Tujina

Rusija se po 'avanturi Kursk' ne želi pogovarjati, Zelenski želi zadržati pridobitve

Kijev/Moskva, 19. 08. 2024 07.55 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., N.Š.
Komentarji
769

Ko je Ukrajina svoje rezerve preusmerila v napad na Kursk, so v kijevskem generalštabu upali, da bo Rusija morala tja za zaustavitev nenadnega ukrajinskega preboja poslati svoje enote iz Donbasa. To se večinoma ni zgodilo, še več, Rusija je okrepila pritisk na južnem delu doneškega bojišča in hitro napreduje proti strateškemu vozlišču Pokrovsk, od katerega je oddaljena le še nekaj kilometrov. Medtem zadnji komentarji ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega kažejo, da si bo Ukrajina prizadevala obdržati svoje pridobitve v Kursku pred morebitnimi pogajanji o koncu vojne.

Ukrajinska ofenziva v ruski regiji Kursk se nadaljuje, po uvodni zmedi, ki so jo Ukrajinci vnesli v ruske vrste in informacijski megli, pa se počasi oblikuje jasnejša slika frontne linije. Kot poroča ukrajinski vojnoanalitični kolektiv Deep State Map so njihove sile "osvobodile Apanasivko, Snagost, Otrubo in napredovale v Olihvki." Kot je znano že nekaj dni, je gospodarsko pomembna Sudža, kjer se nahaja plinsko vozlišče, v rokah ukrajinskih sil, ruske enote pa naj bi bile prisotne zgolj na jugovzhodnem obrobju mesta ali v njegovi neposredni bližini. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je v nedeljo v večernem nagovoru pohvalil ukrajinske vojake in prvič navedel tudi konkreten cilj njihovega vdora v Rusijo. "Ustvariti tamponsko območje na ozemlju agresorja," je dejal. Obenem je ponovil poziv zahodnim zaveznicam k hitrejši dobavi orožja in streliva.

Rusi na drugi strani poročajo, da razmere v Kursku še vedno napete, vendar naj bi rezervam uspelo stabilizirati položaj na fronti, še vedno pa kritizirajo slabo komunikacijo med enotami ter opozarjajo, da je Ukrajincem uspelo delno pohabiti rusko logistiko čez reko Sejm s pomočjo sistema Himars. Pri tem so ruski viri objavili tudi posnetke domnevno treh uničenih Himarsov, ki so jih Ukrajinci vključili v ofenzivo, njegove sestrske različice M270 ter dveh protiletalskih baterij Patriot ter Iris-T. Kakšen je dejanski obseg škode napadov z balističnimi sistemi Iskander ni mogoče neodvisno preveriti.

Ruski Rybar ugotavlja, da je bila škoda pri enem od dveh napadov na sistem Patriot verjetno majhna, saj kasetna bojna glava ni povzročila vidnih detonacij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guardian medtem poroča, da je Ukrajina uničila tretji most čez reko Sejm. Po navedbah ruskih uradnikov je bil most v vasi Kariž ponoči poškodovan zaradi ciljanega ukrajinskega "obstreljevanja". To je bil zadnji večji prehod na tem delu fronte, potem ko sta bila v petek in soboto uničena dva mostova vzhodneje čez isto reko.

Ukrajinske oborožene sile so zdaj pripravljene na prodor z obstoječega mostišča okoli ruskega mesta Sudža, ki so ga zavzeli pred dvema tednoma med presenetljivo ofenzivo. Prizadevajo si obkrožiti ruske enote – nekatere med njimi so naborniki –, ki so obtičale južno od reke v okrožju Korenevski.

Če bo operacija uspela, bo Ukrajina pridobila še 700 kvadratnih kilometrov ruskega ozemlja. Rusija je medtem postavila zasilne mostove čez reko, da bi oskrbovala svoje sile, vendar so ti ranljivi, saj so na dosegu sistemov Himars.

"Razmere so tam grde," je za Guardian povedal visoki ukrajinski uradnik. "Rusi so poslali dodatne enote. Nekateri so sposobni, nekateri ne. Rusi so ugotovili, da je zelo težko ponovno zavzeti izgubljeno ozemlje."

