Tujina

Recept za najhujšo krizo po 1948: korupcija in 'zeleni eksperiment'

Kolombo, 10. 07. 2022 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
410

Šrilanka je doživela popoln gospodarski zlom, najhujšega po 1948. Uničujoče politične odločitve so državo pahnile v hudo krizo, številne državljane pa pod prag revščine. Pa čeprav je imela država ves potencial za uspeh, je kombinacija korupcije in enega najslabših "zelenih eksperimentov" močno spremenila sedanjost in prihodnost te države.

Gospodarski zlom je na Šrilanki povzročil množične proteste.
Gospodarski zlom je na Šrilanki povzročil množične proteste. FOTO: AP

Šrilanka je med drugim ostala brez goriva, saj nimajo denarja za plačilo. Ko je bilo jasno, da so ostali brez goriva, je vlada prebivalce pozvala, naj delajo od doma, da bi zagotovili gorivo vsaj za avtobuse in reševalna vozila. 

Pomanjkanje hrane in goriva je povzročilo skokovit porast cen. Inflacija je zdaj 30-odstotna. Prišlo je do izpadov električne energije, pomanjkanje zdravil je pripeljalo zdravstveni sistem na rob kolapsa.

Devizne rezerve Šrilanke so tako rekoč usahnile. Maja državi prvič v zgodovini ni uspelo plačati zunanjega dolga. Vlada je za vse skupaj okrivila pandemijo covida, ki je prizadela turizem, enega glavnih virov dobička. Turiste naj bi še dodatno prestrašila serija smrtonosnih bombnih napadov na cerkve.

A po mnenju analitikov je resnica nekoliko drugačna. Vse skupaj naj bi bila posledica korupcije in slabega gospodarjenja z državo.

Ob koncu državljanske vojne leta 2009 se je Šrilanka odločila, da se bo bolj osredotočila na zagotavljanje blaga domačemu trgu, namesto da bi poskušala prodreti na tuje trge. Tako je prihodek od izvoza ostal nizek, medtem ko je račun za uvoz še naprej rasel.

Konec leta 2019 je imela Šrilanka okoli devet milijard evrov deviznih rezerv. Pred kratkim pa je vlada sporočila, da jim je ostalo le še 50 milijonov. Država dolguje ogromno, še posebej Kitajski, izposojala pa si je med drugim tudi za infrastrukturne projekte, ki so jih kritiki označili za katastrofo. 

Država je tudi nižala davke, kar je pomenilo nižje prihodke za državno blagajno, vmes pa ji je uspelo povzročiti še lakoto in uničenje pridelkov, ki so jih prej izvažali. Vlada se je namreč lotila izjemno slabo načrtovane reforme kmetijstva. Politika je sicer zagotavljala, da gre za zeleno reformo, kritiki, ki so jim oblastniki očitali tudi, da verjamejo teorijam zarote, pa so prepričani, da ni šlo le za zeleni prehod, ampak za poskus, da iz kmetijstva izločijo nekaj kmetov, potem pa bi to zemljo prodali tujim korporacijam. Ne glede na to, ali je šlo za "zaroto" ali ne, je dejstvo, da se je eksperiment spremenil v polomijo.  

Začelo se je tako, da je predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa prepovedal škropiva. Njegov cilj je bil ambiciozen: spremeniti Šrilanko v prvo državo s 100-odstotnim organskim kmetijstvom. 

Prehod na popolnoma ekološko kmetijstvo je bil steber njegove kampanje leta 2019, med katero je predlagal postopno opustitev klasičnega kmetijstva v 10-letnem obdobju. Le nekaj mesecev po njegovi izvolitvi je pandemija covida-19 pretresla svet. Čeprav je bilo jasno, da se je turizem ustavil in bo to uničujoče vplivalo na državne finance, to predsednika ni prepričalo, da ne bi 26. aprila 2021 uvedel popolno prepoved uvoza in uporabe sintetičnih gnojil in pesticidov. 

Posledice odločitve so se pokazale hitro. Al Jazeera je poročala, da skoraj tretjina vseh kmetijskih zemljišč v državi zaradi prepovedi uporabe klasičnih metod kmetovanja miruje.

V šestih mesecih po prepovedi se je proizvodnja riža v državi – na tem področju je bila sicer država prej samooskrbna -  zmanjšala za 20 odstotkov, zaradi česar je bila Šrilanka prisiljena uvoziti za 450 milijonov evrov riža, da bi zadovoljila potrebe po povpraševanju. Vseeno so se cene riža dvignile za skoraj 50 odstotkov.

Poleg tega se je vlada obvezala, da bo kmetom po vsej državi plačala okoli 350 milijonov evrov nadomestila za izpad pridelka.

Toda šrilanški kmetje, ki so si nabrali ogromne dolgove, za katere ne vedo, kako jih poplačati, saj so se skušali prilagoditi novemu režimu, na katerega pa jih niso pripravili ne strokovno ne finančno, saj ekološko kmetijstvo pomeni veliko manjše donose, cen pa ni mogoče prevaliti na potrošnika, pravijo, da je to veliko premalo. 

Foreign Policy ocenjuje, da je samo v sektorju čaja vladna reforma povzročila za okoli pol milijarde evrov škode. Dodajajo tudi, da je po prepovedi klasičnega kmetovanja in pandemiji skoraj pol milijona Šrilančanov potonilo pod prag revščine.

Kot prvi korak v odgovor na propad proizvodnje čaja in gospodarske težave je vlada novembra 2021 delno odpravila  prepoved pesticidov – dovolila je uporabo nekaterih praks neekološkega kmetovanja pri proizvodnji čaja, kokosa in kavčuka. Kasneje so predpise še rahljali, a v številnih sektorjih pridelave bo okrevanje trajalo leta, v številnih nasadih je škoda trajna, prav tako so medtem kmetje obubožali na raven, ko ne morejo kupiti niti sredstev za rast in zaščito rastlin, ki so jim bila prej dostopna. 

Pri čemer pa je politika vse skupaj počela na lastno pest, pri svojem pa je vztrajala tudi, ko so bili škodljivi učinki že jasni. Tako od domačih kot tujih strokovnjakov so prihajala opozorila, da pomanjkanje proizvodne zmogljivosti organskih gnojil, skupaj z odsotnostjo formaliziranega načrta za uvoz organskih gnojil namesto umetnih gnojil, povečuje možnost škodljivih vplivov na prehransko varnost. To se je na koncu tudi zgodilo, v analizi piše Modern Farmer.

Zamisel, da bi Šrilanka lahko nadomestila umetna gnojila z doma pridelanimi organskimi viri brez katastrofalnih učinkov na kmetijski sektor in okolje, je bila smešna, je jasen analitik FP: "Pet- do sedemkrat več živalskega gnoja bi bilo potrebno za dobavo enake količine dušika rastlinam, kot so jo leta 2019 dobavila umetna gnojila. Tudi če upoštevamo prekomerno uporabo umetnih gnojil, ki je problematična, pa v majhni otoški državi skoraj zagotovo ni dovolj zemlje za pridelavo toliko organskih gnojil. Vsakršno prizadevanje za proizvodnjo toliko gnoja bi zahtevalo veliko širitev živinoreje z vso dodatno okoljsko škodo, ki bi jo ta povzročila."

Foreign Policy ob tem opozarja, da je velik del gibanja za trajnostno kmetijstvo ob spodletelem eksperimentu na Šrilanki - utihnil. Vandana Shiva, indijska aktivistka in obraz protimodernega kmetijstva v tistem delu sveta, je precej omejila svoje pojavljanje, Food Tank, skupina, ki jo financira Rockefellerjeva fundacija in spodbuja postopno opuščanje kemičnih gnojil in subvencij na Šrilanki, je prav tako obnemela, pravijo. 

Prepričani so tudi, da se eksperiment ne bi končal veliko bolje, če ne bi bil uveden tako na hitro in sredi krize: "Na svetu ni ni nobenega primera velike kmetijske države, ki bi uspešno prešla na popolnoma ekološko pridelavo. Evropska unija na primer že desetletja obljublja celovit prehod na trajnostno kmetijstvo. Čeprav je prepovedala gensko spremenjene pridelke in različne pesticide ter izvaja politike za odvračanje od prekomerne uporabe sintetičnih gnojil, pa je v resnici tudi evropsko kmetijstvo še vedno močno odvisno od umetnih gnojil in pesticidov, da se ohrani visoke pridelke, pridelavo pa učinkovito in pridelke cenovno dostopne."

