Tujina

Ukrajinci na dan neodvisnosti napadli rusko skladišče streliva

Kijev, Moskva , 24. 08. 2024 14.34 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
0

Kijev je po lastnih navedbah izvedel napad na rusko skladišče streliva v regiji Voronež v Rusiji, medtem ko je v ruskem bombnem napadu na mesto Kostjantinivka na vzhodu Ukrajine umrlo pet ljudi, je sporočilo ukrajinsko tožilstvo. Sicer pa sta Rusija in Ukrajina sporočili, da sta si izmenjali po 115 vojnih ujetnikov. Obe državi sta se zahvalili Združenim arabskim emiratom, ki so sporočili, da so posredovali pri dogovoru o izmenjavi zapornikov.

"Zaradi tega sovražnega napada je pet prebivalcev, trije moški in dve ženski, utrpelo smrtne poškodbe," je glede napada na vzhodu države v izjavi zapisal tožilec.

Ukrajina je medtem sporočila, da je izvedla napad na rusko skladišče streliva v regiji Voronež na jugu Rusije. "Ukrajinska vojska je izvedla uspešen napad na skladišče, ki se nahaja v bližini Ostrogozka v Voroneški regiji v Rusiji," je sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna agencija. Po spletu so zaokrožili posnetki ognja in dima nad skladiščem, vendar verodostojnosti posnetkov ni mogoče preveriti. Po nekaterih navedbah je napadu sledilo več eksplozij. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajina sicer danes obeležuje dan neodvisnosti, in sicer v spomin na sprejetje deklaracije o neodvisnosti 24. avgusta 1991, s katero se je država osamosvojila od nekdanje Sovjetske zveze. Gre za že tretje praznovanje dneva neodvisnosti od začetka ruske agresije februarja 2022.

Ukrajinske sile v Donecku
Ukrajinske sile v Donecku FOTO: AP

Rusija in Ukrajina sta si izmenjali 230 vojnih ujetnikov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob izmenjavi dejal: "Danes se je domov vrnilo še 115 naših branilcev domovine." Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da se je z ozemlja, ki ga nadzoruje režim v Kijevu, vrnilo 115 ruskih vojakov, ki so bili zajeti v regiji Kursk.

Zunanje ministrstvo Združenih arabskih emiratov je v izjavi za javnost zatrdilo, da so uspešno posredovali pri novi izmenjavi ujetnikov med Rusko federacijo in Republiko Ukrajino, ki je prinesla izpustitev 230 ujetnikov.

Do izmenjave ujetnikov je prišlo dva tedna po tem, ko je ukrajinska vojska nepričakovano vdrla v rusko regijo Kursk.