Tujina

Putin prispel v Turkmenistan: 'Svet se sooča z grožnjami brez primere'

Aškabad, 11. 10. 2024 11.57 | Posodobljeno pred 28 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je na konferenci v turkmenski prestolnici Aškabad dejal, da so mednarodni odnosi vstopili v obdobje temeljnih sprememb. Po njegovem je potreben nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta. Putin se bo ob robu dogodka srečal tudi z iranskim predsednikom Masudom Pezeškianom.

"Mednarodni odnosi so vstopili v obdobje globalnih, temeljnih sprememb. V svetu se oblikuje nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta, in ta naravni proces je nepovraten," je v govoru na mednarodnem političnem forumu dejal Putin, kot povzemajo tuje tiskovne agencije.

Vladimir Putin prispel v Turkmenistan
Vladimir Putin prispel v Turkmenistan FOTO: AP

Putin je po poročanju ruskih medijev tudi opozoril, da nastajajo novi močni centri gospodarske rasti, finančnega in političnega vpliva, predvsem na globalnem vzhodu in jugu. V govoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, je dejal še, da se svet "sooča z grožnjami brez primere, ki jih povzročajo civilizacijske razprtije, medetnični in medverski konflikti".

Konference v Aškabadu se sicer udeležujejo številni regionalni voditelji, med drugim tudi iz Kazahstana, Irana, Mongolije in Pakistana. Putin pa naj bi imel ločene pogovore z gostiteljem srečanja, turkmenskim kolegom Serdarjem Berdimuhamedovim.

Ruski predsednik Vladimir Putin in turkmenistanski predsednik Serdar Berdimuhamedov
Ruski predsednik Vladimir Putin in turkmenistanski predsednik Serdar Berdimuhamedov FOTO: AP

Ob robu dogodka ima na programu tudi srečanje z iranskim predsednikom Pezeškianom, s katerim naj bi govorila o razmerah na Bližnjem vzhodu in dvostranskih odnosih.

Današnji dogodek v turkmenski prestolnici je posvečen 300. obletnici rojstva velikega turkmenskega pesnika in misleca Mahtumkulija Fragija, vendar pa bodo po poročanju medijev dejansko v ospredju številna dvostranska srečanja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
11. 10. 2024 12.20
Novi red po nareku diktatorja. Pokonci ga držijo konice drugače bi že dobil navodila za novi sv. red !
tornadotex
11. 10. 2024 12.15
+1
Še en pajac,kateremu bo Putler pral možgane...