Tujina

Ruska čistka na obrambnem ministrstvu se nadaljuje: aretirali nekdanjega namestnika

Moskva , 26. 07. 2024 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruske varnostne službe so sporočile, da so zaradi korupcije aretirali nekdanjega namestnika obrambnega ministra Dmitrija Bulgakova. Gre za še eno odmevno vojaško aretacijo v zadnjih mesecih, ko so zaradi podkupovanja, goljufij in zlorab položajev aretirali že sedem visokih vojaških veljakov.

Bulgakova je varnostna služba FSB pridržala v Moskvi in zanj odredila pripor, dokler se ne začne sojenje, so skope podrobnosti razkrili v ruskem preiskovalnem odboru. 

Bulgakov je bil namestnik obrambnega ministra skoraj 15 let, med letoma 2008 in 2022, ko so ga razrešili. Zadolžen je bil za logistiko, čeprav je ministrstvo vmes sporočilo, da je prevzel še druge naloge, so mnogi to razumeli kot kazen za napake pri vojaškem posredovanju v Ukrajini, poroča AP. 

Dmitrij Bulgakov (levo) ob nekdanjem obrambnem ministru Sergeju Šojguu.
Dmitrij Bulgakov (levo) ob nekdanjem obrambnem ministru Sergeju Šojguu. FOTO: AP

Prejel je tudi več najvišjih vojaških in civilnih priznanj, med njimi tudi odlikovanje Ruski junak. Gre za najvišje državno odlikovanje, ki ga je prejel zaradi svojega dolgega staža zaposlenega na obrambnem ministrstvu, poroča Guardian. 

Aretirali so ga sicer le malo po tem, ko je Ukrajina v severovzhodni regiji Harkov v zadnjim času dosegla ozemeljske pridobitve. 

'Čiščenje' vojaških kadrov v Rusiji je v zadnjih mesecih vse več. Zaradi podkupovanja, goljufij in zlorab položajev so aretirali že sedem visokih vojaških predstavnikov, med njimi aprila presenetljivo tudi namestnika obrambnega ministra Timurja Ivanova, ki je bil aretiran zaradi podkupovanja in kasneje razrešen s položaja. Odšel je tudi dolgoletni obrambni minister Sergej Šojgu

Sergej Šojgu, Vladimir Putin in Dmitrij Bulgakov.
Sergej Šojgu, Vladimir Putin in Dmitrij Bulgakov. FOTO: AP

Tudi ta teden je pod drobnogledom očitno obrambno ministrstvo, saj so v četrtek aretirali še vodjo gradbenega oddelka na tem ministrstvu Andreja Belkova