Analitiki tako menijo, da bo, če želimo ohraniti prehranjeno svetovno populacijo, bolj kot na drastične ukrepe potrebno usmerjanje na inovativne ukrepe, ki že omogočajo zmanjšano porabo gnojil in škropiv zaradi natančnejše analize, koliko določene snovi rastlina potrebuje za življenje in pridelek; ekološko kmetijstvo pa bo na drugi strani potrebno razširiti do mere, ki je za prehranski sistem še vzdržna, sicer bi lahko po poti Šrilanke šla še kakšna država, opozarjajo. 

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
10. 07. 2022 19.03
+4
Pogrešam komentarje oziroma pojasnila raznih iberpametnih zagovornikov ekološkega kmetijstva in drugih zelenih pametnjakovičev. Kje pa je Gretica, nekam ni je več...
Golob je car
10. 07. 2022 18.45
+1
Se malo pa se to lahko zgodi pri nas.
marija973
10. 07. 2022 16.27
-3
Predvidevam da so vpleteni tudi Ameri in CIA...
muci007
10. 07. 2022 17.57
-2
superjezek
10. 07. 2022 18.14
+2
Tako je! Vpleteni so ameri ampak ne na strani protestnikov ampak politikov s katerimi so izčrpavali .. ZDA pleni po vsem svetu, če pa ne more naredi najprej zdraho..
Flavio
10. 07. 2022 16.23
-6
Pri nas pa je vse OK
marija973
10. 07. 2022 16.27
+3
muci007
10. 07. 2022 16.18
+1
Zakaj Ukrajina ni solidarna z Evropejci, ki jih bo pozimi zeblo?
proofreader
10. 07. 2022 15.55
+6
Mi smo morali zaradi EU zapreti tovarno sladkorja Ormož.
Salting
10. 07. 2022 15.57
+0
Jajo je rekel, da ni rentabilno, če ima delavec več kot 200 eur plače.
Rothschild1
13. 07. 2022 09.03
+2
St. Gallen
10. 07. 2022 15.48
+1
zeleni eko bleferji----
St. Gallen
10. 07. 2022 15.40
-1
... on, ki bi se porocil s sabo. Maticarke ze oblegajo US, češ ali je to v skladu z ustavo.
patogen
10. 07. 2022 14.59
+1
Beg prebivalstva pred socializmom, je reševal mnoge probleme ljudi. Kot v Venezueli naprimer. Šri lanka ima problem, ker je otok.
muci007
10. 07. 2022 16.23
+0
Kdor je po letu 1946 bežal s trebuhom za kruhom iz SFRJ v Italijo ali Avstrijo, mu je grozila smrtna kazen.
Jožajoža
10. 07. 2022 17.59
+5
Jožajoža
10. 07. 2022 18.01
+3
leta 46 so bežali nacisti,fašisti,domobranci,četniki ,ustaši in domači izdajalci.pa ne s trebuhom za kruhom.izdajalce pa po vsaki vojni doleti smrtna kazen ali doživljenski zapor. žal.
Jožajoža
10. 07. 2022 18.04
+4
vi,ki podpirate ukrajino.malo se pozanimajte,kakšna kazen doleti ukrajinca ki samo rusa pogleda.smrtna.in to leta 2022.
Jožajoža
10. 07. 2022 18.13
+3
leta 46 niso upali bežat v italijo in avstrijo. argentina,ćile ,bolivija so bile destinacije.v italiji ali avstriji,obe v zmagovalni koaliciji, bi jih doletela kazen.
txoxnxy
10. 07. 2022 14.53
+6
To je kot kuhinjski recept , dvakrat si preberite in si zapomnite kaj nas čaka , saj že z obema nogama stojimo v njihovih škornjih.
patogen
10. 07. 2022 14.48
+7
Šri lanka je potrebovala 70 let, da se je število prebivalstva povečalo od 8 milijonov na 21. Bivša področja Juge, z enakim številom prebivalstva skupaj 21 milijonov, so za prehod od 8 na 21 potrebovale 500 let. Ko bo Šri lanka imela 100 milijonov, bodo države bivše Juge skupaj imele 25 milijonov. Če vmešaš v to še socializem, kot družbeni eksperiment, ter vključiš eko komponento, se država zruši.
glavni Baja
10. 07. 2022 14.56
+3
Ici
10. 07. 2022 14.31
+3
Ko sem prebral uvodnik tega članka, sem mislil, da govori članek o Sloveniji v prihodnjih dveh letih.
