Tujina

'Največji napad ukrajinskih brezpilotnih letal': Moskva sestrelila 45 dronov

Moskva, 21. 08. 2024 06.53 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, M.P.
Komentarji
0

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so ponoči nad Rusijo sestrelili 45 ukrajinskih brezpilotnih letal. Najmanj 11 so jih uničili v bličini Moskve, 23 nad regijo Brjansk, šest pa nad Belgorodom. Tri naj bi jih sestrelili nad Kalugo, dva pa nad Kurskom. Nad Rostovom pa so sestrelili raketo. Poročil o škodi ali žrtvah ni. Osrednja ruska volilna komisija je medtem odločila, da bodo zaradi ukrajinske ofenzive v sedmih občinah v ruski regiji Kursk preložili volitve v lokalne svete.

Ruske oblasti trdijo, da je Moskva odvrnila največji napad ukrajinskih brezpilotnih letal doslej od začetka spopadov pred dvema letoma in pol.Župan Moskve Sergej Sobjanin je sporočil, da so nekateri droni strmoglavili le nekaj deset kilometrov od Moskve. "To je bil eden največjih poskusov napada na Moskvo z brezpilotnimi letalniki doslej," je dejal.

Brezpilotni letalnik
Brezpilotni letalnik FOTO: AP

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo sestrelitev 45 dronov, med njimi 11 v moskovski regiji. Prvega od dronov, ki so leteli proti Moskvi, so sestrelili davi v bližini prestolnice nekaj minut po 3. uri. Po prvih ocenah ostanki sestreljenih dronov niso povzročili materialne škode ali ranili ljudi, poroča španska tiskovna agencija Efe.

23 dronov so sestrelili v obmejni regiji Brjansk. Tamkajšnji guverner Alelsander Bogomaz je po poročanju Euronewsa dejal, da je prišlo do "množičnega" napada na njegovo regijo, a da so brezpilotna letala uničili.

Medtem je bila raketa sestreljena v regiji Rostov na jugu Rusije. Po prvih ugotovitvah v nobenem od primerov ni bilo žrtev in uničenja.

Ukrajinske oblasti se na navedbe zaenkrat niso odzvale.

Od ruske invazije februarja 2022 Ukrajino dnevno napadajo ruske letalske sile. Ponoči so med drugim o eksplozijah poročali tudi iz zahodne ukrajinske regije Hmelnicki. Ukrajina je medtem v zadnjih mesecih predvsem okrepila napade na energetsko infrastrukturo Rusije, v zadnjih tednih pa napreduje s kopensko ofenzivo v ruski regiji Kursk.

Inštitut za preučevanje vojne (ISW)  je v svojem dnevnem poročilu v torek pozno zvečer dejal, da so Ukrajinci z vdrorom znova napredovali. Vdor na rusko ozemlje poteka že tretji teden. V Kursku medtem beležijo povečano število ljudi, ki bežijo iz regije.

V delu Kurska preložili lokalne volitve, volilne delavce želijo opremiti z zaščitnimi jopiči in čeladami

Osrednja ruska volilna komisija je na Telegramu sporočila, da bodo bodo zaradi ukrajinske ofenzive v sedmih občinah v ruski regiji Kursk preložili volitve v lokalne svete, izvedli pa da jih bodo, ko bodo volivcem lahko zagotovili popolno varnost.  V ostalem delu regije bodo sicer vseeno izvedeli volitve regionalnega guvernerja.

V številnih ruskih regijah so namreč med 6. in 8. septembrom načrtovane regionalne volitve, na katerih bodo volili guvernerje in člane regionalnih parlamentov. Volivci na območjih ob meji, vključno z regijami Kursk, Belgorod in Brjansk, se bodo lahko na volišča podali predčasno. Predčasne volitve se bodo začele 28. avgusta.

Predsednica regionalne volilne komisije Tatjana Malakhova je po poročanju ruskih tiskovnih agencij povedala, da želijo volilne delavce na voliščih v Kursku opremiti z zaščitnimi jopiči in čeladami. Za volivce, ki so pobegnili iz regije, pa bodo postavili dodatna volišča v drugih delih države.

Po več kot dveh letih, odkar je Rusija začela invazijo na Ukrajino, je Kijev 6. avgusta letos nepričakovano sprožil kopensko ofenzivo na obmejno rusko regijo Kursk, med katero je po lastnih navedbah prevzel nadzor nad 93 mesti in 1250 kvadratnimi kilometri ozemlja. Od začetka vdora je po podatkih ruskega ministrstva devet obmejnih regij zapustilo že 122.000 državljanov."Zaposleni na oddelku so na prizadeta območja poslali pakete hrane in jih prepeljali v začasne namestitvene centre," je sporočilo ministrstvo. Skupaj je v regijo Kursk prispelo okoli 2500 ton humanitarne pomoči.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kot cilj ofenzive izpostavil vzpostavitev tamponskega območja pred ruskimi napadi.

Tiskovni predstavnik ruskih zdravstvenih oblasti je danes za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da je bilo v ukrajinski ofenzivi doslej v Kursku ubitih 31 civilistov, ranjenih pa 143, med njimi tudi štirje otroci. Ruske oblasti so v torek poročale o 17 mrtvih in več ko 140 ranjenih, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Vršilec dolžnosti guvernerja Kurska Aleksej Smirnov pa je ukrajinsko vojsko obtožil, da je z izstrelkom iz brezpilotnega letalnika zadela avtomobil in pri tem ubila žensko. Dve osebi sta bili poškodovani, poročanje ruskih tiskovnih agencij navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Borrell ukrajinsko ofenzivo v regiji Kursk označil za hud udarec za Putina

Ukrajinska ofenziva v regiji Kursk je hud udarec za ruskega predsednika Vladimirja Putina, je danes izjavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in pozval k odpravi omejitev pri ukrajinski uporabi zahodnega orožja. Ukrajinska vojska naj bi medtem v ruski obmejni regiji z ameriškim orožjem uničila več pontonskih mostov.

Josep Borrell
Josep Borrell FOTO: AP

"Ukrajinska ofenziva v Kursku je hud udarec za narativ ruskega predsednika Putina," je na družbenem omrežju zapisal prvi mož evropske diplomacije, ki se je danes po telefonu pogovarjal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo.

Pozval je k odpravi omejitev pri ukrajinski uporabi zahodnega orožja, češ da bi imelo to več pomembnih učinkov. Po njegovi oceni bi okrepilo ukrajinsko samoobrambo, obvarovalo življenja, zmanjšalo uničenje v Ukrajini in pospešilo mirovna prizadevanja.

Ukrajinske sile naj bi medtem v regiji Kursk z ameriškim orožjem uničile več pontonskih mostov. "Kam 'izginejo' ruski pontonski mostovi v regiji Kursk? Operativci jih uničijo," je na družbenem omrežju sporočila ukrajinska vojska.

Po navedbah zunanjega ministrstva v Kijevu je Ukrajina v okviru ofenzive v regiji Kursk dosegla večje ozemeljske pridobitve od tistih, ki so jih ruske sile letos dosegle na bojiščih v Ukrajini, poroča agencija Reuters.