ima ameriška vojska na Bližnjem vzhodu, reagirala, poroča BBC. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je bil iranski napad "premagan in neučinkovit". Dejal je, da je ukazal ameriškim silam v regiji, da pomagajo v obrambi Izraela in sestrelijo iranske rakete. Iz Pentagona so sporočili, da so rušilci ameriške mornarice izstrelili približno 12 prestreznih raket. Minister za obrambo Lloyd Austin je potrdil več uspešnih prestrezanj in napad označil za "nezaslišano dejanje agresije Irana". Objavljeni so tudi posnetki prestrezanj iranskih raket nad jordansko prestolnico Aman. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po virih BBC-ja so bila v prestrezanje vključena tudi britanska vojaška letala. "Britanske sile so odigrale svojo vlogo pri preprečevanju dodatne zaostritve razmer," je dejal obrambni minister John Healey.

Izrael je sporočil, da je bil iranski napad "velika napaka", za katero bo Teheran "plačal". "Imamo načrte in postopali bomo v skladu z njimi, na kraju in ob času, ki bo določen," je dejal tiskovni predstavnik izraelskih sil Daniel Hggari. Iran je dejal, da bo Izrael v primeru odziva na torkov iranski napad deležen "še bolj uničujočega iranskega odziva". Iran je prav tako zagrozil ZDA, da bo v primeru njihovega sodelovanja v izraelskem napadu ciljal "precej bolj ranljive" ameriške vojaške baze na Bližnjem vzhodu.