Tujina

Rusko obrambo v Kursku bo vodil nekdanji Putinov telesni stražar

Moskva , 15. 08. 2024 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so prejšnji teden ukrajinske sile nepričakovano vdrle v rusko obmejno regijo Kursk, je ukrepal tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Za nadzornika regijske obrambe je namreč izbral svojega nekdanjega glavnega telesnega stražarja in poznejšega pomočnika Alekseja Djumina Genadijeviča. Kljub 51 letom velja za predstavnika mlajše generacije, ki je naklonjena Putinu, nekateri naj bi ga celo že videli kot njegovega naslednika, saj Putina zvesto podpira že več kot deset let.

Djumin bo bdel nad obrambo Kurska, je za rusko televizijo povedal Nikolaj Ivanov, poslanec spodnjega doma ruskega parlamenta. "Djumina so poklicali v ponedeljek. Zadolžili so ga za nadzor nad protiteroristično operacijo," je povedal Ivanov in dodal, da je Putin osebno Djuminu naročil, naj nadzira vojaške operacije v Kursku, katerih glavni cilj je izriniti ukrajinske sile. Na proruskem vojnem kanalu na Telegramu Rybar so zapisali, da je Djuminova nova funkcija dokaz, da Putinov ožji krog prevzema popoln nadzor na razmerami v Kursku. "Djumin je Putinov človek. Ne bo dovolil, da bi predsednika zavajali s poročili," je v torek zapisal vojaški dopisnik državnih medijev Aleksander Sladkov.

Imenovanje Djumina Genadijeviča, ki ga Kremelj najprej ni uradno naznanil, sta za Bloomberg potrdila še dva neimenovana vira. 

Vladimir Putin in Aleksej Djumin Genadijevič 14. julija, ko naj bi se pogovarjala o gospodarstvu v Tulski oblasti.
Vladimir Putin in Aleksej Djumin Genadijevič 14. julija, ko naj bi se pogovarjala o gospodarstvu v Tulski oblasti. FOTO: Profimedia

Nekdanji glavni telesni stražar Putina se je v ponedeljek že udeležil sestanka, na katerem so načelnik Generalštaba oboroženih sil Ruske federacije Valerij Gerasimov, direktor zvezne varnostne službe Alexander Bortnikov in Putin sam razpravljali prav o ukrajinskem vdoru v Kursk. Kremelj je Djumina Genadijeviča na listi sestankujočih navedel kot predsednikovega pomočnika. 

Po ocenah Zahoda je imenovanje Djumina Genadijeviča sprožilo še več ugibanj, da je Putin razočaran nad ruskimi varnostnimi agencijami in da znova špekulira o vojaško-političnem preoblikovanju. 

Kdo je Djumin Genadijevič?

V prvih letih Putinovega vodenja Rusije je bil Djumin njegov glavni telesni stražar. Pred leti se je sam pohvalil, da je s pištolo prestrašil medveda, ki je skušal vdreti v rezidenco, v kateri je takrat spal Putin. 

Leta 2014 je bil deležen povišice, saj so ga imenovali za nadzornika posebnih ruskih sil, pozneje pa je imel eno ključnih vlog pri priključitvi Krima. Leta 2015 je za krajši čas postal namestnik obrambnega ministra, še leto zatem pa guverner Tulske oblasti. Od maja letos je član svetovalnega organa ruskega predsednika. 

Djumin Genadijevič velja za tesnega zaveznika Putina, bil je tudi njegov telesni stražar.
Djumin Genadijevič velja za tesnega zaveznika Putina, bil je tudi njegov telesni stražar. FOTO: Profimedia

Z 51 leti Djumin pripada mlajšemu krogu ljudi, ki so naklonjenemu Putinu. Prav njegova pot od telesnega stražarja do pomembnih državnih funkcij je spodbudila ugibanja, da so ga morda že določili za Putinovega naslednika. 

S Putinom se družita tudi zasebno, pogosto naj bi skupaj igrala hokej na ledu, nekateri so ga zato tudi že zbadali, da je njegova naloga na ledu, da Putinu omogoči doseganje zadetkov.