Tujina

Rusija trdi, da je proti ukrajinskim silam uporabila termobarično bombo

Kursk/Brjansk/Belgorod, 10. 08. 2024 07.33 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., STA, U.Z.
Komentarji
628

Ruske oblasti so v treh regijah, ki mejijo z Ukrajino – Kursk, Brjansk in Belgorod, razglasile protiteroristično operacijo. Gre za odločitev, ki je sledila vdoru ukrajinskih enot na ozemlje Ruske federacije. Ukrepi predvidevajo poostren nadzor nad komunikacijami, gibanjem vozil in posameznikov, povečujejo pristojnosti varnostnim silam in krepijo zaščito infrastrukturnim objektov. Rusija trdi, da je v regiji Kursk celo uporabila termobarično bombo. Uvedbo poostrenega nadzora je v krajih ob meji z Ukrajino najavila tudi Belorusija.

Protiteroristični režim so oblasti uvedle "zaradi povečane ravni sabotaže in terorističnih groženj iz Ukrajine," je sporočil guverner regije Kursk Aleksej Smirnov. Podobne razloge sta navedla tudi guvernerja regij Brjansk in Belgorod. 

Odločitev so sprejeli nekaj dni po napadu ukrajinskih enot na mednarodno priznano ozemlje Rusije. Strateški in taktični cilji Ukrajine za zdaj niso znani, saj tako uradni Kijev kot tudi ukrajinski vojaški blogerji ne razkrivajo preveč podrobnosti o ciljih in poteku vojaške operacije, zato se večina tokrat pri poskusu razumevanja situacije opira na poročanja ruskih uradnih in neuradnih virov. 

Čeprav se spopadi v regiji Kursk odvijajo že četrti dan, še vedno ni povsem jasno, kje natančno poteka frontna črta in ali se je ta sploh izoblikovala. Temu botruje informacijska zmeda v ruskem etru. Medtem ko ministrstvo za obrambo poroča o uničevanju nasprotnika in prihodu okrepitev, se vojaški blogerji, analitiki in vojni dopisniki prerekajo o tem, kako daleč je uspelo Ukrajincem prodreti, koliko enot je Ukrajina vrgla v ta napad ter ali gre zgolj za diverzijo ali pravo ofenzivo.

Za zdaj je jasno, da je Ukrajincem uspelo najti šibko točko v ruski obrambi vzdolž dolge meje z Ukrajino. Potem ko so uspeli prebiti položaje obmejnih enot, se je v notranjost Rusije uspelo prebiti mobilnim enotam, ki so zaobšle bolj utrjene položaje in prodrle v notranjost regije Kursk. Ukrajinski vojaki so se pojavljali v nebranjenih naseljih in na prometnicah več deset kilometrov od meje, kar je še dodatno zmedlo rusko poveljstvo. Pri tem naj bi bili dobro opremljeni s sistemi za elektronsko bojevanje in droni. Rusija ima tudi težave pri napotitvi okrepitev, eno od kolon je zdesetkal napad, domnevno s sistemom Himars, umrlo naj bi več deset ruskih vojakov. Vseeno naj bi ruskim silam v petek uspelo relativno stabilizirati situacijo in vzpostaviti črto obrambe. Nekateri ruski blogerji opozarjajo, da Ukrajina še ni vrgla glavnine sil v napad, zato pričakujejo odločilne spopade v prihodnjih dneh. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusi: Uporabili smo termobarično bombo

Rusija je zaradi spopadov iz obmejnega območja v regiji Kursk na zahodu države po poročanju ruske tiskovne agencije Tass evakuirala že okoli 76.000 civilistov, ki so jih nastanili v drugih ruskih regijah.

Medtem je ruska vojska izvedla zračne napade na ukrajinske sile, uporabila naj bi tudi t. i.  termobarične oz. vakuumske bombe.

To ni prvič, da naj bi Moskva uporabila takšno orožje. Ukrajinski uradniki trdijo, da so ga uporabili le nekaj tednov po začetku invazije februarja 2022. Uporaba vakuumskih bomb sicer ni kršitev mednarodnega prava,  je pa kršitev, če z njimi targetirajo civiliste.

Kaj pomeni uvedba protiterorističnega režima?

Uvedba t. i. protiterorističnega režima vnaša spremembo v dinamiko javnega življenja v obmejnih regijah. V skladu z novimi pristojnostmi lahko organi oblasti izvedejo preselitev državljanov, ki živijo na ogroženem območju, predviden je poostren nadzor javnega reda in miru ter telefonskih pogovorov in drugih komunikacij, okrepljeno varovanje državnih in infrastrukturnih objektov. Pripadniki protiterorističnih enot imajo tudi pristojnost zaseči vozila, vstopiti v stanovanja in druge zasebne prostore ter zemljišča. Poostren je nadzor nad prometom in gibanjem ljudi na določenih območjih.

Evakuacija prebivalstva v regiji Kursk
Evakuacija prebivalstva v regiji Kursk FOTO: AP

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je medtem opozoril, da so ukrajinske oborožene sile kršile beloruski zračni prostor. Zračna obramba Belorusije je v stanju popolne pripravljenosti po vdoru desetih ukrajinskih brezpilotnih letal v Belorusijo, je dejal. Bojna brezpilotna letala naj bi vstopila v zračni prostor na vzhodu države, beloruske sile pa naj bi jih po poročanju državnih medijev več sestrelile.

Belorusija je v odgovor na vdor Kijeva v rusko regijo danes na meji z Ukrajino odredila vojaške okrepitve kopenskih enot ter zračne obrambe in raketnih sistemov, je sporočilo obrambno ministrstvo v Minsku. "Ne skrbite, da bo vojna. Nihče nas še ne napada. Poskušali so vtakniti nos čez mejo, mi smo odgovorili. Oni so odšli, mi smo odšli. Odreagirali smo. Niso neumni, tudi oni to razumejo," je dejal beloruski predsednik.

IAEA ob spopadih v bližini jedrske elektrarne Kursk poziva k zadržanosti

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je ob spopadih med ruskimi in ukrajinskimi silami v bližini ruske jedrske elektrarne Kursk v petek pozvala k zadržanosti. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je Rusijo in Ukrajino pozval k spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih, poročajo tuje tiskovne agencije. "Na tej točki bi rad pozval vse strani k maksimalni zadržanosti, da bi se izognili jedrski nesreči s potencialno resnimi posledicami sevanja," je opozoril.

Obstajajo poročila o "pomembnih vojaških dejavnostih" v regiji, je dejal Grossi, potem ko so ukrajinske sile v torek vdrle v rusko regijo Kursk, od takrat pa na območju potekajo spopadi. Kot je dejal, je "osebno v stiku s pristojnima organoma obeh držav" in bo "še naprej obveščal mednarodno skupnost" o razmerah.

Po navedbah predstavnikov jedrske elektrarne v mestu Kurčatov v regiji Kursk, ki jih povzema ruska tiskovna agencija Ria Novosti, v elektrarni vse "deluje normalno" z običajnimi ravnmi sevanja. Ruska vojska je pred dnevi sporočila, da je okrepila varnost okoli jedrske elektrarne in njenih štirih reaktorjev. Rusko diplomatsko predstavništvo na Dunaju pa je v petek sporočilo, da so v bližini jedrske elektrarne našli dele sestreljenih raket, poročajo ruske agencije.

Ruska agencija za jedrsko energijo (Rosatom) je danes po poročanju AFP sporočila, da ukrajinski vdor na rusko ozemlje neposredno ogroža tudi jedrsko elektrarno Kursk, ki je od območja spopadov oddaljena manj kot 50 kilometrov. Oblasti so že v petek evakuirale nekatere prebivalce te regije.

Kijev doslej še ni odkrito priznal vdora na rusko ozemlje, vendar pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ta teden dejal, da mora Moskva čutiti posledice svoje invazije.