Poznavalci ocenjujejo, da želi ruski predsednik Vladimir Putin zmanjšati korupcijo na ministrstvu in racionalizirati vojaško proizvodnjo. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osservatore
27. 07. 2024 14.41
+1
Jasno je, da denar ne smrdi in vojne razmere so idelano okolje za korupcijo. In Rusija in Ukrajina nista izjemi.
osservatore
27. 07. 2024 14.43
+4
Je pa seveda tudi res, da hoče imeti Putler ob sebi, za vsak slučaj, 110% lojalen kader.
lakala28
27. 07. 2024 13.23
+2
Jasno, putler konkurence ne premore. Isto kot naš ljubljeni vodja bolnik. Kdor ni z nami, je proti nam.
zrela hruška
27. 07. 2024 11.22
+4
imamo ljubitelje narave, živali, celo posamezne dele rastlin... imamo pa še posebno sorto ljubiteljev rusov! 🤣🤣
borjac
27. 07. 2024 11.09
+3
Normalno da se miza počisti , samo poglejte koliko dobrot je na mizi, Bulgakov si bo zelo dobro zapomnil "zadnje večerje", od sedaj naprej suh kruh in čaj, bi pa še dve besedi o gospodu Mihajlo Podoljak, ki je rekel da je "podpis mirovne pogodbe z Rudije podpis z hudičem", prepričan sem da je svoje sorodnike že davno poslal na Poljsko ali Nemčijo in sedaj nekaj česna, za 14 dni bi ga morali poslati v prvo linijo, in ko bi nazaj prišel, bi zagotovo drugače mislil, seveda če bi prišel nazaj, vsi govorijo o domoljubju, ampak umirajo pa drugi, ne oni niti njihovi bližnji.
zrela hruška
27. 07. 2024 11.07
+4
spet so začeli padati z višine...!! rusoljubci navalite na fronto, Putin povečal nagrado za bodoči kanonfuter! 🤣🤣
Banion
27. 07. 2024 08.28
+5
so fantj epostali pohlepni in pregloboko segli v marmelado. Končno tam korupcijo vsaj poskušajo preganjat za razliko od nas in ukrajincev
manga
27. 07. 2024 08.21
+0
Pred kratkim sem se pogovarjal z športniki iz zahodne Ukrajine.Zelo prijetne osebe in dobri ljudje,vsi po vrsti se bojijo,ne Rusov ampak strahovlade režima Volodimira Zelenskega,Koebe in drugih ameriških plačancev.Zanimivo.
anatomija
27. 07. 2024 08.48
+3
To si prebral v Ruski propagandi . Resnica pa je ravno nasprotna . So pa tvojemu opisu podobne izjave Rusov , ki so pobegnili iz nebeške dežele v gnilo Evropo
manga
27. 07. 2024 10.34
+0
Anatomija,vso bednost počutja nemočnih in vbogih Ukrajincev sem v neposrednem pogovoru začutil in slišal od njih samih v četrtek na nogometni tekmi med Olimpijo in Žitomirjem.Ne zavajaj javnosti.
Zivo
27. 07. 2024 08.09
+3
Vsaka novica o Rusiji in Putinu je napisana s negativno konotacijo. Kaj je narobe, če se odtsvlja skorumpirane uradnike? Sicer pa v Rusiji ne vlada oligarhija, iligarhija vlada v ZDA in v Ukrajini. V ZDA vlada preko svojih 50.000 lobističnih agencij od katerih je samo v Washingtonu 12.000. Ukrajina pa je tako in tako spoznana in prepozbnana kot najbolj koruptivna država v Evropi in širše.
anatomija
27. 07. 2024 08.49
+0
Ti bi si želel , da se tudi o Hitlerju piše same pozitivne stvari . Pa če prav bi bila to samo laž . V obeh primerih
Zivo
27. 07. 2024 09.42
-2
Hitlerja so porazili Rusi. Rusom je v genih antinacizem. Vska primerjava putina s Hitlerjem je samo propagandna laž Zahoda. putin je storil le to, kar bi vsak v vsaki normalni državi. Obračunal je s grožnjo Zahoda, ki je hotel postaviti svojo vojsko in razne rakete na ukrajinsko rusko mejo, zaščitil je pravice preganjanih Rusov v Ukrajini, priključil si je Krim, ki je bil stoletja rusko ozemlje, enako je storila ranjka YU s Primorsko, zašćitil je svoje strateške pomembne zadeve v Črnem morju, poskuša denacifirati Ukrajino, kjer vlada ideologija Bandere, saj je cela kopica spomenikov, ulic, trgov imenovana po tem nacističnem osebku. Pred vojno je želel samo to, da Ukrajina postane nevtralna in da se zaščitijo pravice Rusov živečih v Ukrajini. Jasno da zdaj zahteva več, ker je v tem boju umrlo kakšnih 300.000 mladih Rusov.