RK
10. 07. 2022 13.50
+10
Tudi mi bi morali v Sloveniji iti v parlament in precednisko palaco ko smo izvedeli, da so nam postkomunisticni lobiji odtujil nekaj milijard denarja in povzrocil vec milijardno luknjo v banki NLB
ap100
10. 07. 2022 13.56
+6
pa nismo šli, smo se raje vozili s kolesi ker nam nekdo na vladi osebno ni všeč pa ne glede na to kako dela
Ici
10. 07. 2022 14.32
+6
Slovenceljni so naredili prav nasprotno. Oni so tej"isti ekipi" namenili 65% glasov na zadnjih parlamentarnih volitvah.
Salting
10. 07. 2022 14.45
+1
Ko se je jajo pufal za milijarde ste mu svečke ploskali in ga prosili naj vas zašvasa v stanovanja, da boste varni pred virusom. Bravo svečke v vetru.
Sputnik8
10. 07. 2022 15.38
+2
JONOJ.Ko boste socialisti razumeli ekonomijo ne boste več socialisti.
Salting
10. 07. 2022 15.54
-1
Sputnik, ko boste svečke končno doživele kapitalizem, ne boste več desni lenuhi.
Sputnik8
10. 07. 2022 16.06
+1
jonoj.. Že v Jugoslaviji v zasebnem sektorju. Nikoli se svaljkal v državnih podjetjih ali javni upravi.
Salting
10. 07. 2022 16.40
+3
Sputnik, potem si skoraj zveličan, delaš pa ne dovolj, če si v nedeljo na portalu. Pravi kapitalist dela dokler ni vodoravno na britofu, ostali ste desni lenuhi.
Ramzess
10. 07. 2022 13.35
+5
Predsednik pa jo je pobrisal, s prtljago na ladjo in ... je bil celo posnet kako teče na ladjo.
Maki3322
10. 07. 2022 13.19
+16
Če ta vlada ne bo naredila red nad korupcijo se bo zgodilo podobno v Sloveniji.
ap100
10. 07. 2022 13.52
+0
ta vlada ? ta vlada dela red v korupciji tako da so pri koritu samo še posvečeni - sicer pa toko je bilo tudi na sri lanki
glavni Baja
10. 07. 2022 14.25
+1
z 🛋 boš velik naredu 😀🤣🤭👎🏿
superjezek
10. 07. 2022 13.18
+9
res je to, da vemo koga smo se znebili a ne povsem..še vedno se pasejo na naš račun in še vedno odločajo v marsičem namesto , da bi bili že v prip oru. Koga smo dobili pa še ne vemo in bo čas pokazal. Žal so me v štartu že razočarali z povišanjem svojih plač.. Žal mislim, da so tudi oni povezani z zločinsko svetovno politiko ker drugače natisnjenega brezvrednega denarja ne bo in ne bo previsokih plač za javne uslužbence.. Svetovna politika in visoki funkcionarji pa so podrejeni globalistom, ki uničujejo svet, da imajo še naprej monopol in privilegij na tej zemlji.
Sputnik8
10. 07. 2022 13.12
+2
Demokratična socialistična republika Šrilanka
Leva feltna
10. 07. 2022 13.09
+4
Saj se vse ve kam ta barka pelje,….
Uporabnik1833045
10. 07. 2022 12.59
+11
Saj v Italiji je EU na enak način uničila kmetijstvo. Ob vstopu v EU so jim prepovedali razvijati svoj kmetijski sektor in je EU plačevala kmetom samo za to, da ne bi nič gojili. Sedaj pa imajo ogromne težave. Ciper je tudi v hudi krizi, pri kateri kmetje ne morejo pokriti stroškov in se jim bo sedaj bolj splačalo ne sejati, saj bodo ustvarili minus. Belgija in Nizozemska pa sta tudi posebni zgodbi.
Samo Krpan
10. 07. 2022 13.11
+4
Sploh ne vem o čem govori zgornji komentar....? Ampak trenutni problem v Italiji je suša, ki ne bi bila tako huda če ne bi kmeti gojili stvari kot riž, ki rabi veliko vode, v polsuhem mediteranskem podnebju. In posledično zaradi prekomernega namakanja polj v zgornjem toku reke Pad ni dovolj toka.
proofreader
10. 07. 2022 12.50
+13
Socializem ne deluje. Dopovejte to našim eksperimentatorjem.