Ukrajinski vrhovni poveljnik Oleksandr Sirski je vodil hitro akcijo, njegove enote pa so bile nenehno v gibanju, je dejal uradnik. Želel se je izogniti vkopani "pozicijski vojni", podobni tisti, ki poteka v vzhodni Ukrajini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusi v Nju Jorku, fronta v Donecku se krha

Kljub ukrajinski ofenzivi v Kursku pa Rusija krepi pritisk v Donbasu. V zadnjih 24 urah so dosegli breg reke Vovča in zasedli pet ukrajinskih vasi. Pri tem so se na manj kot tri kilometre približali kraju Selidovo, ki je v času bitke za Avdejevko služil kot logistična točka. Ruske sile napredujejo v več smereh vzdolž železnice, ki poteka od kraja Očeretino proti strateško pomembnemu Pokrovsku, glavnemu ukrajinskemu vozlišču v južnem delu regije Doneck. Trenutni prednji položaji ruskih sil se nahajajo zgolj okrog 10 kilometrov od Pokrovska. Po padcu Avdejevke februarja letos so ruske enote napredovale za dobrih 25 kilometrov proti zahodu.

 Ruski kanali poročajo, da so njihove sile pri Selidovem prevzele kontrolo nad avtocesto E50, ki od Pokrovska pelje proti Pavlogradu in reki Dneper. Ta je sicer za Ruse, kljub preboju fronte, še vedno zelo oddaljena.

Ruska vojska v Donbasu
Ruska vojska v Donbasu FOTO: AP

Vodja vojaške administracije v Pokrovsku Serhij Dobriak je prebivalce mesta pozval k evakuaciji in dejal, da se razmere "zgolj poslabšujejo ter da ne bodo boljše". Težavo, ki jo Ukrajina na tem odseku fronte ima, je povzročila odločitev generalštaba, da proti Kursku pošlje nekaj brigad, ki so sicer zadrževale oz. upočasnjevale ruski prodor proti zahodu.

V sosednjem Mirnogradu – zdaj le nekaj kilometrov od frontne črte – je ostalo manj kot 16.000 ljudi. Zaprle so se banke, lekarne, trgovine in tržnice ter vse organizacije in ustanove. Zapira se tudi mestna bolnišnica, z izjemo nekaj zdravnikov, ki zdravijo ranjence.

Neposredni ruski napad na Pokrovsk bo zapletel poskuse Ukrajine, da obrani Donbas. Rusi so blizu zavzetju avtoceste, ki povezuje Pokrovsk z nizom večjih mest na severu, vključnos Kramatorskom in Slovjanskom.

Nekaj kilometrov vzhodno, v žepu, ki se oblikuje okrog mesta Toretsk, pa v nedeljo padlo mesto Nju Jork. Gre za naselje 38-kilometrov severovzhodno od Donecka, ki je pred vojno štelo okrog 10.000 prebivalcev. Do leta 2021 se je imenovalo Novohorodske, ko so ga ukrajinske oblasti sklenile preimenovati in mu nadeti ime iz 19. stoletja. V njegovi bližini je od leta 2014 potekala fronta z močno utrjenimi položaji. Viri z obeh strani poročajo, da so ruske sile prevzele nadzor nad mestom in z vzhoda vstopile v sosednji Toretsk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelenski je mednarodne partnerje Ukrajine medtem znova pozval, naj pospešijo dostavo orožja. Pozval je tudi ZDA, Združeno kraljestvo in Francijo, naj sprejmejo ključne "odločitve" - torej odpravo omejitev glede uporabe zahodnega orožja dolgega dosega proti strateškim letalskim bazam in drugim vojaškim ciljem v Rusiji.

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Keira Starmerja je dejal, da je britanska podpora Kijevu neomajna. "Premier ostaja absolutno odločen v svoji podpori Ukrajini," so sporočili. A dodali, da prepoved uporabe britanskih raket Storm Shadow znotraj Rusije ostaja.

Zadnji komentarji Zelenskega kažejo, da si bo Ukrajina prizadevala obdržati svoje pridobitve v Kursku pred morebitnimi pogajanji o koncu vojne. Pomočnik ruskega predsednika Jurij Ušakov je sicer dal vedeti, da Moskva ni pripravljena na mirovne pogovore - zaradi, kot je dejal, ukrajinske "avanture Kursk". 

