Tujina

Rusija izdala tiralico za bratom Alekseja Navalnega

Moskva, 20. 02. 2024 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Štiri dni po smrti opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v ruskem zaporu njegovi družini še vedno niso predali trupla. Mati pokojnega kritika ruskega predsednika in njegova žena Julija Navalna sta ruske oblasti pozvali, naj družini ne preprečijo slovesa od ljubljene osebe. Vendar pa Moskva vztraja, da trupla še dva tedna ne bodo predali iz svojih rok. Medtem pa je Rusija na seznam iskanih oseb uvrstila tudi brata umrlega ruskega kritika Olega Navalnega.

Ruski seznam iskanih oseb postaja vse daljši. Moskva je namreč štiri dni po smrti zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega tiralico razpisala tudi za njegovim bratom Olegom Navalnim, poroča Sky News, ki navaja ruske medije. Na seznam so ga sicer uvrstili, ker so zoper njega uvedli novi kazenski postopek.

Oleg in Aleksej Navalni
Oleg in Aleksej Navalni FOTO: AP

Leta 2021 so Olegu Navalnemu izrekli enoletno pogojno kazen zaradi kršenja omejitev covida-19, potem ko so ga obtožili, da Ruse poziva, naj se udeležijo shoda v podporo njegovemu bratu. Zaradi kršitve pogojne kazni je bil februarja 2022 v nenavzočnosti obsojen na eno leto zapora.

Bivališče Olega sicer ni znano; potem ko je leta 2021 odpotoval na Ciper, se namreč v Rusijo ni več vrnil. To nakazujejo sodni dokumenti, ki jih navajajo ruske tiskovne agencije.

'Vladimir Putin, vse je odvisno od tebe. Izroči mi sinovo truplo, da ga lahko dostojno pokopljem'

Ljudmila Navalna, mati pokojnega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina, je medtem ruskim oblastem poslala pisni poziv, v katerem zahteva izročitev trupla njenega sina. V videu, posnetem pred kazensko kolonijo, v kateri je umrl Aleksej, je ruskemu predsedniku namenila neposreden poziv, naj ji izroči truplo sina. "Prosim te, Vladimir Putin, vse je odvisno le od tebe. Dovoli, da končno vidim svojega sina. Zahtevam, da se Aleksejevo truplo nemudoma izpusti, da ga lahko dostojno pokopljem."

Ljudmila Navalna pred zaporniško kolonijo v Sibiriji
Ljudmila Navalna pred zaporniško kolonijo v Sibiriji FOTO: AP

 Poudarila je, da je skušala vsak dan od njegove smrti priti do trupla svojega sina, a doslej še ni bila uspešna. Pristojni so sicer po poročanju britanskega medija BBC sporočili, da pokojnega družini ne bodo vrnili še dva tedna, njegovo mamo pa da so obvestili, da je bil zadržan na "kemični analizi", je dejal predstavnik Navalnega.

Ruske oblasti sicer vse od njegove smrti ne razkrivajo, kje se truplo nahaja. Aleksejeva vdova Julija Navalna je prepričana, da oblasti čakajo, da iz telesa njenega moža izginejo vse sledi zastrupitve z novičokom, čeprav je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov obtožbe označil za neutemeljene in celo vulgarne.

A Julija je na družbenem omrežju dejala: "Vseeno mi je, kako morilčev tiskovni predstavnik komentira moje besede." Ruskega predsednika je obtožila umora njenega moža in ob tem ponovila besede svoje tašče: "Vrnite Aleksejevo truplo in dovolite, da ga dostojno pokopljemo. Dovolite nam, da se od njega poslovimo."

"Danes je bila na sodišču v Salehardu vložena tudi tožba, ker preiskovalni odbor ne ukrepa in zagotovi izpustitev Aleksejevega trupla," pa je medtem na Telegramu sporočil zaveznik družine in kritika Ivan Ždanov.

Francija na pogovor poklicala ruskega veleposlanika

"Francija meni, da so ruske oblasti v celoti odgovorne za smrt Alekseja Navalnega," je sporočilo francosko zunanje ministrstvo. Kot poroča Guardian, država zato poziva k neodvisni in poglobljeni preiskavi.

Tako Francija kot Nemčija sta sicer zaradi smrti ruskega opozicijskega voditelja na pogovor poklicali ruska veleposlanika v Parizu in Berlinu. "Francija poziva k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh političnih zapornikov v Rusiji in izraža svojo globoko zaskrbljenost zaradi kritičnega zdravstvenega stanja nasprotnika Vladimirja Kara-Murze," je še dodalo francosko zunanje ministrstvo v izjavi.

V petek je francoski predsednik Emmanuel Macron Moskvo obtožil, da na smrt obsojajo vse tiste s svobodnim duhom.

In tudi Evropska unija je zaradi smrti ruskega opozicijskega voditelja na pogovor poklicala ruskega odpravnika poslov pri EU Kirila Logvinova, je sporočila evropska služba za zunanje delovanje (EEAS). Kot poroča STA je Unija ob tem izrazila ogorčenost nad smrtjo Navalnega, za katero so po mnenju Bruslja odgovorne ruske oblasti.

Generalni direktor EEAS za Vzhodno Evropo, Rusijo in Srednjo Azijo Michael Siebert je Rusijo pozval, naj omogoči neodvisno in pregledno mednarodno preiskavo okoliščin nenadne smrti Navalnega ter posmrtne ostanke opozicijskega politika nemudoma izroči njegovi družini. Prav tako je Moskvo pozval, naj izpustiti vse druge politične zapornike ter vse, ki so bili v preteklih dneh pridržani, ko so se javno poklonili spominu pokojnika.

Poleg EU so ruske veleposlanike danes na pogovor poklicale tudi Belgija, Hrvaška, Italija in Poljska. Slednja je sporočila, da je ruske oblasti pozvala, naj prevzamejo odgovornost za smrt Navalnega ter izvedejo popolno in pregledno preiskavo, da bi ugotovili okoliščine in vzrok njegove smrti. "Ruske oblasti dokazujejo popolno zavračanje moralnih norm - ne le v okviru ravnanja z domačo civilno družbo, temveč tudi v še vedno trajajoči vojni proti Ukrajini," je še dodalo poljsko zunanje ministrstvo.

Številne države, med njimi Slovenija, Francija, Nemčija, Finska, Španija, Švedska, Nizozemska, Litva, Latvija in Estonija, so medtem že v ponedeljek na pogovore poklicale ruske veleposlanike oziroma odpravnike poslov v svojih državah.

Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številni predstavniki držav Zahoda pa so odgovornost za smrt Navalnega pripisali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.