Tujina

Safi al Din novi vodja Hezbolaha: bolj radikalen in bolj zvest Teheranu

Bejrut, 30. 09. 2024 07.34 | Posodobljeno pred 21 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hezbolahov izvršni svet, ki se sprejema vse glavne odločitve, je po smrti Hasana Nasrale imenoval njegovega naslednika. To je postal dosedanji "številka dve" Safi al Din, klerik, ki ima tesne verske, politične in družinske vezi z Iranom. Veljal naj bi za bolj militantnega od svojega predhodnika, v ZDA pa ga prepoznavajo kot zelo nevarnega terorista.

Po silovitem izraelskem napadu na glavni štab Hezbolaha je na jugu libanonske prestolnice je organizacija ostala brez voditelja in drugih pomembnih poveljnikov. Kot poročajo mediji, je sedaj Hezbolah imenoval naslednika Hasana Nasrale. Nepresenetljivo je to postal njegov bratranec Hašim Safi al Din, ki je dolga leta velja za Nasralovega naslednika, predvsem pa si ga je na vrhu organizacije želel Iran. 

Hašim Safi al Din
Hašim Safi al Din FOTO: AP

Safi al Din je tesno povezan s Teheranom. Tam je na univerzi v Gomu študiral teologijo, njegov sin pa je poročen s hčerko iranskega generala Kasima Solejmanija, ki so ga ZDA v času predsedovanja Donalda Trumpa ubile v zračnem napadu.  Safi al Din je dolga leta vodil izvršni svet organizacije, kjer se je ukvarjal s političnimi zadevami in izobraževanjem. Nekaj časa je vodil vojaške operacije v južnem Libanonu. Zaradi njegovih aktivnosti pa so ga ZDA leta 2017 označile za terorista, temu pa so sledile še nekatere drugi arabske (sunitske) države, predvsem Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn.

Je Izrael s tem, ko je ubil vodjo Hezbolaha, omogočil vzpon še bolj zagrizenega in radikalnega sovražnika? Povsem možno. Iz predhodnih izjav Safi al Dina je mogoče razbrati, da ima bolj radikalna stališča, poleg tega domnevno uživa večjo podporo Teherana, kot jo je njegov predhodnik. S tem naj bi Iran še dodatno okrepil vpliv nad sicer trenutno ranjeno organizacijo. Iran sicer tako finančno kot z orožjem oskrbuje organizacijo in igra veliko vlogo pri njenem delovanju v regiji. Junija, ko je bil ubit eden od Hezbolahovih poveljnikov, je Safi al Din zagrozil z eskalacijo vojne proti Izraelu. 

Iranski predsednik Masud Pezeškian je v zadnjem odzivu na smrt vodje Hezbolaha dejal, da je "Zahod Iranu po umoru vodje Hamasa Ismaila Hanijea, obljubil, da bo zagotovil premirje v Gazi, če Iran ne izvede povračilnih ukrepov".