KOMENTARJI (769)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lion91
20. 08. 2024 12.30
Kitajska je namreč s 15. septembrom uvedla nadzor nad izvozom antimonovih kovin, rud in oksidov. Ker pa je leta 2023 Kitajska predstavljala skoraj polovico svetovne proizvodnje antimonove rude, ZDA pa so največji kupec, ni težko ugotoviti, koga bodo omejitve najbolj prizadele. Uporablja se tako v protioklepnih izstrelkih in sledilnih nabojih kot v očalih za nočno opazovanje, laserskih namerilnikih, komunikacijski opremi in celo v komponentah jedrskega orožja. Kitajska ima največje znane zaloge trdnega, toplotno in korozijsko odpornega materiala na svetu, ki se ponaša s 640.000 metričnimi tonami leta 2023. Rusija je druga s 350.000 tonami.
PARTIZAN PEPE
20. 08. 2024 10.06
+1
Nikoli in je NIKOLI ne bodo ker so kakice
patogen
20. 08. 2024 10.10
NOB je za Ruse Pepe. Že od nekdaj. Glavni štab je bil v kremlju.
JAZsemTI
20. 08. 2024 09.44
+3
Kdaj jso zahodnjaki nazadnje porazilli Rusijo?!
patogen
20. 08. 2024 09.46
-6
patogen
20. 08. 2024 09.47
-4
Pa Finska 1918, pa Baltske države 1919, pa Poljska 1922.
biggie33
20. 08. 2024 09.24
+5
So rekli, da bo Rusija kmalu bankrotirala, zdaj pa ZDA in Nemčija v recesiji..
patogen
20. 08. 2024 09.42
+2
Ja uresničuje se napoved vašega Karla Marxa, da kapitalizem propada. On je konec napovedal za leto 1848 pa se je agonija malo podaljšala.
UtisanBimbambom
20. 08. 2024 09.45
-2
Nemcija v recesiji? Ki te? Kaj lazes? Ti je lazje?
ivan res grozni
20. 08. 2024 10.05
+2
armenius
20. 08. 2024 09.15
+1
tule mrgoli rusov, čimprej stran
patogen
20. 08. 2024 09.43
+2
Gre za dober način njhove identifikacije. Se pa je pri aferi vohun pokazalo, da tudi v zapore hodijo na obiske.
Aijn Prenn
20. 08. 2024 10.17
+1
To niso rusi, to so uni, ki mislijo, da je putin njihov brat.
biggbrader
20. 08. 2024 09.14
-4
Ruska "špecialna operacija" in "ukrainska avantura" sta si precej podobni. Upam da Ukrainci kmalu zasedejo Moskvo ! Da bo EU do Sibirije !
nopino
20. 08. 2024 09.17
+3
Bigg, ali si pod ukrajinci mislil Nato, ZDA in EU?
Najpametnejši
20. 08. 2024 09.05
-2
Rusi imajo po mojem problem v tem, da so v zgodovini napadli, grozili itd. veliko držav s katerimi mejijo in zato imajo z nekaterimi dokaj slabe odnose. Ne rečem, da se ne trudijo tega izboljšati, ampak bi se morali zamisliti nad situacijo in se prizadevati za mir. Ker drugače jih bo večina držav izolirala. Situacijo pa s pridom izkoriščajo "nekatere" države in si s tem polnijo žepe.
patogen
20. 08. 2024 09.44
-1
Rusija je v 150 letih napadla prav vsakega svojega soseda, s katerim je mejila. ali meji.
Zivo
20. 08. 2024 10.06
+1
Po koncu 2. SV je bilo na planetu kakšnih 280 vojaških konfliktov in vojn. ZDA so bile vmešane v okoli 220 konfliktov, zrušile so 80 demokratično izvoljenih vlad (to je nedavno povedal Robert Jr. Kennedy), nezakonito napadle in uničile več držav, Clintonova in Obama sta talo rekoč ustanovila ISIS, ZDA so ustanovile islamske skrajneže talibane, napadle majhno državico Grenado in kjer se je le dalo uničevale demokratične in revolucionarne procese. S trgovinkimi sankcijami marsikatero državo spravile v bedo (Kuba, Venezuela) itd. Rusija je po vojni bila vmešana le v okoli 30 konflikotov. Sicer pa katere države, ki mejijo na Rusijo , so Rusi napadli? Bila je intervencija na Madžarskem in na Češkem (to ni napad) in v Afganistanu, kjer jih je na pomoč poklicala tedanja izrazito sekularna vlada, da jim pomaga uničiti islamske skrajneže talibane. Če ZDA ne bi podpirale talibanov, bi danes bil Afganistan sekularna država .