anatomija
27. 07. 2024 10.15
+4
Se vidi , da si bil izobražen v Sovjetskem oz. Ruskem izobraževalnem sistemu , kjer trdijo , da so samo Rusi premagali Nemce . Tam je prepovedano povedat , da je Rusija bila v paktu z Nemčijo in da je Ruska nafta poganjala Nemški vojaški stroj , ko so zavzemali zahodno Evropo in tudi ko so napadli Rusijo so letala in tanki bili napolnjeni z Rusko nafto . Tudi nikjer ne povedo , da bi Nemci že 41 leta prišli do Urala , če ne bi ZDA pošiljala tanke , topove , kamione in orožje v Rusijo. Prvi Ruski izstrelek je zadel Nemčijo leta 1945 , medtem , ko so zahodni zavezniki že od leta 1940 sistematično bombandirali Nemško industrijo in infrastrukturo , in do 1944 praktično uničila nemško letalstvo .
anatomija
27. 07. 2024 10.18
+6
Paradoks tvojemu pisanju pa je , da je Ukrajina nevtralna država in je Rusija napadla nevtralno državo . Ideologija Bandere je bila samostojna Ukrajina , ne pa nacizem , kot ga označuje Ruski nacizem . Bandera je bil od leta 1942 zaprt v Nemških zaporih in taborišču , ker je zavrnil sodelovanje z Nemci . Da ga označijo za nacista pa je delo Rusov , ker so se tako hoteli znebiti in zatreti težnje Ukrajincev za samostojnost
anatomija
27. 07. 2024 10.22
+5
V Ukrajini umirajo predusem Ruska narodna manjšina , ki jo Putin pošilja v juriše kot topovska hrana in Rusi v Ukrajini so imeli še leta 2022 več pravic kot Ukrajinci nad katerim Jezikom so Rusi 300 let delali genocid , kot Fašisti nad našimi Primorci med obema vojnama
manga
27. 07. 2024 10.36
-2
Anatomija,Adolf Hitler je tvoj vzor in ga pripisovati naciji ki je za uničenje tega monstruma žrtvovala 27 milijonov ljudi je absurdno in sramotno.
anatomija
27. 07. 2024 13.05
+3
ni jih žrtvoval Hitler . Žrtvovali so jih Rusi , ki jim niso dovolili , da se civilisti umaknejo pred Nemci in zapustijo območje spopadov . Absurdno je , da je samo pripadnikov rdeče armade umrlo toliko , kot vseh sodelujočih vojakov skupaj v Evropi in Aziji vključno z Nemci in Japonci kar kaže na genocid nad lastno vojsko . Vsaka normalno država bi se tega sramovala in skrivala podatke kot pri golodomoru , ne pa se hvalila s tem . Pol so pobili sami Rusi tiste vojake , ki so se hoteli umakniti .
asdfghjklč
26. 07. 2024 21.59
+0
Baje, da rusija spet viša obrestno mero ... le kako in čemu, če pa baje putler pravi, da je država zelo uspešna? Še malo, pa bodo imeli tako inflacijo, da bo groza ... naj že dajo te svoje ruble v trgovanje, če upajo ... Prazinjo se jim zaloge, zato se pa tudi viša inflalcija, ker jo vedno težje držijo z rezervami. Rusija bo klecnila, če kmalu ne bodo končali vojne ... Tako kot je razpadla zaradi vojne v Afganistanu in zaradi hladne vojne američani, tako bo tudi zdaj razpadla ... Na dolgi rok grejo v tej vojni po isti poti, kot so šli v 80-ih prejšnjega stoletja ... ko so zaradi napenjanja porabili vse rezerve proti američanom, sledil je pa razpad SZ-ja.
Zivo
27. 07. 2024 08.21
+2
