Tujina

Rusija izvedla vojaško vajo v Črnem morju, obstreljevali Odeso

Moska, 21. 07. 2023 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Ruska mornarica je v Črnem morju izvedla vojaško vajo s pravim strelivom, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ob tem so ruske sile po navedbah ukrajinskih oblasti znova obstreljevale pristaniško mesto Odesa, pri čemer sta bili ranjeni najmanj dve osebi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruska črnomorska flota je "izvedla vajo s pravim strelivom na bojnem poligonu v severozahodnem delu Črnega morja," je na Telegramu zapisalo rusko obrambno ministrstvo. Dodali so, da so v vojaški vaji sodelovale tudi zračne sile.

Oblasti v Kremlju so pred tem v sredo razglasile, da so "določena območja v mednarodnih vodah severozahodnega in jugovzhodnega dela Črnega morja začasno nevarna za plovbo". Opozorili so tudi na tveganja pri vzpostavljanju transportnih poti prek Črnega morja brez sodelovanja Moskve.

Oblasti v Kijevu so prav tako sporočile, da je Ukrajina prepovedala plovbo v severovzhodnem delu Črnega morja in Kerški ožini v bližini polotoka Krim, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija. S tem je plovba v večjem delu Črnega morja postala nevarna za vsa plovila.

Do vojaške vaje ruskih sil in omejitev plovbe v Črnem morju prihaja po tem, ko je Rusija v začetku tedna odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, nato pa so oblasti v Moskvi v sredo sporočile, da bodo ladje, ki bodo plule blizu ukrajinskih pristanišč, obravnavali kot potencialne prevoznice vojaškega tovora.

Rusi napadli kmetijsko podjetje

Ruska vojska je ob tem ponoči znova izvedla zračni napad na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju. To ključno tranzitno vozlišče za izvoz žita iz Ukrajine je bilo tarča ruskih napadov že četrtič v tem tednu.

"Ob zori so Rusi izstrelili več raket s križarke, ki so jo poslali na nočno patruljiranje po Črnem morju," je danes na Telegramu zapisal vodja ukrajinskega regionalnega vojaškega poveljstva v Odesi Oleg Kiper

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Po treh zaporednih nočeh silovitega raketnega in brezpilotnega teroriziranja pristaniške infrastrukture je Rusija prešla na kmetijska podjetja v regiji. Dve raketi sta zadeli skladišča enega od kmetijskih podjetij," je pojasnil Kiper.

"Sovražnik je uničil 100 ton graha in 20 ton ječmena. Dva zaposlena v podjetju sta bila ranjena."

'Ruski predsednik se bo želel maščevati Prigožinu'

Ruski predsednik Vladimir Putin poskuša pridobiti čas, da bi ugotovil, kako ravnati z Jevgenijem Prigožinom, je dejal direktor Cie. Po mnenju Williama Burnsa je namreč Prigožinov upor razkril pomembne slabosti v sistemu oblasti, ki ga je zgradil Putin.

Na varnostnem forumu v Aspnu je dejal, da se ruski voditelj morda še vedno želi maščevati Prigožinu. "Vidimo zelo zapleten ples." Putin verjetno poskuša pridobiti čas, da bi ugotovil, kako najbolje ravnati z vodjo skupine Wagner, je dodal Burns.

Direktor Centralne obveščevalne agencije William Burns
Direktor Centralne obveščevalne agencije William Burns FOTO: AP

Ta skupina plačancev je še vedno pomembna za rusko vodstvo v krajih, kot so Afrika, Libija in Sirija, zato je verjetno, da bo Putin poskušal skupino ločiti od njenega vodje, poroča BBC. Vodja Cie pa je dejal, da bo Putin morda počakal z maščevanjem.

"Putin na splošno meni, da je maščevanje jed, ki je najbolje servirana hladna," je dejal Burns. "Po mojih izkušnjah je Putin največji apostol maščevanja, zato bi bil presenečen, če bi se Prigožin temu izognil."

V začetku tega meseca je ameriški predsednik Joe Biden namignil, da obstaja nevarnost, da bi bil Wagnerjev šef zastrupljen. "Na njegovem mestu bi bil previden, kaj bi jedel. Pazil bi na svoj jedilnik," se je pošalil predsednik. Tudi Burns se je strinjal s tem ter dodal, da sam na Prigožinovem mestu ne bi odpustil svojega degustatorja hrane. Potrdil je tudi, da je bila obveščevalna agencija seznanjena z uporom. 

Burns je komentiral tudi situacijo generala ruske vojske Sergeja Surovikina, za katerega se še vedno ugiba, kje se nahaja, ali je res sodeloval s Prigožinom in ali je priprt. "Nima svobode gibanja," je pojasnil Burns.

Upor je bil najbolj neposreden napad na Putina v njegovih 23 letih na oblasti, med drugim je neposredno izpodbijal kremeljsko utemeljitev vojne v Ukrajini, saj je Prigožin dejal, da je bila utemeljena na lažeh, je poudaril Burns. "Presenetljivo je, da se je ruski voditelj čutil prisiljenega skleniti posel s človekom, ki je bil nekoč njegov kuhar." Prigožina namreč pogosto imenujejo "Putinov kuhar", saj je postal znan po tem, da je Putinu in vojski nudil gostinske storitve, preden je ustanovil skupino Wagner.

Burns je dejal, da ne bi smelo biti presenečenje, da se je ukrajinska protiofenziva izkazala za "težko delo", saj je napad težji od obrambe, Rusi pa so imeli več mesecev časa za priprave. "Potreben bo čas in napredek ne bo enostaven. Vendar sem optimist," je zatrdil.

Povedal je tudi, da obstajajo znaki, da Rusija morda razmišlja o operaciji pod lažno zastavo z napadom na ladijski promet v Črnem morju, za katerega bi nato okrivila Ukrajince.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8