Tujina

Ruski polkovnik kradel motorje Putinovih T-90

Moskva, 29. 04. 2023 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden izmed ruskih polkovnikov naj bi vojski ukradel več motorjev za sestavo najnovejših ruskih tankov T-90 in jih nato prodal na črnem trgu. Skupna vrednost odtujenih strojev je ocenjena na 20,5 milijonov ruskih rubljev oziroma na približno 234.000 evrov. Če bo spoznan za krivega, ga čaka do 10 let zapora.

Ruski preiskovalci trdijo, da je pripadnik njihove vojske Aleksander Denisov ukradel več motorjev, ki so bili namenjeni za sestavo novejše generacije ruskih tankov T-90.

Častnika so že poslali v pripor, proti njemu pa vložili obtožnico. Z njo ga obtožujejo, da je med novembrom leta 2021 in aprilom leta 2022 ukradel sedem tankovskih motorjev V-92C2, s tem pa vojsko oškodoval za približno 20,5 milijonov rubljev (približno 234.000 evrov).  Če bo na sojenju spoznan za krivega, mu grozi 10-letna zaporna kazen. 

Denisov se je sicer že na zaslišanju izrekel za nedolžnega, isto trdijo tudi njegovi odvetniki, ki so na odreditev pripora vložili pritožbo. Rusko sodišče ji ni ugodilo. 

Ruski tank T-90 na frontni črti.
Ruski tank T-90 na frontni črti. FOTO: Twitter

Odkar je Rusija začela vojno v Ukrajini so sicer poročila o razširjeni korupciji in kraji med Putinovimi vojaki razširila. Poleg omenjenega dokumenta so se v tem času razširila tudi poročila, ki so ruske vojake obtoževala preprodaje goriva za tanke na črnem trgu, pa tudi preprodajo vojaške opreme. 

Ravno v začetku aprila je rusko sodišče šest ruskih logistov obsodilo za več kraj letalskega goriva. S prodajo tega goriva na črnem trgu naj bi vojaki zaslužili več milijonov rubljev (en milijon rubljev je približno 11.200 evrov). Za podobno tatvino kot Denisovu pa so sicer drugi skupni vojakov iz Rusije sodili tudi leta 2019, ruske medije povzema Insider.  

Peščica T-90, glavnina pa modeli iz druge svetovne vojne

Ruski T-90 veljajo za najbolj napredne modele ruskih tankov, a je po navedbah raziskovalne skupine Orxy njihovo število zaenkrat še precej nizko. Rusija naj bi jih leta 2021 imela le deset. Hkrati skupina dodaja, da tehnologija ni nova, saj naj bi bili zasnovani podobno kot model T-72, a opremljeni z dodatno tehnologijo in bolj močnim orožjem.

Direktor svetovalne agencije Defence Express Serhiy Zgurets tanke T-90 kot zanimive označuje predvsem zaradi njihovega sistema nadzora, s katerim so ruske sile lahko nekoliko izboljšale avtomatizacijo med samo bitko. T-90 Sestavlja ga tudi zaščita pred termalno zaznavo in radarji.

Raziskovalna skupina Orxy ocenjuje, da naj bi Rusija v zadnjem letu na ukrajinski fronti skupaj izgubila skoraj 2000 tankov. To naj bi bila približno polovica vseh ruskih tankov pred invazijo. 

Po ocenah The Economista pa Rusiji tankov očno primanjkuje, sploh zato ker v državi obratuje le ena tovarna za njihovo proizvodnjo. Na fronto tako pošiljajo tudi modele iz časa druge svetovne vojne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou