Tujina

'Zdaj je to realnost, realnost na našem nebu. Letala F-16 so v Ukrajini'

Časiv Jar, 04. 08. 2024 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA, M.P.
Komentarji
0

Ruska vojska je zavzela še eno vas na vzhodu Ukrajine, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ruska vojska tako še naprej napreduje na vzhodni fronti in se približuje strateško pomembnemu mestu Časiv Jar, kljub napredku pa pomembnejšega preboja za zdaj ni dosegla. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je medtem potrdil, da je Ukrajina od Zahoda prejela prva ameriška bojna letala F-16. A ob tem je dejal, da letal ni dovolj ter da čakajo na dodatne pošiljke.

Ukrajina je na ameriška bojna letala F-16 čakala več kot dve leti, a zdaj je čakanja konec. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je namreč potrdil, da je Ukrajina prejela pošiljko z Zahoda. "Zdaj je to realnost, realnost na našem nebu. Letala F-16 so v Ukrajini," je v letalskem oporišču na slovesnosti ob dnevu zračnih sil izjavil Zelenski, ki pa ni razkril števila prejetih letal. Dejal je le, da jih ni dovolj in da čakajo na dodatne pošiljke letal.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni razkril, koliko ukrajinskih pilotov se je na Zahodu usposobilo za upravljanje in vzdrževanje teh letal. Povedal ni niti, kdaj so letala prispela v Ukrajino in katere zahodne države so jih poslale. "Pozitivno je, da pričakujemo dodatna letala F-16" in da se "veliko naših fantov usposablja", je le dejal Zelenski in povedal, da so ukrajinski piloti z njimi že začeli leteti na operacijah v Ukrajini, poroča agencija Reuters.

Novinarji AFP so med slovesnostjo opazili vsaj dve letali F-16, ki sta leteli nad prizoriščem. Na tleh za Zelenskim pa sta bili še dve sivi letali, podobni F-16, ki sta bili delno pokriti z maskirno mrežo, na njunih repih pa je bil ukrajinski grb.

Da je Ukrajina prejela prva letala F-16, je že v četrtek poročala agencija Bloomberg, ki je navedla neimenovanega ameriškega predstavnika. Takrat tega uradno ni potrdil nihče.

Biden dal zeleno luč že avgusta lani

Ukrajina že od začetka ruske invazije na Ukrajino prosi zahodne zaveznice za bojna letala F-16 ameriške izdelave v upanju, da ji bodo zagotovila boljšo zaščito pred ruskim bombardiranjem. Sedaj ima namreč šibko floto zastarelih letal MiG-29 iz sovjetskega obdobja in reaktivnih letal suhoj, za katera med drugim tudi težko dobi rezervne dele. Letala F-16 pa se že desetletja ponašajo s svojo natančnostjo, hitrostjo in dosegom.

Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta lani zavezniškim državam dal zeleno luč za pošiljko v ZDA izdelanih letal Ukrajini. Več članic Nata jih je obljubilo Ukrajini, medtem ko zanje urijo ukrajinske pilote.

V času silovitih ruskih zračnih napadov na Ukrajino v zadnjih mesecih je Zelenski v pogovorih z zavezniki redno izpostavljal potrebo po boljši zračni obrambi. Maja je sicer v pogovoru za AFP povedal, da potrebujejo okoli 130 letal F-16, da bi lahko parirali ruskim zračnim silam. Zaveznice pa so Kijevu obljubile manj kot sto teh letal, ki jih bodo večino verjetno dostavile v nekaj letih in po obsežnem usposabljanju ukrajinskih pilotov.

Moskva je sicer že napovedala, da bo vsa letala F-16 sestrelila in ocenila, da ne bodo imela vpliva na dogajanje na bojišču.

Rusija napreduje na vzhodni fronti, zavzeli več vasi

Ruska vojska je po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi zavzela vas Novoselivka Perša v regiji Doneck, približno 20 kilometrov severozahodno od mesta Avdijivka, ki so ga ruske sile zavzele februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija je v zadnjih tednih zavzela več vasi v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine – mnoge od njih sicer obsegajo le nekaj ulic in hiš.

Ruske oborožene sile tako počasi napredujejo v smeri strateško pomembnega mesta Časiv Jar, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na navedbe vojaških blogerjev in raziskave Inštituta za preučevanje vojne (ISW) s sedežem v Washingtonu.

Uničenje v Donecku
Uničenje v Donecku FOTO: Profimedia

Med drugim naj bi Rusi na več mestih prečkali kanal Siverski Donec - Donbas, približno 130 kilometrov dolg kanal na vzhodu Ukrajine, ki je dolgo časa predstavljal linijo obrambe za ukrajinske sile. ISW je v soboto v rednem poročilu zapisal, da ruske enote na več mestih že delujejo zahodno od kanala.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je doslej v poročilih o stanju na fronti omenjal le, da v okolici Časiv Jara potekajo intenzivni spopadi, navaja dpa. Mestece, ki je imelo pred izbruhom vojne približno 12.000 prebivalcev, predstavlja varovalko za več mest v ukrajinskem zaledju, kot sta Kostjantinivka in Kramatorsk.

Ukrajinska vojska se na vzhodu in jugu države že dlje časa brani in se je morala v zadnjih tednih na več mestih umakniti s položajev. Ko je Rusija maja odprla drugo fronto v bližini mesta Harkov na severovzhodu, je bila Ukrajina prisiljena tja prerazporediti svoje enote, ki zdaj manjkajo na drugih delih fronte. Kljub temu pa ruska vojska v poletni ofenzivi doslej ni dosegla večjega preboja.