Tujina

Ruttejevo kandidaturo za vodjo Nata podprli tudi Madžarska in Slovaška

Bruselj, 18. 06. 2024 17.55 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Madžarski premier Viktor Orban je po pogovoru z odhajajočim nizozemskim premierjem Markom Ruttejem sporočil, da Madžarska podpira njegovo kandidaturo za generalnega sekretarja zveze Nato. Podporo mu je izrekla tudi Slovaška. Odprta ostaja samo še podpora Romunije, katere predsednik Klaus Iohannis se prav tako poteguje za položaj.

Mark Rutte
Mark Rutte FOTO: AP

"Z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom smo dosegli pomemben dogovor. Dogovorili smo se, da madžarsko osebje ne bo sodelovalo v dejavnostih Nata v Ukrajini in da se za njihovo podporo ne bodo uporabljala madžarska sredstva," je sporočil Viktor Orban.

Madžarski premier je namreč v začetku meseca kot pogoj za podporo kandidaturi Marka Rutteja postavil tudi sporazum, po katerem Madžarski ne bi bilo treba sodelovati v Natovih operacijah proti Rusiji v Ukrajini.

"Rutte je potrdil, da v celoti podpira ta sporazum in da ga bo podpiral tudi, če bo postal naslednji generalni sekretar Nata. Madžarska je glede na njegovo obljubo pripravljena podpreti kandidaturo premierja Rutteja za generalnega sekretarja Nata," je danes še sporočil Orban.

Rutte si je glede na besede slovaškega predsednika Petra Pellegrinija uspel zagotoviti tudi podporo Slovaške. Vprašanje tako ostaja zgolj še podpora Romunije, saj se za položaj generalnega sekretarja Nata poteguje tudi romunski predsednik Klaus Iohannis.

Naslednika Stoltenberga bodo predvidoma naznanili še pred julijskim vrhom zavezništva v Washingtonu. Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic. Rutte si je doslej že zagotovil podporo večine držav članic Nata, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Združenega kraljestva in Nemčije.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
19. 06. 2024 08.39
Zdaj ko se Evropa obrača v desno bodo vse položaje pograbili skrajni liberalci.
SlobodaNE
18. 06. 2024 20.59
Se je pa govorilo da bo naš Janša pa je hitro v vodo padlo 😂😂😂😂
SlobodaNE
18. 06. 2024 20.58
+1
On je pravi ampak dahte že enkrat nehati napadati Ruse
Zmaga Ukrajini ...
18. 06. 2024 20.23
+1
Tudi jaz ga podpiram😆. Tako kot bi vsakega, ki bi rovtarskemu arestantu pokazal kje mu je mesto.
Sixten Malmerfelt
18. 06. 2024 18.22
+0
igra schwaba se nadaljuje....