Zivo
20. 08. 2024 10.09
+1
Patogen, ZDA so bile pred 250 leti sestavljene iz 13 državic. Z napadi in iztrebljanjem so se potem razširile na 3/4 kontinenta. Napadale in uničevale so vse po vrsti. Celo Havaje so dobile s prevaro. Podpirale so vse fašistične in tudi komunistične režime v J. Ameriki , ki so bili poslušni. EU je še vedno okupirana s strani ZDA, saj je tu okoli 400 njihovih baz in okoli 170.000 vojakov. Če bi veljala recipročnost, bi tudi EU imela vojake in baze v ZDA,
patogen
20. 08. 2024 10.11
-2
Od teh 280 vojaških konfliktov, jih je 280 sprožila Rusija s svojimi podrejenimi komunističnimi partijami po svetu.
patogen
20. 08. 2024 10.16
-1
Ljudstva Kamčatke so sama prosila Moskvo, naj jih zavzame in asimilira, ali uniči.
Zivo
20. 08. 2024 11.08
+0
Ljudstva kamčatke so še vedno tam v istem številu, oziroma še dosti več jih je, kot jih je bilo pred 250 leti. Število domorodcev na kontinetu Amerika pa se je zmanjšalo za okoli 100 milijonov, tako pravi ZDA zgodovinar David E. Stannard v publikaciji Ameriški holokavst.
Zivo
20. 08. 2024 11.11
+1
ZDA so ubile več kot 20 milijonov V 37 državah od druge svetovne vojne Avtor: James A. Lucas, 27. november 2015
Zivo
20. 08. 2024 11.17
+2
Daleč največji ubijalci so Britanci . Ekonomski antropolog Jason Hickel in njegov soavtor Dylan Sullivan sta v ugledni akademski reviji World Development objavila članek z naslovom »Kapitalizem in skrajna revščina: globalna analiza realnih plač, človeške višine in umrljivosti od dolgega 16. stoletja«. Britanski imperij je v 40 letih pobil 165 milijonov Indijancev: kako je kolonializem navdihnil fašizem Znanstvena študija je pokazala, da je britanski kolonializem v Indiji med letoma 1880 in 1920 povzročil približno 165 milijonov smrti, hkrati pa je ukradel bilijone dolarjev bogastva. Globalni kapitalistični sistem je temeljil na evropskih imperialnih genocidih, ki so navdihnili Adolfa Hitlerja in pripeljali do fašizma.
armenius
20. 08. 2024 09.05
+3
dajte no popiči, ne brišite samo tistih komentarjev ki niso v prid rusom
PARTIZAN PEPE
20. 08. 2024 08.57
+3
Upam da bodo razni Patogeni in podobni ljubitelji Amerov prvi v bojni črti....da bo pol mir
patogen
20. 08. 2024 09.41
+2
Lion91
20. 08. 2024 12.20
+0
PARTIZAN PEPE
20. 08. 2024 08.56
+3
Sploh se ne zavedate kaj nas čaka, ko takole klečeplazno sledimo nori politiki kvazi EU
Zivo
20. 08. 2024 08.53
+1
pred nekaj dnevi je Hollywoodska legenda Oliver Stone imel intervju s znanim švicarskim novinarjem o Putinovi zdravi pameti, propadu Evrope in norosti ZDA. Priporočam ogled in poslušanje vsem, ki bi radi poglobljeno vedeli, zakaj je do vojne prišlo.
biggbrader
20. 08. 2024 09.16
+3
Do vojne ne bi prišlo, če usekani USA demokrati ne bi podpirali vojaške industrije in če bi USA vodil Trump. To sedaj ve že vsak normalen svetovljan.
patogen
20. 08. 2024 08.45
-3
Za Sančo pansota ki jaha osla po portalu. T.i. Savedro pa odgovor na pamfletek. Danska je imela 5000 mrtvih med drugo vojno. Na 2,9 milijona prebivalcev. Bila je med zmagovalkami druge svetovne vojne. Angleži so ji ponujali južni Schleswig, ki ga je izgubila v vojni s Prusijo 1864. Ozemlje skoraj do Hamburga. Danska je vsled dobrih odnosov s sosedi to odklonila. Slovenija, je imela 99.700 mrtvih po zadnjem popisu med drugo vojno, na 1,5 milijona prebivalcev. Angleži ji niso ponujali nič. Kaj loči Dansko in Slovenijo? Da Danska ni imela ljudske vstaje in revolucije ter sosledja nasilnih dogodkov, represalij ter državljanske vojne. Sedeli so doma in čakali konec vojne, pa čeprav so bili leto dlje okupirani, kot takratna Dravska banovina. Bo šlo v glavo Sančo?
