Tujina

V Latviji strmoglavil ruski dron iranske izdelave z eksplozivom

Bukarešta/Riga, 09. 09. 2024 08.58 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Latvija in Romunija, obe članici Nata in ukrajinski zaveznici, trdita, da so ruska brezpilotna letala kršila njun zračni prostor. V Romunijo naj bi brezpilotno letalo vstopilo med nočnimi napadi čez Donavo, Latvija pa je sporočila, da je eno strmoglavilo na vzhodu države. Kot so latvijske oblasti dejale kasneje na novinarski konferenci, je bil dron, tipa šahed iranske izdelave, oboroženo z eksplozivom.

Romunsko ministrstvo za nacionalno obrambo je sporočilo, da je Bukarešta napotila bojna letala F-16 za nadzor svojega zračnega prostora in da na morebitnem kraju nesreče blizu meje poteka iskanje ostankov orožja, poroča Al Jazeera. O žrtvah in škodi zaenkrat še ni poročil.

Ob tem je Bukarešta ostro obsodila "ponovno kršitev", ki so jo povzročili "nezakoniti napadi Moskve". 

V Latvijo naj bi brezpilotno letalo vdrlo v zračni prostor iz Belorusije in strmoglavilo v bližini Rezekne, mesta s približno 25.000 prebivalci, ki leži približno 55 kilometrov od Rusije in 75 kilometrov od Belorusije.

Ruski dron
Ruski dron FOTO: AP

Vrhovni poveljnik latvijskih oboroženih sil general Leonids Kalninš je povedal, da je bilo rusko brezpilotno letalo, ki je strmoglavilo v Latviji, tipa šahed iranske izdelave, oboroženo z eksplozivom. Na novinarski konferenci je povedal, da se je eksplozivna bojna glava zagozdila pol metra globoko v tleh in da so jo nevtralizirali na kraju samem, tako da ni prišlo do detonacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je po njegovih besedah vojaškim obveščevalcem omogočilo, da so zbrali vse razbitine drona za nadaljnjo preiskavo, s podrobnostmi katere bodo seznanili vse partnerke v zvezi Nato. Zaradi potekajoče preiskave pa ni pojasnil kje in kdaj so eksploziv deaktivirali.

Poveljnik latvijskih zračnih sil polkovnik Viesturs Masulis je ob tem poudaril, da dron ni bi usmerjen na vojaško tarčo v Latviji, ampak ga je tja nekako zaneslo. Pojasnil je, da ga je njihova zračna obramba opazila, ko je bil še globoko v beloruskem zračnem prostoru, zato so imeli dovolj časa za odziv. Obrambni minister Andris Spruds pa je dejal, da je vojska na obmejno območje že poslala dodatne mobilne protiletalske enote.

Latvijski predsednik Edgars Rinkevičs je v nedeljo opozoril, da so se kršitve zračnega prostora ob vzhodnih mejah Nata povečale.

Ukrajinski zunanji minister obsodil kršitve romunskega in latvijskega zračnega prostora

Vdor v latvijski zračni prostor je zelo redek incident, česar pa ne moremo trditi za Romunijo, ki je od februarja 2022, ko je Rusija začela obsežno invazijo na Ukrajino, večkrat potrdila najdbo delcev dronov na svojem ozemlju. "Čeprav nimamo informacij, ki bi kazale na nameren napad Rusije na zaveznike, so ta dejanja neodgovorna in potencialno nevarna," je zapisal na družbenem omrežju Mircea Geoana, odhajajoči namestnik generalnega sekretarja Nata in nekdanji romunski visoki diplomat. 

Rusija je večkrat napadla mesta po vsej Ukrajini, pri čemer je pogosto ciljala na pristanišča na Donavi, ki pa so le nekaj 100 metrov oddaljena od Romunije. Odzval se je tudi ukrajinski minister za zunanje zadeve Andii Sibiha in obsodil te kršitve romunskega in latvijskega zračnega prostora ter jih označil za "jasen opomin, da agresivna dejanja Rusije segajo prek meja Ukrajine". Opozoril je tudi, da Ukrajina sedaj nujno potrebuje konkretne ukrepe svojih zaveznikov.

"Pogumna skupna odločitev, da s partnersko zračno obrambo prestrežemo ruske rakete in brezpilotna letala nad Ukrajino. Močnejša in hitrejša vojaška pomoč ukrajinskim bojevnikom. Odprava omejitev pri uporabi orožja v Ukrajini. Ukrepajte zdaj!" je pozval.

Nista pa Romunija in Latvija edini državi, ki sta zabeležili kršitev zračnega prostora, tudi Poljska je zabeležila vsaj dva primera kršitve svojega zračnega prostora, nazadnje decembra. Romunski zakonodajalci pa so se odločili, da bodo obravnavali zakonodajo, ki bo Romuniji omogočala, da sestreli brezpilotna letala, ki vdirajo v zračni prostor države.

Ruski napadi na mesto Sumy terjali žrtve

V Ukrajini sta v nočnem ruskem zračnem napadu na mesto Sumy na severu države umrla dva civilista, še štirje pa so poškodovani, je sporočila regionalna vojaška uprava. Med ranjenimi sta tudi dva otroka. Napad je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo, piše AP.

Poleg tega so ruske sile v nedeljo obstreljevale tudi Doneck, umrle so tri ženske, je prek aplikacije Telegram sporočil guverner Vadim Filaškin. Povečalo se je tudi število smrtnih žrtev obsežnega ruskega raketnega napada na vojaško izobraževalno ustanovo in bližnjo bolnišnico v mestu Poltava na vzhodu države. Smrtnih žrtev je 58, več kot 320 ljudi pa je ranjenih.