Tujina

Putin podvojil plačila za nove prostovoljce, ki bi se borili v Ukrajini

Moskva, 01. 08. 2024 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je oznanil, da bo podvojil plačilo za prostovoljce, ki bi se pod rusko zastavo borili v Ukrajini. Rusi, ki bodo podpisali pogodbo z vojsko, bodo vnaprej prejeli plačilo v višini vsaj 4311 evrov. Putin pa je zvišal tudi minimalno letno plačo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo podvojil vnaprejšnje plačilo za prostovoljce za bojevanje v Ukrajini. Novi Putinov odlok je, kot poroča Reuters, določil tudi višjo minimalno letno plačo v prvem letu službovanja v vojni proti Ukrajini. Tako bodo nove pridobitve v vojski v prvem letu službovanja zaslužile vsaj 35 tisoč evrov. Mesečne plače častnikov so višje in odvisne od njihovega čina. Vsi naborniki pa bodo prejeli tudi bonus za sodelovanje v ofenzivah ali uničenje sovražnikovih tankov in druge mehanizacije. Poleg zvišanja plač bodo deležni tudi vrste drugih ukrepov, kot so oprostitve mesečnega plačila obresti za potrošniška posojila.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Povišice pomenijo, da bo minimalna letna plača za ruske pogodbene vojake, ki se borijo v Ukrajini, za več kot trikrat presegla povprečno plačo v Rusiji. Takšna plačila so pomagala Rusiji, da se je izognila novi vsedržavni mobilizaciji, potem ko je težavna kampanja leta 2022 privedla do množičnega odseljevanja ljudi v sosednje države. Vendar pa nekateri ekonomisti opozarjajo, da takšna plačila ustvarjajo spiralo plač v gospodarstvu.

Ti ukrepi spodbujajo morebitne prostovoljce, da vzamejo potrošniška posojila, in prispevajo k nadaljnji rasti potrošniških posojil, kljub temu da je centralna banka zvišala svojo ključno obrestno mero, da bi ohladila gospodarstvo.