Tujina

11 mrtvih v piceriji: aretirali domačina, ki naj bi pomagal izvesti napad

Kramatorsk , 28. 06. 2023 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.B., M.P.
Komentarji
0

V ruskem raketnem napadu na mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine je bilo v torek ubitih najmanj 11 ljudi, vključno s tremi otroki, več deset oseb pa je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. Ruski izstrelki so zadeli restavracijo in nakupovalno območje, kjer je bilo v času napada veliko civilistov. Ukrajinska protiobveščevalna služba je med preiskavo odkrila domnevnega ruskega vohuna, domačina, ki naj bi pomagal pri raketnem napadu.

Ukrajinska državna služba za izredne razmere DSNS je na Telegramu sporočila, da so reševalci do 7.00 po lokalnem času izpod ruševin potegnili osem trupel, vključno s trupli treh otrok. Pozneje je služba sporočila, da je število mrtvih naraslo na 11. Po besedah tiskovne predstavnice DSNS so pod ruševinami še trije ljudje, katerih iskanje se nadaljuje.

Dva umrla otroka sta bila stara 14 let, po navedbah mestnih oblasti naj bi šlo za dvojčici. Poleg tega sta umrla še 12-letni otrok in 17-letno dekle. Po navedbah kijevske nacionalne policije je bilo ranjenih najmanj 61 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pod ruševinami so še vedno ljudje, saj gre za veliko restavracijo," je dejal belgijski novinar Arnaud De Decker, ki je bil v restavraciji le nekaj minut pred napadom. Po njegovih besedah so se davi izpod ruševin še vedno slišali kriki ljudi, v času napada pa naj bi bilo v objektu do 80 strank in članov osebja.

Napad na središče Kramatorska se je zgodil v torek zvečer na območju, kjer so tudi stanovanjske hiše. Posnetki na družbenih omrežjih kažejo precejšnjo škodo na stavbah, od katerih so se nekatere spremenile v ruševine. Ruske sile naj bi poleg tega napadle tudi bližnjo vas.

Pred napadom naj bi posnel lokacijo in posnetke posredoval Rusiji

Ukrajinska protiobveščevalna služba (SSU) je kasneje sporočila, da je aretirala moškega, ki naj bi pomagal pri vodenju raketnega napada. Gre za domačina na območju, ki je trenutno v njihovem pridržanju. "Kot kažejo informacije preiskave, je sovražni agent prebivalec Kramatorska in uslužbenec lokalnega podjetja za transport plina," so sporočili.

Domnevni ruski vohun, ki naj bi pomagal pri napadu
Domnevni ruski vohun, ki naj bi pomagal pri napadu FOTO: SSU

Pojasnili so, da gre za spečega agenta, ki da ga je aktiviral glavni direktorat generalštaba ruskih oboroženih sil. 27. junija naj bi mu bilo naročeno, naj preveri, ali je restavracija odprta, in naj evidentira prisotnost obiskovalcev v njej. Slednje naj bi tudi naredil - moški naj bi posnel videoposnetke zgradb in avtomobilov v bližini, te pa naj bi nato posredoval ruski vojaški obveščevalni službi, pravi SSU. Agent naj bi ob tem Rusiji posredoval tudi koordinate lokalne kritične infrastrukture in javnih območij, z informacijami o koncentraciji civilistov.

"Ruskemu agentu bodo zagotovo sodili na ukrajinskem sodišču. Pridržanje pa naj bo tudi signal vsem ostalim, ki delajo za Rusijo. Kazen je neizogibna," so zagotovili ob delitvi fotografije aretiranega moškega, ki so mu sicer zameglili obraz. "Poteka preiskava, s katero bodo ugotovili vse okoliščine kaznivega dejanja in osumljenca ter vse vpletene privedli pred sodišče," so še dodali.

Napad terjal največje število žrtev od aprila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu dejal, da je napad dokaz, da si Rusija zasluži "le poraz in sodišče, pravična in zakonita sodišča za vse ruske morilce in teroriste". Napad je obsodila tudi Bela hiša.

Iz Kremlja so medtem sporočili, da ruske sile v Ukrajini napadajo le vojaške cilje. "Napadi se izvajajo le na objekte, ki so tako ali drugače povezani z vojaško infrastrukturo," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in poudaril, da Rusija civilne infrastrukture ne napada. Restavracija je bila sicer priljubljena med vojaki, novinarji in humanitarnimi delavci.

Napad je terjal največje število smrtnih žrtev od aprila, ko je v ruskem raketnem napadu na stanovanjsko stavbo v mestu Uman v osrednji Ukrajini umrlo 23 ljudi, med njimi trije otroci. V Kramatorsku, ki je bil že večkrat tarča ruskih raket, so zadnji obsežnejši ruski napad zabeležili aprila lani, ko so rakete zadele železniško postajo in pri tem ubile 63 ljudi, navaja BBC.

Mesto, ki je imelo nekoč 150.000 prebivalcev, je sicer zadnje večje mesto pod ukrajinskim nadzorom na vzhodu države in pomembno logistično središče ukrajinskih sil. Od fronte je oddaljeno le okoli 30 kilometrov.