Se ti ne zdi, da si le smešen nakladač? Od samega začetka specialne operacije, so mnogi predvidevali in seveda močno želeli, da Rusija gospodarsko kolapsira. Saj to je bil eden od ciljev te vojne, ki so jo zakuhale ZDA. Vendar je v Rusiji bila dosežena gospodarska rast, medtem, ko je bila EU skoraj v recesiji. Rusija ni zadolžena, za razliko od ZDA, katere dolg je nepredstavljivo ogromen. Rusija ni razpadla zaradi vojne v Afganistanu. Ostala je enaka potem, ko se je njihova voijska umaknila iz Afganistana. V Afganistan so Rusi šli zato, ker jih je takratna leva , izrazito sekularna vlada poklicala na pomoč, da obračunajo s skrajnimi verskimi fanatiki talibani. Rusija bi v tem uspela, a so ZDA začele vojaško podpirati teroristične talibane, še filmski Rambo jim je pomagal. V bistvu so ZDA podprle skrajno islamistično organizacijo. Že pd 17 stoletja dalje, zahodni politiki in vojaki predvidevajo in želijo, da bi Rusija razpadla. Zato so Rusijo vedo napadali iz Zahoda. Napdli so jo vse evropske države in tudi ZDA, pa jim nikoli ni uspelo uničiti države. Tudi aktualni napadi na Rusijo se bodo tako končali. A se spomniš, kaj vse so pisali o Rusiji. Nima raket, borijo se z lopatami, primanjkuje jim čipsa, Putin je na smrt bolan in to večkrat, uparajo se ++partizani'', nimajo čipov in jih zato snemajo iz pralnih strojev, zgubili so 1/3 črnomorske flote, ubitih naj bi bilo 1 milijon ruskih vojakov in le 42.000 ukrajinskih vijakov itd. Dejstva pa kažejo, da Rusi počasi z minimalnimi žrtvami med ukrajinskimi civilisti dosegajo svoje cilje.
anatomija
26. 07. 2024 21.59
+0
Kmalu bo Putin odločalo vsem na fronti . Kot je v Nemčiji Hitler
papi1
26. 07. 2024 21.48
+2
A tile bodo v bližnji prihodnosti padli i 19 nadstropja?
Grunf1
26. 07. 2024 21.37
+5
Vsekakor je za njega bolje,da so ga aretirali,kot pa da je padel po nesreči skozi okno iz 10 nadstropja.
Timis
26. 07. 2024 21.34
+6
Kdaj pa bojo glavnega mafijaša aretirali?
Joakim
26. 07. 2024 21.31
+0
Če bi bil jaz predsednik Rusije bi prav tako zaščitil svojo več milijonsko manjšino pred maltretiranji različnih nacističnih skupin kot soi Wagner, Kraken in podobni.
Joakim
26. 07. 2024 21.06
-4
Mene je mama učila, da zmeraj treba prej pomesti pred svojim pragom. Tu pa samo Rusi in Rusi. Ukrajinci so pa kot svetniki brez greha. Ne vem zakaj vam nekako ne verjamem.
OvcjiPastir
26. 07. 2024 21.08
+9
Točno to. Pred svojim pragom, zato mi ni jasno kaj Rusi zaboga počnejo v Ukrajini.
Zmaga Ukrajini...
26. 07. 2024 21.44
+1
Hahahaha,... daj ti jokim pejt tudi moskvičem povedat kaj je tebe mama učila. Gotovo bi bilo koristno tudi zanje. Seveda bi bilo najbolje za vse, da vsak pometa pred svojim pragom.
Senca6
26. 07. 2024 20.48
+6
kaj pa vladota nebo noben aretiro?
Aijn Prenn
26. 07. 2024 21.58
+0
Shisui
26. 07. 2024 20.44
+4
Nekdo mora naj.. drugače bodo ljudje s prstom kazali na Putina.
Bolfenk2
26. 07. 2024 20.40
-6
Rusi bodo očistili vojsko nesposobnih. Kaj pa Slovenija? Naši generali in politiki še kar vztrajajo v nevarnem Natu in kupujejo v vojni dokazano popolnoma neuporabne oklepne 8 kolesnike.
Animal_Pump
26. 07. 2024 21.16
+1
Kaj so neuporabni? Še kako so uporabni...nanje se lahko namontira orožje proti dronom in pehoti, ki ga v ukrajini...niso videli še. Rheinmetall RMG 12.7 mm..strup za drone in pehoto. Nexter ARX 25: To je 25 mm avtomatski top, ki je lahko integriran na različnih vojaških vozilih. Ponuja večjo moč in natančnost pri uničevanju bolj robustnih dronov.Kongsberg Protector RWS (Remote Weapon Station): Ta daljinsko vodena oborožitvena postaja lahko sprejme različne kalibre, vključno s 7.62 mm, 12.7 mm in 40 mm granatometi. Z naprednimi optičnimi senzorji in sistemi za sledenje je idealna za ciljanje na droni. Tak da...ne govori nekaj na pamet. V NATO bomo pa ostal...čeprav vi putofilkoti sanjate, da bi šli k ruskotom za sužnje.
Professor
26. 07. 2024 20.38
+9
Po komentarjih sodeč, sploh ni težko manipulirati z narodom v eu
Rudar
26. 07. 2024 20.34
+8
Očitno 3-dnevna specialna operacija traja predolgo. Nekdo mora odgovarjat.