Tujina

Raketa, ki je zadela Harkov, naj bi bila severnokorejska iz serije Hwasong

New York, 30. 04. 2024 09.51 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorniki sankcij ZN so obvestili odbor varnostnega sveta, da so bili ostanki rakete, ki so 2. januarja pristali v ukrajinskem mestu Harkov, od severnokorejske balistične rakete iz serije Hwasong-11. S tem pa je kršen embargo na orožje, ki velja za Severno Korejo.

V 32-stranskem poročilu, ki so ga pripravili nadzorovalci spoštovanja sankcij, so ugotovili, da so v Harkovu pristale tudi severnokorejske rakete, ki izvirajo iz serije Hwasong-11. Severna Koreja, uradno znana kot Demokratična ljudska republika Koreja (DLRK), je zaradi svojih balističnih raketnih in jedrskih programov že od leta 2006 pod sankcijami ZN, ukrepi pa so se z leti še dodatno zaostrili.

Trije opazovalci sankcij so se v začetku meseca odpravili v Ukrajino, da bi pregledali ostanke raket, vendar niso našli nobenih dokazov, da je raketo izdelala Rusija, piše Guardian. "Niso mogli niti neodvisno ugotoviti, od kod je bila raketa izstreljena in kdo jo je izstrelil," piše v poročilu. Sicer vse informacije, ki so jih posredovale ukrajinske oblasti, kažejo, da je bila raketa izstreljena na območju Ruske federacije.

Severnokorejska raketa Hwasong
Severnokorejska raketa Hwasong FOTO: AP

"Če je bila raketa pod nadzorom ruskih sil, bi takšna lokacija verjetno kazala na to, da so jo nabavili državljani Ruske federacije," so navedli v poročilu in dodali, da bi to pomenilo kršitev embarga na orožje, ki je bil za Severno Korejo uveden leta 2006. Rusko in severnokorejsko predstavništvo pri ZN v New Yorku se nista takoj odzvala na prošnjo za komentar.

ZDA in druge države so Severno Korejo obtožile, da je Rusiji posredovala orožje za uporabo proti Ukrajini, ki jo je napadla februarja 2022. Tako Moskva kot Pjongjang sta obtožbe večkrat zanikala, vendar sta se voditelja lani zaobljubila, da bosta poglobila vojaške odnose in okrepila sodelovanje.

Že na februarskem zasedanju VS ZN so ZDA obtožile Rusijo, da je proti Ukrajini vsaj devetkrat izstrelila balistične rakete, ki jih je dobavila DLRK. Da so odnosi med državama vse boljši, dokazuje tudi dejstvo, da je Rusija prejšnji mesec vložila veto na letno podaljšanje mandata opazovalcev sankcij ZN, ki že 15 let spremlja izvajanje sankcij proti Severni Koreji. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou