Tujina

Rezultati preiskave: Mike Lynch je umrl zaradi utopitve

Palermo, 04. 10. 2024 16.03 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še vedno poteka preiskava, zakaj in kako se je zgodila nesreča, v kateri je potonila superjahta Bayesian. Potem ko so ugotovili, da so se štiri od sedmih žrtev zadušile, je zdaj jasna smrt tudi Mika Lyncha, ki je umrl zaradi utopitve. Vzrok smrti njegove 18-letne hčerke je še vedno stvar preiskave.

Superjahta Bayesian, ki se je avgusta ob obali Sicilije med neurjem prevrnila in potonila, je s sabo vzela tudi sedem ljudi, ki so bili na krovu. Kot poroča Guardian, je Mike Brown iz policijskega urada Suffolk povedal, da so umrli po tem, ko se je jadrnica iz še neznanih razlogov hitro potopila med 4.15 in 4.45 zjutraj. Dodal je, da se je iskanje pogrešanih začelo zelo hitro in je trajalo več dni. Vse so nato našli v kabinah plovila, čas smrti vseh pa je bil zabeležen ob 5. uri zjutraj. Na sodišču v Ipswichu so bile odprte preiskave smrti štirih britanskih državljanov – 59-letnega Lyncha, njegove 18-letne hčerke Hannah ter 71-letne Judy in 70-letnega Jonathana Bloomerja. Vsaka od teh štirih preiskav se je začela ločeno.

Kot so sporočile italijanske oblasti, so se štirje zadušili, medtem ko je kabino napolnil ogljikov dioksid. Pri vseh štirih ponesrečencih niso odkrili znakov zunanjih poškodb. V ločeni preiskavi pa so zdaj ugotovili, da je milijonar Mike Lynch umrl zaradi utopitve, smrt njegove 18-letne hčerke pa še vedno preiskujejo.

Luksuzna jadrnica Bayesian
Luksuzna jadrnica Bayesian FOTO: Profimedia

V času nesreče je bila jadrnica Bayesian oddaljena 0,8 navtične milje od obalne ribiške vasi Porticello, na njej pa je bilo 12 članov posadke in 10 gostov. 

Brown je povedal, da je oddelek za preiskovanje pomorskih nesreč takoj začel preiskavo, da bi ugotovil, kako se je ladja Bayesian potopila, italijanski organi pa so začeli svojo kazensko preiskavo, katere relevantno gradivo morajo predložiti tudi policijskemu uradu Suffolk.

Poleg Lyncha, Hannah, Judy in Jonathana Bloomerja so umrli tudi ameriški odvetnik Chris Morvillo, njegova žena Neda in Antigve Recaldo Thomas, ki je na jadrnici delal kot kuhar.

Med preiskavo nesreče so italijanske oblasti sprožile strog podvodni in nadvodni nadzor nad razbitinami jadrnice, saj je obstajal sum, da bi v neprepustnih sefih na krovu skrivali tajne podatke, ki bi jih lahko želele pridobiti tuje vlade, med drugimi tudi Rusija in Kitajska. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bandit1
04. 10. 2024 17.35
Umrl ni zaradi utopitve, zaradi pohlepa ki nima mej.
Anion6anion
04. 10. 2024 17.15
+1
In kaj zdaj? Bo kakšna vojna manj na svetu?
Kimberley Echo
04. 10. 2024 17.13
+1
Kako je umrl ta "poštenjak" nobenega ne zanima, zanimivo bo najbrž sosledje dogodkov zakaj se je plovilo tako hitro potopilo.
Ice_Cat
04. 10. 2024 17.02
+1
Zaupni papirji so se kr pod vodo?