Zivo
20. 08. 2024 09.59
+0
Če ne bi bilo NOB tudi Slovenije v takšni obliko kot je danes ne bi bilo. Hitler ni obsodil Dance na iztrebljanje, Slovanom je namenil iztrebljanje. Danska je bila država s urejenimi mejami, Slovenija ni bila sploh država. V Sloveniji je bila kolaboracijska vlada pod Rupnikom in njegovimi vojaki, ki so prisegli Hitlerju, na Danskem niso prisegli Hitlerju. Če ne bi bilo NOB , bi nas ''osvobodili'' Sovjeti in Rapalska meja bi obstala. Nihče ne bi s prstom mignil, da bi jo spremenili. Bo šlo v glavo zastrupljevalec (patogen)?
patogen
20. 08. 2024 10.14
Dobiš nemški potni list, pa si obsojen na iztrebljenje ali kako? Potem je tisoče gastarbajterjev čez 20 let bilo obsojenih na iztrebljenje, saj so si vsi prizadevali za nemški potni list? Bila pa je prisega v slovenščini, slovenski fantje so potem 45 let prisegali Beogradu v tujem jeziku.
Cervantes Saavedra
20. 08. 2024 12.44
za nepripravi pato: Res si uboga duša, ki se izvija kolikor more. A ne gre proti zgodovini. Slovenci iz sp. Štajerske in Gorenjske (takrat primenovali v Južno Koroško, si moreš misliti!?) so pod grožnjami morali prevzeti nemško državljanstvo, tujejezične šole, tuj jezik..., s tistim "nemškim potnim listom" pa so smeli v smrt na vzhodno fronto. Gastarbajterji niso šli v povojno Nemčijo v smrt. Bo šlo? Dvomim, da kaj gre v segreto glavo pod Sančovim sedlom. In tisti izdajalski domobranci so prisegali okupatorju s sedežem v drugi državi, čisto vseeno, v kakšnem jeziku. Jim pa je poznavanje slovenskega jezika prav prišlo za izdajanje sonarodnjakov. A tebi je slednje generalno všeč ali samo tu in tam? Odgovor na to? Ga imaš? Mmm? Morda le muu?
Cervantes Saavedra
20. 08. 2024 13.11
Z nepripravi pato: Res Sančo po portalu jaha osla, ki je svojčas bil nepripravi šetač, zdaj patogen. Po oslovsko tišči glavo v pesek, otovorjen s Sančovim sedlom. - Omenjal si bil Norveško, dobil med dolga ušesa zaslužen argumentiran odgovor, pa si hitro obrnil zgodbo na Dansko. Uboga para si, ki slaboumno beži pred dejstvom, da Hitler ni obsodil germanskih narodov na uničenje, slovanske je. Odtod njihovi (Slovenija, Poljska, Češka...) krepkejši upori. Niti muksneš ne o tem. – Sloveniji Angleži res niso ponujali nič, dobila pa je z lastnimi močmi Primorsko do morja (in še premalo). Da ni bilo našega upora, bi Angleži tu našli kvizlinško ljublajn sko vlado s svojimi domobranci, nemškimi plačanci. Aja, ti si torej generalno ali le občasno zoper odpore domačega prebivalstva protiv okupatorje? Tvoj odgovor na slednje? Mmm? Muu? – In nič ne muskneš na vprašanje, zakaj so ljubljanski desničarji + RKC med 2. svetovno vojno kolaborirali z zločinskimi nacističnimi delavskimi socialisti!? Mmm? Muu? Niti na eno vprašanje ne zmoreš pametno odgovoriti! Res je hudo po Sančovim sedlom!
patogen
20. 08. 2024 13.11
Seveda niso vzeli pod prisilo pasoša. Ogromna večina, je bila vesela, da se je rešila pasoša srbskega kralja. Po vojni so s temi papirji 1000 in 1000 bežali čez mejo in dobili pasoš ZRN. Predvsem iz Spodnje Štajerske. Če bi lepo sedeli doma, tako kot Danci, pa bi bilo vojne v isti sekundi konec, kot jo je bilo sicer Sančo. Lepo je s tujim po koprivah Sančo. Ker tega partija ni storila, tako kot Danska partija, jih je umrlo 82.000 če odštejem mobilizirance, pa vojne žrtve. Cena Revolucije in Ljudske vstaje Sančo. Bo šlo?
