Tujina

So Rusi namenoma sestrelili svoje brezpilotno letalo S-70?

Moskva/London, 16. 10. 2024 15.33 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po trditvah britanskega obrambnega ministrstva je Rusija kar sama najbrž sestrelila brezpilotno letalo, ki je ta mesec strmoglavilo v Ukrajini, verjetno zato, da ne bi padlo v ukrajinske roke. Šlo naj bi za enega od redkih ruskih brezpilotnikov S-70 Okhotnik-B, njegove razbitine pa so pristale v Kostjantinovki blizu frontne črte v regiji Doneck.

O nesreči je krožilo več teorij, med njimi tudi ta, da je bilo letalo sestreljeno v neuspelem napadu, da je Rusija nad njim izgubila nadzor in na koncu še teorija, da so Rusi sestrelili letalo kar sami, poroča Business Insider.

In prav zadnjo možnost je potrdila tudi britanska obveščevalna služba, ki je obrambnemu ministrstvu sporočila, da je Rusija, potem ko je izgubila nadzor nad brezpilotnim letalom, sprejela odločitev o uničenju letala, da ne bi padlo v roke sovražnika. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A kot so še dejali, je Rusija zagotovo čakala do zadnjega trenutka v upanju, da bodo nekako ponovno pridobili nadzor nad letalom. 

S-70, težko bojno brezpilotno letalo, ki naj bi imelo sposobnost prikrivanja, se razvija že vsaj desetletje. Z razponom kril skoraj 20 metrov naj bi bilo zasnovano za delovanje v povezavi z ruskimi bojnimi letali Su-57. Po podatkih Inštituta za preučevanje vojne naj bi Rusija doslej izdelala le dve letali S-70, zato je sestrelitev enega kar pomembna novica za Ukrajino in njene partnerice v Natu.

To, da bi Rusija sestrelila svoje letalo, sicer ni povsem nenavadno. Države pogosto sprejmejo skrajne ukrepe, da bi zaščitile svoje vojaške skrivnosti in občutljivo tehnologijo. 

Samuel Bendett, strokovnjak za brezpilotna letala in rusko obrambo pri centru za pomorske analize, je prejšnji teden dejal, da je ta izguba zelo pomembna zmaga za zahodne obveščevalne službe.

"Verjetno ima letalo vrhunske vire, materiale in izdelke, vključno z mikroelektroniko in drugimi ključnimi komponentami," je dejal. Ker je letal S-70 tako malo, bi lahko ta izguba tudi upočasnila njegov razvoj, čeprav ni veliko možnosti, da bi ga popolnoma ustavila.