Cervantes Saavedra
20. 08. 2024 13.23
Za nepripravi pato: A ne razumeš dobro slovenščine? Ali je problem tvoja predelava informacij v segretih možganih pod Sančovim sedlom? - Kdor ni zaprosil za pasoš (po metodi ABC, vsi niso smeli), je grozil izgon njegove družine kot se je to zgodilo nekaj desettisočem štajerskim Slovencem. Bo šlo? Ne bo. – In nikakor ne uspeš prežvečiti podatka, da je Hitler namenil uničujočo usodo slovanskim narodom, ne germanskim (norveškemu, danskemu..., koga boš še v paniki dodatno omenil?). Mmm? Muu? – In vztrajno spet nič o ruski fronti, kolaboraciji ljubljanske desnice + RKC z delavskosocialističnimi okupatorji...
Medo1964
20. 08. 2024 08.33
-5
Pri vsem porocanju je najbolj zalostna ugotovitev, da administrator dopusca zelo ocitne proruske sovrazne govore,,, zalostno res
armenius
20. 08. 2024 09.03
-1
ne se sekiratz, saj veš da so levičarji vsi rusofili
hanson
20. 08. 2024 08.05
+4
rusi so pač pustili ukrijem mal veselja kot pri kartanju je treba nasprotniku pustiti vske tolko da zmaga eno partijo da spet dobi veselje do igre nato pa ga je treba obrati do kosti !
biggbrader
20. 08. 2024 09.18
+2
Za malo veselja so izselili že okoli 200.000 prebivalcev.
kryptix
19. 08. 2024 21.59
+4
Medo1964
20. 08. 2024 08.29
-3
kryptix
19. 08. 2024 21.59
+6
Posteni
20. 08. 2024 08.30
-3
myomy
19. 08. 2024 21.56
+16
Neizvoljeni diktator Zelenski je zaprl meje za vse moške. Demokratično izvoljeni ruski predsednik Putin pa pušča meje odprte. Razlika med ukrajinsko diktaturo in rusko demokracijo je več kot očitna.
MasteRbee
19. 08. 2024 21.59
+0
Ne vem kaj bo če se izenači število napadov raket, dronov Moskve in Kijeva?
Medo1964
20. 08. 2024 08.30
-1
,,, ti si ocitno zelo pod vplivom substanc,, kajne?
biggbrader
20. 08. 2024 09.19
Nič drugače ni pri Putinu. Generali so vpoklicali rezervne sestave in mladino; zelo žalostno.
MasteRbee
19. 08. 2024 21.53
+6
Nemško gospodarstvo? Gospodarske krize ni bilo 16 let, eden daljših ciklov. Danes vse skupaj sovpada z elektrifikacijo voznega parka. Bo nekaj recesije, vojna pa gre samo v plus.
Lion91
19. 08. 2024 21.52
+11
Ukrajinska vojska ne more več uporabljati nekaterih oborožitvenih sistemov, ki jih je dobavila Nemčija, ali pa jih lahko uporablja le v omejenem obsegu, piše časnik Bild.
kryptix
19. 08. 2024 21.52
-11
Rusija ima 3miljonov vojakov? Haha 3m kanonfutra ja. Spomnite se vase bivse drzave Kako je bilo: vsi za tita, Tito za sebe🤗
kryptix
19. 08. 2024 21.54
+7
Vec zensk v rusiji zna primit za orozje kot ima slovenija, hrvaska, srbija, grcija vojakov.
Roso
20. 08. 2024 08.17
+13
kryptix ; Kar se tiče Rusov se vidi da ti je zgodovina neznana (npr. na koncu vojne l.1814 so bili v Parizu , l.1945 pa v Berlinu če ne veš) kar se tiče Tita pa ima vsak beden SLO politik ( oz. njegova družina), ki je zapravil slovensko gospodarstvo ,banke ( nič več ni naše SLO ) in ozemlje ( Piranski zaliv , Medmurje) po l.91 ima več premoženja kot ga je Tito zapusil svojim potomcem (torej skoraj nič ker je skoraj vse svoje premoženje proglasil za državno ) . Pišeš pač "šank" neumnosti , primerne osebi .
biggbrader
20. 08. 2024 09.20
To pa res, ker Rusinje popijejo precej manj vodke !